Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 15:16
BUSINESS & FINANCE

Επενδύσεις 170 εκατ. δολ. στο Ισραήλ από την Energean

Στόχος η άντληση 110 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου

Επενδύσεις 170 εκατ. δολ. στο Ισραήλ από την Energean

Περίπου 170 εκατ. δολάρια αναμένεται να επενδύσει το επόμενο έτος η Energean, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τα «πλούσια» ενεργειακά αποθέματα του Ισραήλ.

Απώτερος στόχος είναι η εξόρυξη 110 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε βάθος 10ετίας – 20ετίας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σήμερα, η ετήσια παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας στο Ισραήλ ανέρχεται σε 8 δισ. κυβικά μέτρα. Ωστόσο, οι νέες επενδύσεις, οι οποίες αφορούν τα κοιτάσματα Καρίς, Βόρειο Καρίς και Τανίν, θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τα τρέχοντα επίπεδα.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς για εμάς» σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος, Μαθιός Ρίγας, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Για τη νέα επένδυση, η Energean δεν θα χρειαστεί να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια, καθώς σκοπεύει να αξιοποιήσει το δάνειο των 700 εκατ. δολαρίων, το οποίο εξασφάλισε πέρυσι, αλλά και τις τρέχουσες ταμειακές ροές, ύψους 600 εκατ. δολαρίων.

H παραγωγή στην Ελλάδα

H Energean είναι παρούσα σε εννιά χώρες της Μεσογείου και της Βόρειας Θάλασσας, διαθέτοντας πάνω από 1 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, εκ των οποίων το 77% σε αέριο. Η παραγωγή του Ομίλου προέρχεται από την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στην Ελλάδα η Energean διαχειρίζεται τα κοιτάσματα Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον, στον κόλπο της Καβάλας, τα οποία δίνουν τη μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στην χώρα. Η μέση ημερήσια παραγωγή του 2019 ήταν 3.300 βαρέλια πετρελαίου. Με δεδομένες τις συνθήκες της αγοράς, έχει θέσει τα κοιτάσματα του Πρίνου υπό Στρατηγική Αναθεώρηση, ενώ αναμένει τις τελικές περιβαλλοντικές άδειες για τo project της ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας.

Συνολικά, η εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα 114 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα. Επίσης, είναι Operator με ποσοστό 75% στο θαλάσσιο Block 2 στο Ιόνιο, ενώ συμμετέχει με ποσοστό 50% στο θαλάσσιο block του Δυτικού Πατραϊκού, καθώς και με 40% στις άδειες των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News