ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η «Γευσήνους» επεκτείνεται στη Βόρεια Ελλάδα

Η «Γευσήνους» επεκτείνεται στη Βόρεια Ελλάδα

Ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα αποκτά πλέον η κορυφαία εταιρεία βιοµηχανικού catering στην Ελλάδα, η «Γευσήνους», µετά την ολοκλήρωση της απόκτησης του 60% της ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ Α.Ε., εταιρείας που δραστηριοποιείται στο ίδιο αντικείµενο και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, πριν καλά καλά «στεγνώσει» το µελάνι του νέου καταστατικού της ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ, η οποία µάλιστα µετονοµάζεται σε «Γευσήνους North», η «Γευσήνους» ετοιµάζεται να προχωρήσει σε απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου µετοχών σε εταιρεία βιοµηχανικού catering, αυτή τη φορά στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ ο µεσοπρόθεσµος σχεδιασµός της προβλέπει µία ακόµη εξαγορά. Την ίδια ώρα, η εταιρεία που ίδρυσε το 1992 ο Μανώλης Βαβουράκης, ξεκινώντας από µια κρουασαντερί, συνεχίζει την οργανική της ανάπτυξη µέσω εισόδου σε νέες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, πριν από λίγες ηµέρες ολοκληρώθηκε και τυπικά η συµφωνία ανάµεσα στη «Γευσήνους» και την ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ µε τη δηµοσίευση του νέου καταστατικού της δεύτερης, συµφωνία την οποία είχε αποκαλύψει η «Καθηµερινή» από τον Φεβρουάριο του 2023. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ, εταιρεία που ιδρύθηκε το 1990, έχει ως πελάτες κυρίως δηµόσια εκπαιδευτικά ιδρύµατα και οργανισµούς (Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας, ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο, Πανεπιστήµιο Αιγαίου, ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο, ΟΠΕΚΑ, Νοσοκοµεία Λάρισας και Καρδίτσας κ.ά.), ενώ έχει αναλάβει και συµβόλαια σίτισης σε δοµές φιλοξενίας προσφύγων και µεταναστών. Στην πραγµατικότητα η προσθήκη της ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ συµπληρώνει τη δραστηριότητα της «Γευσήνους» και γεωγραφικά και σε επίπεδο πελατολογίου, δεδοµένου ότι η τελευταία έχει πολλούς και µεγάλους πελάτες, που αφορούν κυρίως ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ακόµη µεγαλύτερη ώθηση στη δραστηριότητα της «Γευσήνους» στη Βόρεια Ελλάδα θα δώσει η µονάδα παραγωγής έτοιµων γευµάτων που δηµιούργησε η εταιρεία στη Σίνδο, επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ, τα εγκαίνια της οποίας πρόκειται να πραγµατοποιηθούν µετά το Πάσχα.

Σηµειώνεται ότι εκτός της συµφωνίας µε την ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ έχει µείνει η µονάδα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη, θα συνεχιστεί η αξιοποίηση της µονάδας που διαθέτει η ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ στη Λάρισα.

Την ίδια ώρα, η «Γευσήνους» βρίσκεται στη διαδικασία αποτίµησης εταιρείας βιοµηχανικού catering στην Κεντρική Ελλάδα, µε στόχο την εξαγορά ποσοστού πάνω από 60%, διαδικασία που αναµένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Εκτός από τις εξαγορές, οι δύο άλλοι άξονες ανάπτυξης της «Γευσήνους» είναι η αξιοποίηση των αναγκών σε γεύµατα που έχουν τα τουριστικά καταλύµατα, ανάγκες που γίνονται πιο έντονες λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, καθώς και η είσοδος στην κατηγορία της ειδικής διατροφής (τρόφιµα χαµηλών λιπαρών, χαµηλού γλυκαιµικού δείκτη, κατάλληλα για δίαιτα κ.ο.κ.).

Ειδικότερα, φέτος η εταιρεία ξεκινάει συνεργασίες στη Σαντορίνη και στη Μύκονο για την παροχή γευµάτων σε τουριστικά καταλύµατα, µε υψηλόβαθµα στελέχη της «Γευσήνους» που µίλησαν στην «Καθηµερινή» να αποδίδουν πολύ µεγάλη σηµασία σε αυτή τη δραστηριότητα.

∆εν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία σχεδιάζει τη δηµιουργία µεγάλης µονάδας στην Κρήτη (σήµερα, σηµειωτέον, έχει µια µικρή µονάδα για την παραγωγή σχολικών γευµάτων) και είναι κοντά στην εξαγορά του οικοπέδου όπου θα υλοποιηθεί η σχετική επένδυση, το οποίο βρίσκεται σε κοµβικό σηµείο του Ρεθύµνου.

Σε ό,τι αφορά την είσοδο στην κατηγορία γευµάτων ειδικής διατροφής, αυτή εξετάζεται να παρέχεται ως ξεχωριστή υπηρεσία από τη «Γευσήνους» απευθείας στον καταναλωτή. Παράλληλα, η εταιρεία εξακολουθεί να έχει συνεργασία για την παρασκευή έτοιµων γευµάτων για λογαριασµό των αλυσίδων σούπερ µάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και My Market, ενώ προµηθεύει µε κάποιες πρώτες ύλες την αλυσίδα «Σκλαβενίτης».

Το 2023 η «Γευσήνους», µη συµπεριλαµβανοµένων των πωλήσεων της ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ, είχε σε ενοποιηµένο επίπεδο κύκλο εργασιών περίπου 92 εκατ. ευρώ, έναντι 62,73 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το 2024, συµπεριλαµβανοµένων των πωλήσεων της ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ, αλλά χωρίς να υπολογίζεται η επόµενη εξαγορά, οι ενοποιηµένες πωλήσεις εκτιµάται ότι θα υπερβούν τα 115 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Γευσήνους: Με εξαγορά μεγάλου παίκτη και νέα μονάδα επεκτείνεται σε Β. Ελλάδα, Βαλκάνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News