Business & Finance Παρασκευή 10/05/2024, 07:27
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις των McDonald’s στην Ελλάδα

Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις των McDonald’s στην Ελλάδα

Ξεπέρασε το φράγμα των €100 εκατ. σε τζίρο πέρυσι η Premier Capital Hellas, η οποία διαχειρίζεται τα εστιατόρια McDonald’s στη χώρα μας. Ειδικότερα οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε €102,54 εκατ. με αύξηση 25,64%, ενώ τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας έφθασαν τα €4,265 εκατ., αυξανόμενα κατά 18,64% από το 2022 και η καθαρή της κερδοφορία τα €3,364 εκατ. (+18,41%).

Οι επενδύσεις του ομίλου Premier Capital στην Ελλάδα άγγιξαν πέρυσι τα €8,18 εκατ.

Η τελευταία επένδυση τoy 2023, η οποία ανήλθε σε €1,98 εκατ., αφορούσε το νέο εστιατόριο McDonald’s στο Χαϊδάρι που άνοιξε στις 18 Δεκεμβρίου 2023, στην Λ. Αθηνών 197, δημιουργώντας 55 νέες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται εξάλλου ότι τον προηγούμενο μήνα, η Premier Capital Hellas άνοιξε πάλι το εστιατόριο McDonald’s στην πόλη της Ρόδου, μετά την εκτεταμένη ανακαίνισή του, κόστους €475 χιλ.

Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις των McDonald’s στην Ελλάδα-1

Το εστιατόριο, το οποίο απασχολεί 40 εργαζόμενους, ενσωματώνει πλέον όλες τις καινοτομίες σύμφωνα με το πιο πρόσφατο μοντέλο υπηρεσιών «Experience of the Future». Λειτουργεί με την υπηρεσία εξυπηρέτησης στο τραπέζι (table service) και τρία διπλής όψης μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής (kiosks): οι καινοτόμες ψηφιακές οθόνες που χειρίζεται προσωπικά ο επισκέπτης προσφέροντάς του μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή και τον έλεγχο της παραγγελίας του. Το εστιατόριο προσφέρει την υπηρεσία McDelivery, καθώς και την υπηρεσία παραγγελίας και πληρωμής από το κινητό (Mobile Order & Pay), που επιτρέπει στους επισκέπτες να παραγγέλνουν και να πληρώνουν από το κινητό τους μέσω της εφαρμογής McDonald’s app και να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους προϊόντα McDonald’s, αφού παραλάβουν την παραγγελία τους από το ταμείο (για dine-in και take away) ή με την υπηρεσία εξυπηρέτησης στο τραπέζι (table service).

Το δίκτυο

Από το 2011 που ανέλαβε ως Developmental Licencee της McDonald’s στην Ελλάδα, η Premier Capital Ελλάς έχει επενδύσει περισσότερα από €44,6 εκατ. για το άνοιγμα νέων εστιατορίων, την ανακαίνιση υφιστάμενων καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών και της τεχνολογίας σε ολόκληρο το δίκτυό της.

Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις των McDonald’s στην Ελλάδα-2

Η Premier Capital Ελλάς λειτουργεί 32 εστιατόρια McDonald’s στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Αθήνα: Αγ. Ι. Ρέντης, Άλιμος, Βάρη, Βριλήσσια, Γλυφάδα, Διον. Αρεοπαγίτου, Ιερά Οδός, Ίλιον, Λεωφ. Δουκίσσης Πλακεντίας, Λεωφ. Κηφισίας, Λεωφ. Κηφισού, Λεωφ. Μεσογείων, Μεταμόρφωση, Π. Ράλλη, Π.Φάληρο, Πειραιώς, Πολυδένδρι-Καπανδρίτι, Σπάτα (Εμπορικό Κέντρο Smart Park), Σύνταγμα, Χαϊδάρι, Χαλάνδρι, στη Θεσσαλονίκη (West Salonica, Εμπορικό Κέντρο One Salonica και Καλαμαριά), στην πόλη της Ρόδου, στην Κρήτη (Ηράκλειο, Μάλια, Χερσόνησος), καθώς επίσης και σε Λάρισα, Πάτρα, Ζάκυνθο & Σαντορίνη.

Για τη χρηματοδότηση των απαιτήσεων κεφαλαίου κίνησης και κεφαλαιουχικών δαπανών, η Premier Capital Hellas έλαβε πέρυσι πέντε δάνεια.

Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις των McDonald’s στην Ελλάδα-3

Στις 31 Δεκεμβρίου 2023, το υπόλοιπο των δανείων ανερχόταν σε €6,95 εκατ. από €3,583 εκατ. το 2022. Όλα τα δάνεια έχουν διάρκεια πενταετούς διάρκειας και τόκο Euribor 3 μηνών συν 2,2% -3,85% ετησίως.

Τον Μάρτιο του 2023, χορηγήθηκε στην εταιρεία δάνειο €5 εκατ. από την Eurobank.

Προοπτικές

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εταιρεία, στην προσπάθειά για τον περιορισμό του κόστους και την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος χρήσης, συνεχίζει την συνεργασία με ανεξάρτητο κέντρο διανομής με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των αγορών και την καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων της.

Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις των McDonald’s στην Ελλάδα-4

Προσθέτει ακόμη στις οικονομικές καταστάσεις ότι «η εταιρεία παραμένει πιστή στη στρατηγική της και ανοίγοντας νέα εστιατόρια, συνεχίζει να αναπτύσσει το δίκτυο της McDonald’s στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί τους πελάτες της με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και την ευκολία μέσω των υπηρεσιών McDrive και McDelivery, ενώ οι καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές βελτιώνουν τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών της». Γενικότερα η εταιρεία για τα επόμενη έτη, μέσω και της συνέχισης της διαφημιστικής προβολής, θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση του εμπορικού σήματος που κατέχει και θα ισχυροποιήσει τη θέση της στην αγορά της εστίασης με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς της, μέσω φυσικά και του πλάνου της για άνοιγμα νέων εστιατορίων.

Η εικόνα του ομίλου

Συνολικά ο όμιλος Premier Capital ο οποίος διαχειρίζεται τα εστιατόρια McDonald’s σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εμφάνιζε πέρυσι αύξηση του τζίρου κατά 21%, στα €645,56 εκατ. Αύξησε κατά 11 το δίκτυο καταστημάτων του (στα 185), τα οποία εξυπηρέτησαν περισσότερους από 85 εκατομμύρια πελάτες.

Μερίδιο στις πωλήσεις του ομίλου (σε παρένθεση τα καταστήματα)

  • Ρουμανία (102): 54%
  • Ελλάδα (32): 16%
  • Λιθουανία (17): 10%
  • Λετονία (14): 7%
  • Μάλτα (9): 7%
  • Εσθονία (11): 6%

Οι επενδύσεις του ομίλου για την ανάπτυξη του δικτύου (με νέα καταστήματα και ανακαινίσεις υφιστάμενων) ξεπέρασαν πέρυσι τα €33,6 εκατ., προωθώντας τεχνολογίες όπως είναι το Mobile Order & Pay. Παράλληλα επένδυσε €32,5 εκατ. σε ενέργειες marketing.

Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις των McDonald’s στην Ελλάδα-5

Οι παραπάνω κινήσεις οδήγησαν και σε ρεκόρ ημερήσιας προσέλευσης πελατών, το οποίο καταγράφηκε την 1η Ιουνίου 2023, με 337.190 επισκέπτες.

Το EBITDA του ομίλου αυξήθηκε σε €89,1 εκατ. από €77,62 εκατ. το 2022, αν και το περιθώριο EBITDA υποχώρησε στο 13,8% από 14,5% λόγω πληθωριστικών πιέσεων στα λειτουργικά κόστη.

Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις των McDonald’s στην Ελλάδα-6

Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα €58,83 εκατ. από €51,38 εκατ. το 2022, τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε €50,645 εκατ. με αύξηση 13,86% και η καθαρή κερδοφορία σε €40,765 εκατ., στα επίπεδα του 2022.

Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις των McDonald’s στην Ελλάδα-7

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ακόμα και οι πλούσιοι κόβουν έξοδα – Πώς απαντούν οι εταιρείες

ΗΠΑ: Η ακρίβεια έφτασε και στα φαστφουντάδικα – Βουτιά στις πωλήσεις

McDonald’s: Εξαγοράζει και τα 225 εστιατόρια από το franchise του Ισραήλ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News