Business & Finance Πέμπτη 15/06/2023, 09:24
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΙΟΝ: Περνά στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου ο έλεγχος

ΙΟΝ: Περνά στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου ο έλεγχος

Κοντά στην απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ βρίσκεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, έναν χρόνο αφότου η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε τη συμφωνία της εταιρείας με την Bespoke SGA Holdings, συμφερόντων του επιχειρηματία.

Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, που σήμερα ελέγχει μέσω της Bespoke το 45% της ΙΟΝ,  είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει την option για την αύξηση του ποσοστού του και την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας.

Μάλιστα στις 29 Ιουνίου θα συνεδριάσει η γενική συνέλευση των μετόχων, προκειμένου  να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, το νέο διοικητικό συμβούλιο. Ήδη, η Bespoke έχει διορίσει δύο μέλη του δ.σ.

Σημειώνεται ότι η ΙΟΝ πραγματοποίησε το 2021 πωλήσεις 121,69 εκατ. ευρώ και είχε ενοποιημένα προ φόρων κέρδη 13,20 εκατ. ευρώ. Διαθέτει τέσσερις μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα και Βουλγαρία, είναι κερδοφόρα και συγκαταλέγεται μεταξύ των 60 μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας. Κατέχει ηγετικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά σοκολάτας, ενώ το 10% περίπου του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές. Το 38% του συνόλου των εξαγωγών γίνεται στην ΕΕ και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Λίβανος.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1930, στο Νέο Φάληρο, στην οδό Πειραιώς με σήμα το ευωδιαστό «ίον», γνωστό μας ως μενεξές, από όπου πήρε και το όνομά της. Το 1938 αποκτά την εταιρεία ΝΑΣΚΟ, η οποία είχε ως δραστηριότητα την παραγωγή καραμελών, ενώ το 1947 ξεκινά η παραγωγή της ΙΟΝ Αμυγδάλου, ένα προϊόν που δικαιώνει το μότο της διαφήμισης «η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή».  Το 1956 δημιουργείται το δίκτυο πωλήσεων και διανομής της ΙΟΝ με την ίδρυση της εταιρείας «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι» και ανοίγει το πρώτο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αθηνάς 43 Γ. Η ΙΟΝ αφομοιώνει τη ΝΑΣΚΟ και πλέον δραστηριοποιείται στην παραγωγή μιας ευρείας ποικιλίας ζαχαρωδών.

Το 1975 εγκαινιάζεται η μονάδα παραγωγής γκοφρέτας της ΙΟΝ στην Άρτα. Το 1976 λανσάρει τη Noisetta, το γνωστό σοκολατάκι με φουντούκι στο πράσινο περιτύλιγμα και το 1977 ένα επίσης από τα πλέον δημοφιλή προϊόντα της σε όλες τις ηλικίες, τη σοκοφρέτα. Το 1986 παράγει την Break, την πρώτη τετράγωνη σοκολάτα στην Ελλάδα. Το 1998 ξεκινά εξαγωγές, ενώ το 1999 εξαγοράζει την Mabel της οικογένειας Δαλλίδη και αποκτά εργοστάσιο και στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Το 2001 δημιουργεί και θυγατρική στη Βουλγαρία, την Interion, η οποία εδρεύει στο Κόστινμπροντ και παράγει τα προϊόντα με το σήμα Nucrema. Μάλιστα, η Interion δημιουργήθηκε ουσιαστικά ως θυγατρική της ελληνικής Interia την οποία είχε εξαγοράσει η ΙΟΝ και η οποία παρήγαγε τα προϊόντα με το σήμα Nucrema.  Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος το 1986 είχε αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της Interia, την ίδια χρονιά που εξαγόρασε και το 50% της Chipita. Το 2006 συνεργάζεται με την γαλακτοβιομηχανία Κρι – Κρι και παράγεται παγωτό με σοκολάτα ΙΟΝ. Το 2015 φεύγει από τη ζωή ένας εκ των βασικών ανθρώπων στην πορεία της ΙΟΝ, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος και το 2016 πεθαίνει και ο «συνοδοιπόρος» του στην εταιρεία Γεώργιος Καρκαζής.

Όλα αυτά τα χρόνια η ΙΟΝ φέρεται να δέχθηκε προτάσεις εξαγοράς από ελληνικούς και ξένους ομίλους, χωρίς, ωστόσο, καμία να ευοδωθεί. Κατά καιρούς φέρεται να χτύπησαν την πόρτα της ΙΟΝ η Kraft Jacobs Suchard, η Nestle, η Vivartia και η RJR Nabisco.

Το 2016 ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε προσεγγίσει την Τίνα Κωτσιοπούλου, επικεφαλής της ΙΟΝ και ανιψιά ενός εκ των ιδρυτών της σοκολατοβιομηχανίας, του Γιάννη Κωτσιόπουλου, με στόχο την εξαγορά της εταιρείας από την Chipita, αλλά συνάντησε τότε «κλειστές πόρτες».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Η «αυτοκρατορία» των τροφίμων και τα επόμενα βήματα

ΙΟΝ: Aκόμη μεγαλύτερες πωλήσεις και κέρδη το 2021

ΙΟΝ: Στην Bespoke του Σπ. Θεοδωρόπουλου το 45%

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News