ΒUSINESS & FINANCE

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Η «αυτοκρατορία» των τροφίμων και τα επόμενα βήματα

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Η «αυτοκρατορία» των τροφίμων και τα επόμενα βήματα

Ήταν τον Οκτώβριο του 2015, όταν η ανακοίνωση της εξαγοράς της «ΝΙΚΑΣ» από τους μετόχους της Chipita και την Impala Invest βρισκόταν -σύμφωνα με τα έως τότε δεδομένα- στην τελική ευθεία. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος δεν έκρυβε ήδη από τότε το σχέδιό του κάτω από τη «ΝΙΚΑΣ» να συγκεντρωθούν και άλλες βιομηχανίες αλλαντικών, οι οποίες όπως χαρακτηριστικά έλεγε, παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημά τους, βρίσκονταν σε δυσχερή οικονομική θέση. Στην πραγματικότητα ήταν ένα ακόμη σημάδι των σχεδίων που είχε για τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου τροφίμων. Η τελευταία φορά που ήρθε πιο κοντά σε αυτό το σχέδιο ήταν το 2005 όταν έγινε ο μεγάλος «γάμος» ΔΕΛΤΑ και Chipita και δημιουργήθηκε η Vivartia. Ένας «γάμος» ο οποίος δεν κράτησε πολύ: ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δύο χρόνια μετά πούλησε τη συμμετοχή του στην MIG του πανίσχυρου τότε Ανδρέα Βγενόπουλου. Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος ήθελε να αποχωρήσει από το 2008, κάτι που τελικά το έκανε το 2010 παίρνοντας μαζί του και την Chipita.

Η προσήλωση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στον κλάδο των τροφίμων δεν είναι μόνο διότι θεωρεί ότι είναι ένας δυναμικός κλάδος, ειδικά στην Ελλάδα που δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία. Σχετίζεται και με την ιδιαίτερη πίστη που έχει στις προοπτικές της πρωτογενούς παραγωγής, της αγροτικής παραγωγής, αν και ο ίδιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα, στα Εξάρχεια και όχι σε κάποια αγροτική περιοχή.

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Η «αυτοκρατορία» των τροφίμων και τα επόμενα βήματα-1Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το 2020 είχε πει χαρακτηριστικά: «Είναι πρωτοφανές να εισάγουμε φουντούκια, καθώς παρόλο που γειτονεύουμε με τις μεγαλύτερες παραγωγούς φουντουκιού στον κόσμο, ωστόσο δεν μπορούμε να αναπτύξουμε κι εμείς ανάλογη δραστηριότητα, για να έχουμε επάρκεια». Ο ίδιος άλλωστε δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή, ήδη από το 2012, μέσω της Wonderplant, η οποία έχει ως αντικείμενο την υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας.

Η αφοσίωσή του στον κλάδο των τροφίμων φαίνεται και από την επαγγελματική του πορεία: το 1976 ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ασχολούμενος με μια μικρή οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, την Recor A.E. Το 1981 αναλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση της ALIGEL, μιας εισαγωγικής εταιρείας ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών. Το 1986, αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΙΝΤΕRIA, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού. Την ίδια χρονιά αγοράζει το 50% της Chipita (εταιρεία που είχαν δημιουργήσει το 1973 οι αδερφοί Γαβαλάκη και έβγαζε γαριδάκια) και το 1989 το υπόλοιπο 50%. Ακόμη και όταν συμμετέχει σε εταιρείες με διαφορετικό αντικείμενο, όπως για παράδειγμα στη Larisa Face Cover που παράγει μάσκες, σπεύδει να επισημάνει ότι το ποσοστό του είναι πολύ μικρό.

Μετά την απόκτηση της «ΝΙΚΑΣ» το 2016 ο Σπ. Θεοδωρόπουλος επιχείρησε να αποκτήσει την αλλαντοβιομηχανία «ΒΙΚΗ», χωρίς τελικά να υπάρξει ποτέ συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες ούτε με τον ίδιο, ούτε με άλλον επενδυτή με συνέπεια η εταιρεία να πτωχεύσει, ενώ το 2019 είχε καταθέσει προσφορά και για την Creta Farms, η οποία τελικά κατέληξε στην Impala Invest και τον Δημήτρη Βιντζηλαίο. Το 2016 είναι μια χρονιά που όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε προσεγγίσει την Τίνα Κωτσιοπούλου, επικεφαλής της ΙΟΝ και ανιψιά ενός εκ των ιδρυτών της σοκολατοβιομηχανίας, του Γιάννη Κωτσιόπουλου, με στόχο την εξαγορά της εταιρείας από την Chipita. Ο ίδιος συνάντησε «κλειστές πόρτες» και υποστηρίζει ότι από τότε δεν έχει επιχειρήσει να κάνει ποτέ ξανά πρόταση εξαγοράς της ΙΟΝ.

Η συμφωνία πώλησης της Chipita στην Mondelez International τον περασμένο Μάιο με το τίμημα να φτάνει κοντά στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, μια πρόταση που ήταν δύσκολο πλέον για τους μετόχους της να την αρνηθούν (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι μεγαλύτερος μέτοχος ήταν ο όμιλος Olayan) είχε μεν ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο Σπ. Θεοδωρόπουλος από την εταιρεία με την οποία συνέδεσε το όνομά του, αλλά ταυτόχρονα να τον κάνει να επαναπροσδιορίσει τις εταιρείες – στόχους για τη δημιουργία του μεγάλου ομίλου τροφίμων που πάντα ονειρευόταν.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, δύο μόλις μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Chipita – Mondelez ο κ. Θεοδωρόπουλος προχώρησε στην απόκτηση του 21,6% της ΜΕΒΓΑΛ και συμμετέχει στο διοικητικό της συμβούλιο ως μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Τον κ. Θεοδωρόπουλο και την επικεφαλής της ΜΕΒΓΑΛ κυρία Μαίρη Χατζάκου συνδέει πολυετή φιλία και αλληλοεκτίμηση, ενώ, υπενθυμίζεται ότι και η κυρία Χατζάκου ήταν μέτοχος στην Chipita.

Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Chipita στη Mondelez στις αρχές της φετινής χρονιάς ο Σπ. Θεοδωρόπουλος απέκτησε τις μετοχές που είχε ο όμιλος Olayan στην «ΝΙΚΑΣ» και έγινε απόλυτος κυρίαρχος αυτής. Από το 2016 άλλωστε, οπότε υπεγράφη η συμφωνία με τις τράπεζες για την «ΝΙΚΑΣ», την έβαλε με προσεχτικά βήματα σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 πέρασαν στην κυριότητα της αλλαντοβιομηχανίας οι εγκαταστάσεις της στον Άγιο Στέφανο. Το εν λόγω ακίνητο είχε περάσει στην ιδιοκτησία των πιστωτριών τραπεζών στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της «ΝΙΚΑΣ» η οποία έως τώρα το μίσθωνε.

Τα επόμενα βήματα για το «χτίσιμο» του ομίλου τροφίμων γίνονται πλέον με την εξαγορά εταιρειών που αφενός έχουν προοπτική ανάπτυξης και εξαγωγικό χαρακτήρα και αφετέρου δεν πρόκειται για εταιρείες με οικονομικά βάρη, ούτε για εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης. Έτσι, στις 10 Φεβρουαρίου 2022 ανακοινώθηκε ότι ο Σπ. Θεοδωρόπουλος και το EOS Capital Partners με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη Απ. Ταμβακάκη ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία με την εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕ», μια εταιρεία με σημαντικό μερίδιο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και χωρίς δανεισμό. Μια εβδομάδα μετά, στις 17 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ότι ο Σπ. Θεοδωρόπουλος προχωρά στην εξαγορά των εταιρειών «ΕΔΕΣΜΑ» και της θυγατρικής της «ΑΜΒΡΟΣΙΑ», με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης να αναμένεται τον Απρίλιο. Οι εταιρείες παράγουν αλλαντικά, τυροκομικά, έτοιμα γεύματα, σαλάτες, προϊόντα δηλαδή με μεγάλη συγγένεια με αυτά της «ΝΙΚΑΣ», κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές συνέργειες. Οι εν λόγω εταιρείες κάνουν αθροιστικά τζίρο πάνω από 45 εκατ. ευρώ, ενώ είναι κερδοφόρες. Έχουν δε σημαντικά μερίδια αγοράς και παρουσία, τόσο στη λιανική όσο και στο κανάλι του HORECA.

Ποιο θα είναι το επόμενο «λιθαράκι» στον όμιλο που χτίζει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος; Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο αεικίνητος επιχειρηματίας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την εταιρεία ΚΡΕΜΕΛ, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλειμμάτων και κυρίως στην παραγωγή φυτικών «τυριών» και προσφάτων φυτικού «γιαουρτιού». Πρόκειται για εταιρεία με αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, λόγω και της δραστηριοποίησής της στην ανερχόμενη παγκοσμίως κατηγορία των plant based προϊόντων.

Είτε οι συζητήσεις καταλήξουν σε συμφωνία είτε όχι, το βέβαιο, όπως στοιχηματίζουν οι περισσότεροι,  είναι ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν θα σταματήσει εκεί.

Διαβάστε επίσης:

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Αποκτά τις εταιρείες Έδεσμα και Αμβροσία

Θεοδωρόπουλος – Ταμβακάκης αγοράζουν τους «Ελληνικούς Χυμούς»

Σπ. Θεοδωρόπουλος (Chipita): Δεν πρέπει όλα να τα περιμένουμε από το κράτος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News