ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ – Θα διατεθεί το 27%

Τράπεζα Πειραιώς: Πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ – Θα διατεθεί το 27%

Κλειδώνει η πλήρης αποεπένδυση του Δημοσίου από την Τράπεζα Πειραιώς με τη διάθεση του 27% που ελέγχει μέσω του ΤΧΣ. Στην απόφαση αυτή καταλήγει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, επισημαίνοντας το θετικό επενδυτικό κλίμα και την υψηλή ζήτηση που εκδηλώνεται κατά τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες και η οποία είναι ικανή, όπως σημειώνουν, να απορροφήσει το σύνολο των μετοχών που θα διατεθούν.

Την προοπτική αυτή ενισχύει η υψηλή κερδοφορία που ανακοίνωσε η τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, στοχεύοντας σε κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2024-2026 και η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος ίσου με 25% επί των κερδών του 2024 και της τάξης του 50% ετησίως τη διετία 2025-2026. Οπως έχει γράψει η «Κ», η δημόσια πρόταση θα ξεκινήσει –εκτός απροόπτου– τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, προκειμένου το βιβλίο προσφορών να κλείσει εντός της πρώτης εβδομάδας του επόμενου μήνα.

Η διαδικασία θα προβλέπει παράλληλα το άνοιγμα βιβλίου και για το ελληνικό κοινό, με τη διάθεση μετοχών σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Εθνικής με επιτυχία. Η απόφαση για το εύρος της τιμής διάθεσης αναμένεται το Σαββατοκύριακο πριν από την έναρξη της δημόσιας προσφοράς και όπως και στην περίπτωση της Εθνικής προεξοφλείται ότι θα προβλέπει discount σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή 1η Μαρτίου. Η τελική τιμή θα καθοριστεί με βάση τη ζήτηση που θα υπάρξει στη διεθνή προσφορά, βάσει της οποίας θα κλειδώσει και η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών στην ελληνική δημόσια πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται στα 4,9 δισ. ευρώ και η διάθεση του 27% θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο έως και 1,3 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τιμή που θα κλείσει το βιβλίο.

Η άποψη για την πλήρη αποεπένδυση του Δημοσίου από την Τράπεζα Πειραιώς επικράτησε ενόψει της έναρξης ισχύος της διάταξης που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στο πλαίσιο του νέου Ποινικού Κώδικα και η οποία καταργεί το λεγόμενο «ακαταδίωκτο» των τραπεζικών στελεχών από την 1η Ιουλίου. Από την ημερομηνία αυτή επανέρχεται η δυνατότητα για την αυτεπάγγελτη έρευνα εισαγγελέων για κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις τραπεζικών στελεχών που μπορεί να έχουν ζημιώσει τον οργανισμό, δηλαδή για ζημία που προκαλείται άνω των 120.000 ευρώ. Σήμερα και μέχρι τις 30 Ιουνίου για να κινηθεί μια εισαγγελική έρευνα κατά μελών διοικητικού συμβουλίου ή στελεχών ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, θα έπρεπε η τράπεζα πρώτη να κινήσει η ίδια τη διαδικασία. Ετσι, η πλήρης αποεπένδυση πριν από την κρίσιμη ημερομηνία της 1ης Ιουλίου προστατεύει και τα στελέχη του ΤΧΣ, που «δρώντας» με την ιδιότητα του τραπεζίτη, απαλλάσσονται από τυχόν μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στην περίπτωση που υπάρξει αυτεπάγγελτη έρευνα. Η σχετική διάταξη πάντως ακόμη και αν δεν θα ισχύσει κατά τον χρόνο αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή στις αρχές Μαρτίου, δημιουργεί προβληματισμό σε τραπεζικούς κύκλους και όχι μόνο, καθώς «ακουμπά» εξίσου διαδικασίες, όπως η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας Τράπεζας, οι εκκρεμείς τιτλοποιήσεις δανείων στο πλαίσιο του «Ηρακλή» ή ακόμη και οι γενικότερες ρυθμίσεις δανείων που προβλέπουν «κούρεμα» οφειλής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θέμα για το τι θα ισχύσει μετά παραμένει «ανοιχτό», άποψη που δεν υιοθετούν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες «σε αυτή τη φάση δεν εξετάζεται κάποια αλλαγή, πέραν αυτής που προβλέπει η σχετική διάταξη».

Η κατάργηση του ακαταδίωκτου φέρνει ένα βήμα πιο κοντά όχι μόνο τη διάθεση του συνόλου του ποσοστού που ελέγχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς, αλλά και τη διάθεση και του υπολοίπου 18% της Εθνικής Τράπεζας. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας το Ταμείο δεσμεύεται έως το τέλος Μαΐου από την εξάμηνη περίοδο κατά την οποία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει άλλη συναλλαγή και μετά τη λήξη της περιόδου lock up, μεσολαβεί μόλις ένας μήνας κατά την οποία το Ταμείο θα μπορούσε να διαθέσει το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της αυτεπάγγελτης έρευνας.

Στην περίπτωση της Εθνικής και με δεδομένο το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει προδιαγραφεί στο πρώτο placement το Ταμείο θα μπορούσε να κινήσει τη διαδικασία του accelerated book building, δηλαδή το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών εντός της ίδιας ημέρας, ενώ ανοιχτό είναι πάντα και το ενδεχόμενο της επαναγοράς ιδίων μετοχών από την τράπεζα, που προεξοφλείται από την αγορά με βάση την άποψη που έχουν διατυπώσει διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.

Διαβάστε επίσης: 

ΤΧΣ: Ανοίγει ο δρόμος αποχώρησης από την Πειραιώς

Τράπεζα Πειραιώς: Κλειδώνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Μέχρι τον Μάρτιο η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News