Business & Finance Τρίτη 6/02/2024, 07:27 ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πρώτες κινήσεις του Diorama II και τα επόμενα exits του Diorama I

Οι πρώτες κινήσεις του Diorama II και τα επόμενα exits του Diorama I

Στη σύσταση της InspectPro Holding, με μετοχικό κεφάλαιο €16 εκατ. προχώρησε η Diorama Investments II RAIF SCA.

Στο ΔΣ συμμετέχουν ο Νίκος Κούλης (με πέρασμα από McKinsey, The First Boston, Bear Stearns και Eurobank), ως πρόεδρος, ο Γιάννης Καλαντζής (μετρ των χρηματιστηριακών αναλύσεων, έχοντας διετελέσει γενικός διευθυντής ανάλυσης της Eurobank Χρηματιστηριακής) ως διευθύνων σύμβουλος και ο Νίκος Αλιπραντής (με πολυετή εμπειρία στην εταιρική και επενδυτική τραπεζική και στις χρηματοδοτήσεις) ως μέλος του ΔΣ.

Πρόκειται για μία κίνηση στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου του Diorama II, για το οποίο συγκεντρώθηκαν κεφάλαια ύψους €213 εκατ. με τη συνδρομή τραπεζών, κρατικών ταμείων χρηματοδοτήσεων, συνταξιοδοτικών ταμείων, family offices, ασφαλιστικών εταιρειών και διακεκριμένων επιχειρηματιών.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς το νέο fund ολοκλήρωσε την πρώτη του επένδυση, αποκτώντας πλειοψηφική συμμετοχή στην Leader, με τον CEO της εταιρείας να διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία. H Leader δραστηριοποιείται στην αντιπροσώπευση, αποθήκευση, διανομή και εμπορία κυρίως γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Με αναμενόμενα έσοδα και κέρδη προ φόρων €70 εκατ. και €5 εκατ. αντίστοιχα για το 2023 η εταιρεία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες στον κλάδο.

Το νέο fund στοχεύει να κάνει μεγαλύτερες επενδύσεις σε μέγεθος στοχεύοντας κατά βάση σε μεγαλύτερες εταιρείες αλλά και σε πλειοψηφικά, κυρίως, πακέτα. Σε επίπεδο κλάδων, ενδιαφέρον υπάρχει για τους τομείς του ΙΤ, της κυβερνοασφάλειας, των φαρμάκων, των τροφίμων & ποτών, αλλά παράλληλα εξετάζεται κάθε ευκαιρία που προκύπτει για μεμονωμένες εταιρείες που έχουν ισχυρά θεμελιώδη και προοπτικές ανάπτυξης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα exits του πρώτου fund

Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα exits του Diorama I, στο οποίο συγκεντρώθηκαν κεφάλαια €135 εκατ. και τον προσεχή Νοέμβριο ολοκληρώνεται, βάσει καταστατικού, η «διάρκεια ζωής» του. Ωστόσο υπάρχει παράθυρο χρονικής παράτασης ολοκλήρωσης κάποιων επενδύσεων για το 2025.

Θυμίζουμε ότι η πιο επιτυχημένη επένδυση του Diorama I αφορά τη συμμετοχή του στη Viva Wallet την οποία πούλησε προ διετίας στην JP Morgan με πολύ υψηλές υπεραξίες, καθώς για το 10% που είχε επενδύσει περί τα €15 εκατ. φέρεται να εισέπραξε δεκαπλάσιο τίμημα.

Ακόμη αποεπένδυσε, επίσης με αρκετά υψηλές αποδόσεις, από την Atlas Tapes, εταιρεία που παράγει αυτοκόλλητες ταινίες, τον Ιανουάριο του 2021 και ενώ είχε επενδύσει τέσσερα χρόνια πριν €7 εκατ. για μειοψηφικό πακέτο, τέσσερα χρόνια πριν), αλλά και από την εταιρεία παραγωγής και εμπορία γυναικείων ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ, Axel Accessories που είχε επενδύσει €6 εκατ. τον Μάρτιο του 2018.

Αναφορικά με την πιο άστοχη, μέχρι τώρα, επένδυση του fund, σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2020 έκανε exit από την InternetQ, μητρική της akazoo, η οποία είχε διαπράξει απάτη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος επενδυτών στο Nasdaq δίνοντας παραποιημένα στοιχεία για τις επιδόσεις της. Σε αυτήν είχε επενδύσει €11,8 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2016.

Τι μέλλει γενέσθαι

Τα επόμενα exits αφορούν στις εταιρείες:

Μινέρβα Ελαιουργική: αποτελεί και τη μεγαλύτερη επένδυση της Deca όπου τον Σεπτέμβριο του 2019 απέκτησε το 66,67% της εταιρείας, ενώ από ένα ποσοστό 16,67% κατέχουν EOS Capital Partners και Elikonos, με ένα συνολικό τίμημα που ξεπέρασε τα €45 εκατ.

ΕΖΑ: Το fund μπήκε στην ζυθοποιία το 2013, συμμετείχε και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αργότερα, ωστόσο τα πράγματα δεν κύλησαν βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού και πλέον υλοποιείται νέο επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο δίνει έμφαση στο ισχυρό πρόγραμμα ταμειακών ροών και στη μείωση του καθαρού δανεισμού της ΕΖΑ, με στόχο να διασφαλιστεί ισχυρή κερδοφορία. Αυτή αναμένεται να προέλθει από την αύξηση στις τιμές πώλησης των προϊόντων έτσι ώστε να ενσωματώσουν τις μεταβολές του κόστους παραγωγής, τη μεταβολή του μείγματος πωλήσεων σε όφελος συσκευασιών και μαρκών με υψηλότερη συγκριτική κερδοφορία, καθώς και από τη μείωση των κεφαλαιακών δαπανών.

Αdam Pack: για την εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στη χάρτινη συσκευασία γάλακτος, επενδύθηκαν €11 εκατ. τον Αύγουστο του 2017

Lariplast: στην εταιρεία παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης, το fund είχε επενδύσει €5,4 εκατ. τον Μάιο του 2018, ενδέχεται να πουλήσει το ποσοστό της στον επικεφαλής της θεσσαλικής βιομηχανίας, Γιάννη Τσερέπα

PharOS: το fund είχε αποκτήσει τον Οκτώβριο του 2019 το 25% της εταιρείας γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων

Damavand: στην εταιρεία που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την ντομάτα το fund είχε επενδύσει €15 εκατ. τον Μάρτιο του 2016.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Νίκος Τσαούτος έβαλε τη σφραγίδα του στον πρώτο αιώνα λειτουργίας της ΕΨΑ

Avramar: Παραμένει η αβεβαιότητα παρά το αναθεωρημένο business plan και τα σενάρια για funds

Deca Investments: Άντλησε 158 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη περίοδο διάθεσης του Diorama II

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News