ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγωτά Δωδώνη: Περνούν στους Φούρνους Βενέτη – Το σχέδιο

Παγωτά Δωδώνη: Περνούν στους Φούρνους Βενέτη – Το σχέδιο

Τρίτη και…τυχερή ίσως αποδειχθεί  η νέα προσπάθεια πώλησης της «Παγωτά Δωδώνη», καθώς ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, επικεφαλής της «Φούρνοι Βενέτη», εμφανίζεται αποφασισμένος να συμφωνήσει με τις τράπεζες το πλάνο εξυγίανσης και ανάπτυξης της κάποτε κραταιάς παγωτοβιομηχανίας. Αν και οι υπογραφές ανάμεσα στην «Βενέτης» και στις πιστώτριες τράπεζες δεν έχουν πέσει ακόμη, ο επικεφαλής της «Βενέτης» ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου την ύπαρξη της σχετικής συμφωνίας για την εξαγορά από την πλευρά του των μετοχών και βεβαίως των δανείων των «Παγωτών Δωδώνη». Αν και ο κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης δεν αποκάλυψε το τίμημα, επεσήμανε ότι αυτό είναι κατά 15% υψηλότερο από την προσφορά που είχε κάνει η «Βενέτης» όταν διεκδικούσε εκ νέου την «Παγωτά Δωδώνη» και κατά πληροφορίες είναι ελαφρά πάνω από τα 4 εκατ. ευρώ. 

Στην «Βενέτης» θα περάσει και το εργοστάσιο της «Παγωτά Δωδώνη» στην Παλλήνη, όπου θα συνεχισθεί η παραγωγή του παγωτού. Απώτερος στόχος της «Βενέτης» είναι η μεταφορά της παραγωγής παγωτού στη νέα μονάδα που σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Βοιωτία, εκεί όπου σχεδιάζεται συνολικά η μετεγκατάσταση της εταιρείας από τη Λυκόβρυση που βρίσκεται σήμερα. Ο σχεδιασμός της «Βενέτης» προβλέπει τη δημιουργία δικτύου 12 καταστημάτων με το σήμα «Δωδώνη», εκ των οποίων δύο θα είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising). Συνολικά σε ορίζοντα τετραετίας, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς, προβλέπονται επενδύσεις ειδικά για τα «Παγωτά Δωδώνη» ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον των καταστημάτων που σήμερα χρησιμοποιούν το σήμα «Παγωτά Δωδώνη», ο κύριος Μονεμβασιώτης υποστήριξε ότι πρόκειται για επιχειρήσεις – πελάτες της παγωτοβιομηχανίας που θα συνεχίσουν να αγοράζουν παγωτά για να τα πωλούν και όχι δικαιοδόχοι (franchisees), τονίζοντας ότι όλες οι συμβάσεις δικαιόχρησης έχουν λήξει. 

Η ιστορία των «Παγωτών Δωδώνη» ξεκινά το 1967 όταν ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα από την Ήπειρο άνοιξαν το πρώτο κατάστημά τους (γαλακτοπωλείο) στην Κυψέλη. Το 1970 ξεκινά η παραγωγή και διάθεση παγωτού σε μικρή κλίμακα. Το 1977 η εταιρεία μεταφέρεται στην Παλλήνη, όπου σε έναν μικρό δρόμο κοντά στη Λεωφόρο Μαραθώνος δημιουργείται η παραγωγική της μονάδα. Το 1984 ανοίγει το πρώτο εταιρικό κατάστημα με τη μορφή τζελατερίας στην Κηφισιά και το 1986 αντίστοιχο κατάστημα μέσω franchising στο Χαλάνδρι. Στη διάρκεια των  ετών 1991-1995 γίνεται δυναμική επέκταση του δικτύου μέσω franchising και δημιουργούνται 17 σημεία πώλησης. Το 1999 η εταιρεία εξαγοράζεται από την Valtop Holdings Limted με έδρα την Κύπρο, συμφερόντων Άγγελου Πλακόπητα. Το 2007 η εταιρεία εξαγοράζεται από νέο επενδυτικό σχήμα (NBGI private equity της Εθνικής Τράπεζας 90% και μέτοχοι 10%) και το δίκτυο ξεπερνάει τα 150 καταστήματα. Το 2012 μεγάλη πυρκαγιά προξενεί μεγάλες καταστροφές στο εργοστάσιο στην Παλλήνη και η παραγωγή μεταφέρεται προσωρινά αλλού. Το 2013 το εργοστάσιο ανακαινίζεται με το κόστος να φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ. Το 2016 με την πώληση της NBGI Private Equity από την Εθνική Τράπεζα η «Παγωτά Δωδώνη» πέρασε σε εταιρεία – όχημα ειδικού σκοπού και τα χρέη ξεκίνησαν να συσσωρεύονται. Το 2018 επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να πωληθεί από τις τράπεζες η «Παγωτά Δωδώνη» και τότε κατέθεσαν προσφορές οι Γιώτης-Γρηγόρης Μικρογεύματα και ο ινδικός όμιλος Switzgroup (έχει αποκτήσει τον έλεγχο της «Κρητών Άρτος» και της αλυσίδας «Κουλουράδες»). Παρά το γεγονός ότι οι προσφορές ήταν υπερδιπλάσιες αυτών που κατατέθηκαν το 2022 δεν υπήρξε τότε συμφωνία. 

Το 2022 στο πλαίσιο νέας διαγωνιστικής διαδικασίας στην οποία συμμετείχαν μέχρι το τέλος η γαλακτοβιομηχανία Κρι – Κρι, η Βενέτης και η First Runner, επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Κατσιώτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΓΕΚΑ, προτιμητέος επενδυτής ανακοινώθηκε η First Runner με τη σχετική επίσημη ανακοίνωση να εκδίδεται στις 22 Ιουλίου 2022. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις «ναυάγησαν το φθινόπωρο του 2022 με τις πληροφορίες να θέλουν να υπάρχει διαφωνία στο επιχειρηματικό σχέδιο για τη σωτηρία των “Παγωτών Δωδώνη”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η First Runner ενδιαφερόταν κυρίως να αναπτύξει τυποποιημένα προϊόντα παγωτού και όχι τα γνωστά σημεία πώλησης που συχνά έχουν και σάλα για την κατανάλωση στο κατάστημα. Η Κρι – Κρι από την άλλη, η οποία επιθυμούσε εκ νέου να διεκδικήσει τα «Παγωτά Δωδώνη» δεν ήταν διατεθειμένη να δώσει μεγαλύτερη προσφορά από την αρχική, αλλά ούτε να αναλάβει και το εργοστάσιο στην Παλλήνη. 

Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση της «Παγωτά Δωδώνη», το 2021 , οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 4,88 εκατ. ευρώ έναντι 4,478 εκατ. ευρώ το 2020,  αυξημένες κατά 9%. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 4,80 εκατ. ευρώ έναντι 4,40 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας αντίστοιχη αύξηση 9%. Ωστόσο σε συγκρίσιμη βάση οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 24,5% εάν εξαιρέσουμε τις πωλήσεις προς τις εταιρείες Chillbox με τις οποίες τελείωσε η συνεργασία το καλοκαίρι του 2020. Σημειώνεται ότι η  Kayak εξαγόρασε το 70% της Chillbox A.E. και το 100% της Chillbox Global A.E. Οι εταιρείες Chillbox αντιπροσώπευαν το 19% περίπου του τζίρου της «Παγωτά Δωδώνη» τα τελευταία χρόνια. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν σε κέρδη ύψους 846.000 ευρώ έναντι ζημιών 50.000 ευρώ το 2020. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές 3,83 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας ανήλθε στις 31.12.2021 σε 34,22 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός της δανεισμός σε 37.97 εκατ. ευρώ. 

Οι σωρευμένες ζημίες κατά την 31 Δεκεμβρίου 2021 για τον όμιλο και την εταιρεία ανήλθαν σε 33,79 εκατ. ευρώ και 33,66 εκατ. ευρώ αντιστοίχως και το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων αρνητικό και ίσο με 25,02 εκατ. ευρώ και 24,89 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News