BUSINESS & FINANCE

«Βάζει μπρος» η εταιρεία ακινήτων του ΕΦΚA – Πώς θα αξιοποιηθούν κτίρια 1 δισ. ευρώ

«Βάζει μπρος» η εταιρεία ακινήτων του ΕΦΚA – Πώς θα αξιοποιηθούν κτίρια 1 δισ. ευρώ

«Σάρκα και οστά» παίρνει η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού του ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση των ακινήτων του καθώς προχωράει κανονικά η δημιουργία της με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ μέσα από την οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του οργανισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα ενέκρινε το Καταστατικό της Εταιρίας και μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η σύσταση της και η τοποθέτηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου. Η λειτουργία της εταιρίας αναμένεται μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2023.

Ο Εθνικός  Φορέας Ασφάλισης διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον το 20% των ακινήτων αυτών, παρότι μεγάλης αξίας, να μένουν τελείως αναξιοποίητα.

Μέσω της σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού θα μπορέσει να γίνει αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα γίνει διαχωρισμός των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση. Η εταιρεία θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

Ο στόχος της αξιοποίησης των ακινήτων είναι διπλός: Από την μία πλευρά, η αξιοποίηση των ακινήτων και η ενοικίαση τους σε εταιρείες θα μπορούσε να φέρει νέα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην εξαρτώνται μόνο από την κρατική χρηματοδότηση και από τις εισφορές των ασφαλισμένων. 

Από τη άλλη, ο ΕΦΚΑ αξιοποιώντας τα ακίνητα θα προσπαθήσει να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του σε ιδιόκτητα κτίρια. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας καθώς δεν θα χρειάζεται να πληρώνει ενοίκια.

Πολλές από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του MR ο φορέας πληρώνει 1.000.000 ευρώ μηνιαίως σε ενοίκια, που σημαίνει 12.000.000 το χρόνο. Έτσι, η στέγαση όλων των υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια του ΕΦΚΑ θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του Εθνικού Ασφαλιστικού Φορέα. 

Τα «φιλέτα» που έχουν βγει στην αγορά 

Ήδη τρέχουν διαγωνισμοί με στόχο την αξιοποίηση ακινήτων όπως το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν που επιχειρείται να αξιοποιηθεί μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης. Σε ξενοδοχείο προβλέπεται να διαμορφωθεί και το ακίνητο του ΕΦΚΑ στη συμβολή των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος. 

Ένας ακόμη σημαντικός διαγωνισμός αφορά την εκμίσθωση οικοπέδου στη συμβολή των οδών Μ. Κοτοπούλη 7 και Σατωβριάνδου, όπου έχει προκριθεί η ανέγερση (από τον ανάδοχο) πολυώροφου κτιρίου γραφείων και καταστημάτων.

 Από την άλλη πλευρά, η αξιοποίηση των ακινήτων και η ενοικίαση τους σε εταιρείες θα μπορούσε να φέρει νέα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην εξαρτώνται μόνο από την κρατική χρηματοδότηση και από τις εισφορές των ασφαλισμένων. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΦΚΑ: Προκήρυξη των θέσεων 24 γενικών διευθυντών – Σύσταση Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

Τα «φιλέτα» του ΕΦΚΑ – Στην αγορά νέα ακίνητα

ΕΦΚΑ: Προκήρυξη των θέσεων 24 γενικών διευθυντών – Σύσταση Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News