ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπάρχει πόλεμος τιμών στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες; Τι φανερώνουν τα δεδομένα 

Υπάρχει πόλεμος τιμών στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες; Τι φανερώνουν τα δεδομένα 

Μικρή αποκλιμάκωση, αλλά όχι πόλεμο, τιμών στα πακέτα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που προσφέρουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχει προκαλέσει, μέχρι στιγμής, η συγχώνευση της Nova με τη Wind. Το ενιαίο σχήμα της πρώην Forthnet και της Wind, με στόχο την προσέλκυση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς έχει δημιουργήσει «καλάθια» προϊόντων απεριόριστης χρήσης (χρόνου ομιλίας, μηνυμάτων κτλ.) στην κινητή και υπερυψηλών ταχυτήτων στη σταθερή με χαμηλό κόστος από 26 έως 33 ευρώ. Οι υπόλοιπες δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών Cosmote και Vodafone προσφέρουν με μειωμένες τιμές τα δικά τους πακέτα, ενώ αυτή την περίοδο διαθέτουν σε εξέλιξη προσφορές περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Ανεξαρτήτως όμως, της πρόσφατης αναπροσαρμογής των τιμολογίων με αφορμή την επιθετική εμπορική πολιτική της Nova, οι πάροχοι, διαχρονικά, «κουρεύουν» τις τιμές. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2021 το απεριόριστης χρήσης (με 2.000 SMS) πρόγραμμα κινητής της Cosmote Gigamax Unlimited κόστιζε 64 ευρώ, σε τιμές τιμοκαταλόγου, χωρίς δηλαδή ειδικές εκπτώσεις. Έναν χρόνο μετά, σύμφωνα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η «Κ», ο πάροχος μείωσε την τιμή του εν λόγω προγράμματος κατά 10 ευρώ (54 ευρώ), το οποίο στις 3 Φεβρουαρίου κόστιζε 44 ευρώ. Σήμερα η τιμή του Cosmote Gigamax Unlimited διαμορφώνεται σε 40 ευρώ.

Στη σταθερή (ίντερνετ και τηλεφωνία), η Cosmote είχε, μέσα Σεπτεμβρίου 2022-αρκετούς μήνες προτού δημιουργηθεί επίσημα η νέα Nova (11/01/2023)- ανακοινώσει τις τιμές των νέων της πακέτων οπτικής ίνας με ταχύτητες 300Mbps, 500Mbps και 1Gbps. Ενδεικτικά, πριν από πέντε μήνες, το Cosmote Fiber 500 Unlimited κόστιζε 54,90 ευρώ, ενώ σήμερα το μηνιαίο πάγιό του ανέρχεται σε 41,90 ευρώ-όσο στοίχιζε στον καταναλωτή μετά την επιδότηση της δράσης Superfast Broadband.

Τιμές πακέτων κινητής*

 

Μηνιαίο πάγιο (€)

Cosmote Gigamax

40

Vodafone Giga Unlimited Ultra

33,42

Nova Unlimited All

27

Τιμές πακέτων σταθερής*

 

Μηνιαίο πάγιο (€)

Cosmote  Fiber 500 Unlimited

41,90

Vodafone FTTH 500

39,90

Nova Fiber 500Mbps

26

*Χωρίς τις εκπτώσεις για συνδυαστική χρήση (π.χ. κινητού και σταθερού)

Σε «κούρεμα» τιμών, προτού…προκληθεί από τη νέα Nova προχωρούσε τα τελευταία χρόνια και η Vodafone. Το 2020 το πρόγραμμα απεριόριστης χρήσης κινητής κόστιζε, στον τιμοκατάλογο, περίπου 88 ευρώ. Ωστόσο, σχεδόν κατά πάγια πρακτική, μέσω ειδικών προσφορών και εκπτώσεων, η εταιρεία, τουλάχιστον από το 2021, διέθετε το Vodafone Giga Unlimited Ultra προς περίπου 35 ευρώ για νέες ενεργοποιήσεις. Σήμερα, διαθέτει το ίδιο πρόγραμμα προς 33,42 ευρώ. Στη σταθερή, η Vodafone τιμολογούσε, ήδη, από τον Ιανουάριο του 2021, το απεριόριστης χρήσης πρόγραμμα με ταχύτητα 100 Mbps προς 35,90 ευρώ. Σήμερα δύο χρόνια μετά το ίδιο προϊόν κοστίζει 24 ευρώ, βάσει της τρέχουσας προσφοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία, πριν από μερικούς μήνες στις εκπτώσεις της Black Friday προσέφερε το πρόγραμμα σταθερής 100Mbps στα 21,87 ευρώ, τιμή που ανερχόταν σε 28,98 ευρώ για το αντίστοιχο «πακέτο» διπλάσιας ταχύτητας (200Mbps). Το τελευταίο (Fiber 200 double play) σήμερα κοστίζει 44,90 ευρώ.

Λόγω του αυξημένου κόστους, οι πάροχοι δεν θα ήταν δυνατόν να…εμπλακούν σε πόλεμο τιμών, αλλά παραμένουν πιστοί στην πάγια στρατηγική των προσφορών και της λελογισμένης μείωσης των χρεώσεων. Ως εκ τούτου, η τιμή του απεριόριστου προγράμματος κινητής της Nova παραμένει χαμηλότερη από 24% έως 48% έναντι των ανταγωνιστών της. Αντίστοιχα, το πρόγραμμα σταθερής ταχυτήτων 500Mbps της Nova παραμένει φθηνότερο από 53% έως 61%, συγκριτικά με αυτό των υπόλοιπων παρόχων.

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη: 

Έρευνα: Πληρώνουμε με «καπέλο» για το αργό ίντερνετ

Η αδυναμία ανταπόκρισης στο αυξημένο κόστος ζωής, κορυφαίος κίνδυνος για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Κινητή τηλεφωνία: Νέα αποκλιμάκωση του κόστους των data το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News