ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Vodafone Ελλάδας: Αύξηση τζίρου 5,9%, οι επενδύσεις και τα σενάρια εξαγοράς

Vodafone Ελλάδας: Αύξηση τζίρου 5,9%, οι επενδύσεις και τα σενάρια εξαγοράς

Με ενίσχυση µεγεθών ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι πέντε µήνες για τη Vodafone Ελλάδας, που εντείνει την παρουσία της και στον τοµέα των έργων ψηφιακού µετασχηµατισµού επιχειρήσεων. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας Χάρης Μπρουµίδης, το πρώτο πεντάµηνο της φετινής χρονιάς ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 5,9%, σε 398 εκατ. ευρώ, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Τα έσοδα από υπηρεσίες ενισχύθηκαν κατά 2,9%, σε 359 εκατ. ευρώ, ενώ στην κατηγορία της κινητής τηλεφωνίας, όπου οι πελάτες ανήλθαν σε 4.251.000, τα συµβόλαια αυξήθηκαν κατά 3,21%. Στον τοµέα της σταθερής, ο αριθµός των πελατών διαµορφώθηκε σε 946.000 και παρέµεινε σταθερός, µε την εταιρεία να έχει λανσάρει υπερυψηλές ταχύτητες 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps, προσφέροντας gigabit ταχύτητες σε περισσότερους από 140 δήµους. Κατά τους πρώτους πέντε µήνες του 2023 η κατανάλωση δεδοµένων αυξήθηκε κατά 67,4%, από 80.805 TB (terrabytes) σε 135.266 TB, εξαιρουµένης της κίνησης που προήλθε από την περιαγωγή (roaming) και ενισχύεται λόγω του τουρισµού.

Στο πεδίο των νέων έργων ψηφιακού µετασχηµατισµού, η Vodafone Ελλάδας, κατά το οικονοµικό έτος 2022-2023 που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, ανέλαβε τέτοιου είδους projects αξίας άνω των 230 εκατ. ευρώ, µέγεθος που διαµορφώνεται σήµερα σε 270 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε τη διοίκηση της εταιρείας, τα έσοδα από τη διάθεση εφαρµογών και λύσεων που σχετίζονται µε το ∆ιαδίκτυο των Πραγµάτων (IOT) και µε έργα πληροφορικής στον ιδιωτικό τοµέα αυξάνονται ετησίως µε ρυθµό άνω του 20%.

Στη συνδροµητική τηλεόραση (Vodafone TV), η εταιρεία, ύστερα από τις συµφωνίες µε την Disney+ και τη Warner Bros Discovery, απέκτησε το πρώτο εξάµηνο 20.000 νέους συνδροµητές, αριθµός που είναι επτά φορές υψηλότερος σε ετήσια βάση σύγκρισης. Η Vodafone Ελλάδας υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο 600 εκατ. ευρώ, έχοντας αναπτύξει 280.000 γραµµές οπτικής ίνας µέχρι το σπίτι (FTTH), έχοντας κατασκευάσει 450.000 γραµµές οπτικής ίνας µέχρι την καµπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά µετατρέπονται σε FTTH.

Ερωτηθείς για το ενδεχόµενο εξαγοράς της Vodafone Ελλάδας, ο κ. Μπρουµίδης σηµείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν υπήρχε ενδιαφέρον θα το ήξερα», αναφέροντας ότι η ελληνική αγορά εµφανίζει καλές επιδόσεις που αντανακλώνται και στην αύξηση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 50 φέτος. Μέχρι το τέλος της χρονιάς η Vodafone Ελλάδας θα έχει ιδρύσει θυγατρική εταιρεία οπτικών ινών και παροχής υπηρεσιών χονδρικής σε επιχειρήσεις.

Ο CEO της Vodafone Ελλάδας τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας αναπροσαρµογής των τιµολογίων βάσει του πληθωρισµού –προβλέπεται από τον υπό διαβούλευση Γενικό Κανονισµό Γενικών Αδειών–, τοποθετώντας την εκτιµώµενη επιβάρυνση στα τιµολόγια της εταιρείας σε περίπου 2,5 έως 3 ευρώ. Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, όπως είπε, βρίσκονται αντιµέτωπες µε αυξηµένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, υλικών και προσωπικού.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News