ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στ. Κανάκης: Ανάπτυξη 8,8% και διατήρηση κερδών το 2023 – Οι συνεργασίες σε αρτοποιία και ζαχαροπλαστική

Στ. Κανάκης: Ανάπτυξη 8,8% και διατήρηση κερδών το 2023 – Οι συνεργασίες σε αρτοποιία και ζαχαροπλαστική

Ανάπτυξη 8,8% κατέγραψε το 2023 η Στ. Κανάκης, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα €28,12 εκατ. Καθοριστικός παράγοντας της αύξησης αυτής υπήρξαν τόσο η αύξηση του όγκου των πωλήσεων όσο και η αύξηση των τιμών πώλησης των προϊόντων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία από από το 2019 ανήκει στη νορβηγική Orkla, “η επίτευξη κύκλου εργασιών της τάξεως των €28,117 εκατ. αποδεικνύει το ισχυρό εμπορικό όνομα (brand name) που έχει καταφέρει να δημιουργήσει η εταιρεία, τις μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει τόσο με τους προμηθευτές όσο και με τους πελάτες της, την έντονη, συστηματική και αδιάλειπτη προσπάθεια που καταβάλλεται από όλα τα στελέχη της και το βαθμό διείσδυσης που έχει επιτύχει στη σχετική αγορά στην οποία δραστηριοποιείται”.

Παράλληλα, η εταιρεία, όπως σημειώνει, “κατάφερε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το περιθώριο τόσο της μικτής όσο και της μετά φόρων κερδοφορίας της, παρά το συνεχιζόμενο δυσμενές περιβάλλον τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και της διεθνούς οικονομίας εξαιτίας των έντονων ανοδικών πληθωριστικών τάσεων και ειδικότερα των τιμών πρώτων υλών”.

Το αποτέλεσμα αυτό σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του κύκλου εργασιών. Σημειώνουμε όμως ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που πέρασε η εταιρεία καθ’ όλη διάρκεια του 2023 και ο έντονος εγχώριος ανταγωνισμός, επηρέασε το ποσοστό του περιθωρίου κέρδους που μειώθηκε ελαφρώς και ανήλθε σε 29,2%.

Τα προ φόρων κέρδη της διατηρήθηκαν στα επίπεδα των €3,316 εκατ. και η καθαρή κερδοφορία στα €2,57 εκατ.

Στόχοι και συνεργασίες

Βασικός στόχος της εταιρείας και για την φετινή χρονιά, όπως επισημαίνεται στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, εξακολουθεί να παραμένει η ενδυνάμωση της θέσης της στην αγορά εντός της οποίας δραστηριοποιείται, η διατήρηση και ει δυνατόν η αύξηση του κύκλου εργασιών της, η διατήρηση των περιθωρίων κέρδους και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας.

Η διοίκηση επικεντρώνεται “στη συνεχιζόμενη προώθηση της ποιότητας των προϊόντων, στην αξιοποίηση των ωφελειών από την ένταξή της σε έναν πολυεθνικό όμιλο και ιδίως των συνεργειών που μπορούν να προκύψουν τόσο σε προϊοντικό, όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο, στην αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας που θα παρουσιαστεί τόσο στην αγορά του εσωτερικού όσο και ιδίως του εξωτερικού, στη συγκράτηση και περιορισμό των δαπανών, καθώς και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων οργάνωσης, διοίκησης και κυρίως εμπορικής προβολής της δραστηριότητας της εταιρείας”.

Τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε η αποκλειστική συνεργασία της εταιρείας με τη Veliche™ Gourmet, το premium brand με σοκολάτες κουβερτούρες, που ανήκει στον παγκόσμιο επιχειρηματικό κολοσσό Cargill και απευθύνεται στους chef που αναζητούν την καλύτερη σοκολάτα για τις δημιουργίες τους. Οι premium Βελγικές σοκολάτες κουβερτούρες Veliche™ παράγονται αποκλειστικά από επιλεγμένους, βιώσιμους καρπούς κακάο της Δυτικής Αφρικής.

Πριν από έναν χρόνο η Στ. Κανάκης εξασφάλισε αποκλειστική συνεργασία με την κορυφαία ιταλική εταιρεία Molino Merano, διευρύνοντας την γκάμα προϊόντων αρτοποιίας που διαθέτει στην ελληνική αγορά. Η συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών ξεκίνησε με το λανσάρισμα στην ελληνική αγορά δυο προϊόντων: του Granoferm – με φλοιό κόκκου σταριού (bran) που έχει υποστεί ζύμωση – και του Gran Stirata για Pinsa – με συνδυασμό από υψηλής ποιότητας άλευρα σίτου, ρυζιού και σόγιας.

Το προφίλ της εταιρείας

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στις Αχαρνές Αττικής, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις έκτασης 2.783 τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο 15.819 τ.μ. οι οποίες περιλαμβάνουν τα κεντρικά της γραφεία, κέντρο διανομής καθώς και πρότυπο κέντρο τεχνικής επιμόρφωσης και εφαρμογών.

Ειδικότερα, το κέντρο διανομής διαθέτει αποθηκευτικό χώρο έκτασης 1.589 τ.μ. και η χωρητικότητά του ξεπερνά τις 1.900 παλετοθέσεις, τηρώντας την αρχή FIFO (First In – First Out), με δυνατότητα διακίνησης 18.000 τόνων ετησίως και μέσο όρο αποθήκευσης 25 ημερών.

Στις εγκαταστάσεις φιλοξενείται το Athens Center of Gastronomy, ένα σύγχρονο κέντρο τεχνικής επιμόρφωσης και πρακτικών εφαρμογών ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας, παγωτού, catering και μαγειρικής. Το κέντρο δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να παρακολουθήσουν επιδείξεις από καταξιωμένους chefs του εξωτερικού, θεωρητικά μαθήματα και πρακτικά εργαστήρια, καθώς και σεμινάρια υψηλών προδιαγραφών σε συνεργασία με την κορυφαία γαλλική σχολή γαστρονομίας Ecole Lenôtre.

Από τον Μάρτιο του 2007, λειτουργεί στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου μονάδα συνολικής έκτασης 2.231 τ.μ. που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και να λειτουργεί ως κέντρο των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της εταιρείας στην περιοχή της Βαλκανικής ζώνης. Περιλαμβάνει σύγχρονα γραφεία και αποθήκες με θαλάμους διαφορετικών θερμοκρασιών και υγρασίας, καθώς και το Thessaloniki Center of Gastronomy, προσφέροντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες τεχνικής επιμόρφωσης στους επαγγελματίες της Βορείου Ελλάδας και των γειτονικών Βαλκανικών χωρών.

Διαβάστε επίσης:

Ergon Foods: Τα νέα projects των αδελφών Δούζη σε Abu Dhabi, Μητροπόλεως, ΔΑΑ και Covent Garden

Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις των McDonald’s στην Ελλάδα

Breakfast at… Η Αθήνα στις καλύτερες πόλεις στην Ευρώπη για πρωινό

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News