ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

EOS Capital: Πού στοχεύει το νέο fund των 250 εκατ. ευρώ

EOS Capital: Πού στοχεύει το νέο fund των 250 εκατ. ευρώ

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το νέο fund του EOS Capital (EOS Hellenic Renaissance Fund II), ύψους €250 εκατ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία έχει λάβει έγκριση συμμετοχής από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για ποσό €100 εκατ. και επίσης την πρόθεση συμμετοχής από ιδιώτες για ποσό που κυμαίνεται γύρω στα €120-€150 εκατ.

Σε σχέση με το πρώτο fund, το ticket των εταιρειών που μπαίνουν στο στόχαστρο του EHRF II μεγαλώνει αρκετά φθάνοντας ακόμη και τα €100 εκατ.

Η στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει πλήρεις εξαγορές ή απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με άλλα funds όπως είδαμε εξάλλου σε αρκετές περιπτώσεις και τα προηγούμενα χρόνια.

Θυμίζουμε ότι το fund ενδιαφέρεται για υγιείς εταιρείες με καλά μεγέθη, οι οποίες χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, είναι ανταγωνιστικές στο εξωτερικό και μπορούν να προσελκύσουν νέα κεφάλαια.

Ο κλάδος των Τροφίμων-Ποτών εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την EOS Capital και στο δεύτερο υπό διαχείριση fund που ξεκινάει, με ένα ποσοστό που εκτιμάται να κινηθεί γύρω στο 50% του portfolio.

Παράλληλα ενδιαφέρον υπάρχουν για εταιρείες που έχουν τεχνολογίες βιομηχανικών εφαρμογών και υλικών, ενώ κινήσεις αναμένονται και στο ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των logistics, χωρίς να αποκλείεται «χτύπημα» και στο retail.

Τομείς

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κλάδο τροφίμων και ποτών, ο senior partner της EOS Capital, Γιάννης Παπαδόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Delphi Economic Forum 2024 ότι «παλαιότερα ήμασταν μια αγροτική οικονομία, αλλά πλέον παράγουμε πολύ λιγότερα από αυτά που καταναλώνουμε» προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε μεγαλύτερα σχήματα. Να έχουν μεγαλύτερη κλίμακα και στρατηγικές για να σταθούν στον ανταγωνισμό και να προσελκύσουν επενδυτές». Σημειώθηκε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος τομέας προσφέρει καλά περιθώρια κέρδους, ενώ δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες οι οποίες χαρακτηρίζονται από καινοτομία, εξωστρέφεια και υψηλή ανταγωνιστικότητα».

Δεύτερος κλάδος υψηλού ενδιαφέροντος για το fund είναι η τεχνολογία, έναν κλάδο όπου οι αποτιμήσεις «είναι σχετικά χαμηλότερες και δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας». Σε επενδυτικά σχήματα μπορεί να συμμετέχουν τράπεζες και εταιρείες fintech.

Και ο τομέας των φαρμακευτικών προϊόντων και του healthcare παρουσιάζει ενδιαφέρον, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, καθώς υπάρχουν πρωτοπόρες ελληνικές εταιρείες σε αρκετές αγορές όπως π.χ. στο maternity, έναν τομέα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ο οποίος προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε στους βασικούς κλάδους εστίασης και την αγορά περιβάλλοντος-βιωσιμότητας. Ειδικότερα το fund βλέπει ευκαιρίες σε τομείς όπως είναι η διαχείριση αποβλήτων/απορριμμάτων, η ανακύκλωση και ο τομέας κατασκευής υλικών για εξοικονόμηση ενέργειας και αποδοτικότητα κτιρίων.

Το φετινό πλάνο

Το αρχικό πλάνο για τη φετινή χρονιά περιλαμβάνει 2-3 νέες επενδύσεις και τουλάχιστον 2 exits, εκ των οποίων το ένα θα πραγματοποιηθεί άμεσα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη «τρέχουν» οι διαδικασίες αποεπένδυσης από τη Μινέρβα, για την οποία υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, οι προηγούμενες αποεπενδύσεις ήταν ιδιαίτερα επωφελείς για τους συμμετέχοντες στο fund προσφέροντας αποδόσεις «ακόμη και πάνω από δύο φορές τα χρήματα που επενδύσαμε».

Ο Νικόλας Χρυσανθόπουλος, senior partner της EOS Capital Partners, ανέφερε από την πλευρά του στο DEF 2024 πως «η επέκταση περιθωρίου κέρδους παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αξίας. Αυτό είναι λογικό όταν πρέπει να διαχειριστείς τη μετάβαση από τα μηδενικά επιτόκια στο σημερινό περιβάλλον ακόμα και αν πρόκειται να δούμε κάποια κλιμάκωση στο μέλλον. Χρειάζεται να σκεφτείς διπλά τη σχέση μεταξύ του cash burn και της ανάπτυξης που θέλεις να στοχεύσεις. Ο πληθωρισμός στους περισσότερους τομείς αποτελεί πρόκληση. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι θα το διαχειριστείτε με τρόπο που θα διατηρήσετε τουλάχιστον τα περιθώριά κέρδους σας. Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι διαφορετικό. Επενδύουμε σε εταιρείες με εξωστρέφεια προς το παρόν μικρές που έχουν όμως χώρο για να αναπτυχθούν».

Follow on επενδύσεις

Το επόμενο διάστημα το fund θα πραγματοποιήσει δύο follow on επενδύσεις σε δύο εταιρείες στις οποίες ήδη έχει επενδύσει και πιο συγκεκριμένα €5 εκατ. στην Agrifreda και €1,5 εκατ. στην Seagull.

Πέρυσι η EOS Capital επένδυσε:

  • €10 εκατ. για το 33,11% της Medfrigo, η οποία δραστηριοποιείται στις αγορές του 3PL Logistics και της εσωτερικής διαμεταφοράς
  • €15 εκατ. για το 35,21% της Eurolamp, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά συστημάτων φωτισμού
  • €10,76 εκατ. για το το 34,77% της εταιρείας εμφιάλωσης νερού Μεντεκίδης

Ήδη το fund έχει επενδύσει €112,56 εκατ. σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Νέες εξαγορές στον κλάδο των τροφίμων και ποτών ετοιμάζει το fund SMERC

Οι πρώτες κινήσεις του Diorama II και τα επόμενα exits του Diorama I

Μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο τροφίμων και ποτών – Μπαράζ συμφωνιών το 2023

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News