ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνωστισμός επενδυτών για Χρυσή Βίζα

Συνωστισμός επενδυτών για Χρυσή Βίζα

Σηµαντική αύξηση καταγράφουν οι άδειες παραµονής προς Βρετανούς και Ισραηλινούς επενδυτές µέσω του προγράµµατος «χρυσή βίζα», παράλληλα βέβαια µε τους «συνήθεις υπόπτους», δηλαδή τους αγοραστές από την Κίνα.

Με βάση τα στοιχεία του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το διάστηµα από τον Ιανουάριο µέχρι και τον Νοέµβριο του 2023 οι άδειες που είχαν χορηγηθεί προς επενδυτές από τη Βρετανία σηµείωσαν αύξηση κατά 77,8%, σε 370 (από 208), ενώ εκείνες προς Ισραηλινούς ενισχύθηκαν κατά 77,6%, σε 183 (από 103).

Με δεδοµένο πάντως ότι εκκρεµεί η έγκριση χορήγησης 7.139 αδειών (µε βάση τα σχετικά αιτήµατα που έχουν υποβληθεί προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες), είναι προφανές ότι το νούµερο αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα τους επόµενους µήνες. Οι Βρετανοί επενδυτές έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα µετά το Brexit, επιδιώκοντας µε τον τρόπο αυτό να αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα της ελεύθερης µετακίνησης από και προς την Ε.Ε.

Οι Βρετανοί προτιµούν να συνδυάσουν την αγορά εξοχικής κατοικίας (που ούτως ή άλλως αποτελούσε ανέκαθεν προτεραιότητά τους στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς) µε την εξασφάλιση άδειας παραµονής. Σε αντίθεση δηλαδή µε επενδυτές από άλλες χώρες, όπως π.χ. οι Κινέζοι, βασική τους προτεραιότητα είναι η απόκτηση µιας δευτερεύουσας κατοικίας για τις διακοπές τους και σε επόµενο στάδιο εξετάζουν την επενδυτική εκµετάλλευση του ακινήτου αυτού. Σηµειωτέον ότι πολλές αιτήσεις λήψης άδειας παραµονής έχουν γίνει και από Βρετανούς που είχαν ήδη επενδύσει στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα τα προηγούµενα χρόνια και θέλουν να «εξαργυρώσουν» την κίνηση αυτή και µέσω της απόκτησης άδειας παραµονής.

Συνωστισμός επενδυτών για Χρυσή Βίζα-1

∆ιαφορετικά είναι τα κίνητρα των Ισραηλινών επενδυτών, πολλοί εκ των οποίων αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Σύµφωνα µε στελέχη της αγοράς, οι ροές ανθρώπων από το Ισραήλ προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστηµα λόγω του πολέµου στη Γάζα, σε αναζήτηση επενδυτικού «καταφυγίου».

Συνολικά πάντως ο αριθµός των αιτήσεων λήψης άδειας παραµονής µέσω του σχετικού προγράµµατος εκτοξεύτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, προκαλώντας «έµφραγµα» στις αρµόδιες υπηρεσίες. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, εκκρεµούν πλέον 7.139 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 6.255 άδειες υποβλήθηκαν το 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός αριθµός των αδειών που έχουν εκδοθεί από τα µέσα του 2014 µέχρι σήµερα ανέρχεται σε 11.992.

Οπως αναφέρουν δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της επενδυτικής µετανάστευσης, πλέον παρατηρούνται καθυστερήσεις που κυµαίνονται µεταξύ 8 και 10 µηνών µέχρις ότου εκδοθούν οι σχετικές άδειες, παρότι στο σχετικό θεσµικό πλαίσιο ορίζεται ότι θα πρέπει κάθε άδεια να έχει χορηγηθεί εντός διµήνου από την υποβολή του σχετικού αιτήµατος. Οι αλλαγές που έγιναν στο πρόγραµµα το 2023 (µε την αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης σε επιλεγµένες περιοχές), οι οποίες ξεκίνησαν να ισχύουν από την 1η Αυγούστου, προκάλεσαν µια «φρενίτιδα» αγορών από τους ενδιαφεροµένους, ώστε να εξασφαλίσουν ακίνητα στις περιοχές της προτίµησής τους και µε το χαµηλό όριο των 250.000 ευρώ.

Σύµφωνα πάντως µε ξένους αναλυτές του τοµέα επενδυτικής µετανάστευσης, όπως η βρετανική Astons, το ελληνικό πρόγραµµα παραµένει ένα από τα ελκυστικότερα πανευρωπαϊκά λόγω του ότι διαθέτει το χαµηλότερο «κατώφλι» για τους ξένους επενδυτές, δηλαδή τις 250.000 ευρώ. Παρότι από το επίπεδο αυτό εξαιρούνται πλέον τα ακίνητα που βρίσκονται στα ελκυστικότερα σηµεία της Αττικής, όπως π.χ. το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια (όπου το ελάχιστο όριο έχει διπλασιαστεί πλέον σε 500.000 ευρώ), εντούτοις υπάρχουν ακόµη σηµαντικές περιοχές προς τις οποίες κατευθύνονται ήδη οι ξένοι επενδυτές.

Σηµαντικές είναι οι εξελίξεις και σε διεθνές επίπεδο, καθώς συνεχίζονται οι µεταβολές στα διάφορα προγράµµατα. Για παράδειγµα, το µέχρι πρότινος δηµοφιλέστερο πρόγραµµα της Πορτογαλίας, µε εισροές κεφαλαίων 7,3 δισ. ευρώ, έχει πλέον εξαιρέσει τα ακίνητα από τις επενδύσεις που εξασφαλίζουν άδεια παραµονής. Το νέο πρόγραµµα που θεσπίστηκε πρόσφατα προσφέρει µεν τη δυνατότητα άδειας, αλλά αποκλειστικά και µόνο µέσω επένδυσης σε επενδυτικά κεφάλαια. Το ελάχιστο ύψος διατηρήθηκε σε 500.000 ευρώ. Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί το ποια κεφάλαια θα προκριθούν για τον σκοπό αυτό, αλλά εκτιµάται ότι θα περιλαµβάνουν π.χ. επενδύσεις σε αγροτουρισµό, πράσινη ενέργεια κ.τ.λ.

Αντιστοίχως, σηµαντική ως εξέλιξη κρίνεται και η πρόσφατη τροποποίηση του προγράµµατος επενδυτικής µετανάστευσης της Ουγγαρίας, η οποία πρόσθεσε και τα ακίνητα (που µέχρι πρότινος εξαιρούνταν) στην κατηγορία των επενδύσεων που εξασφαλίζουν άδεια παραµονής. Συγκεκριµένα, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να λάβουν άδεια είτε µέσω ελάχιστης επένδυσης 250.000 σε επενδυτικό κεφάλαιο ακινήτων είτε µέσω απευθείας επένδυσης ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ για την απόκτηση ακινήτου.

Διαβάστε επίσης:

Εξοχικό στην Ελλάδα στην τιμή θέσης πάρκινγκ στο Άμστερνταμ – Πιο πολλά και πιο ακριβά αγοράζουν οι ξένοι

Χρυσή Βίζα για Ισραηλινούς και Αραβες: Αγοράζουν κατοικία και ασφάλεια

Χρυσή Βίζα: Σε φθηνότερες περιοχές στρέφονται οι επενδυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News