Business & Finance Πέμπτη 8/12/2022, 13:31
RE/MAX ESTATE & TOPO GES IKE

Έρευνα: Πόσο πωλήθηκαν τα ακίνητα ανά περιοχή – Δείτε πίνακες

Έρευνα: Πόσο πωλήθηκαν τα ακίνητα ανά περιοχή – Δείτε πίνακες

Αυξήθηκε η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στις αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν το εννιάμηνο του 2022 στην Αθήνα, με ορισμένες περιοχές να εμφανίζουν τεράστια μεταβολή σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Σύμφωνα με έρευνα των RE/MAX Estate και TOPO GES IKE, οι αγοραπωλησίες στην Ελλάδα μειώθηκαν, με φωτεινή εξαίρεση τις περιοχές του Δήμου Αθηναίων και της Δυτικής Αττικής, όπου ο αριθμός παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και στα νησιά του Αργοσαρωνικού όπου υπήρξε σημαντική αύξηση της τάξης του 10%. Επίσης, προκύπτει ότι το εμβαδό του μέσου ακινήτου αυξήθηκε ελαφρώς.

Αγοραπωλησίες

Σύμφωνα με την έρευνα των RE/MAX Estate και TOPO GES IKE στις περισσότερες περιοχές της Αττικής συναντάται μια αισθητή πτώση των αγοραπωλησιών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Στο σύνολο των περιοχών των Νοτίων Προαστίων για παράδειγμα, οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν κατά 15%. Η μείωση φαίνεται πιο έντονα στα Βόρεια Προάστια αφού άγγιξε το -30%, στην Ανατολική Αττική (-34%) και στα Δυτικά Προάστια (-21%). Παρόμοια είναι τα ποσοστά διακύμανσης και στον Πειραιά (-33%) όπως και στα προάστιά του (-25%). Αναφορικά με τις περιοχές που εντάσσονται στο Δήμο Αθηναίων και στη Δυτική Αττική οι αγοραπωλησίες δεν σημείωσαν πτώση αλλά έμειναν στάσιμες.

Έρευνα: Πόσο πωλήθηκαν τα ακίνητα ανά περιοχή – Δείτε πίνακες-1

Κύρια χαρακτηριστικά μέσου πωληθέντος ακινήτου

Αύξηση της μέσης αξίας ανά τ.μ.

Η τιμή της μέσης αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν από τις RE/MAX Estate και TOPO GES IKE. Βέβαια, οι μεγάλες διαφορές αφορούν την αύξηση αντικειμενικών αξιών που εφαρμόστηκε και κατά συνέπεια οδήγησε στην αύξηση της αξίας ανά τ.μ. στις περιοχές που εφαρμόστηκε. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο κέντρο Πειραιά (38%) και στα προάστιά του (27%). Η μέση αξία ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά 8% στο Δήμο Αθηναίων και 3% στα Νότια Προάστια. Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι περιοχές Αγίου Δημητρίου (44%) και Παλαιού Φαλήρου (35%). Στα Βόρεια Προάστια το συγκεκριμένο ποσοστό έφτασε το 18% με μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση στην περιοχή Αγ. Παρασκευής (42%). Παρομοίως τα Δυτικά Προάστια σημείωσαν συνολικά 20% αύξηση, ενώ στο Χαϊδάρι κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση (52%). Στις περιοχές που εντάσσονται στην Ανατολική και Δυτική Αττική δεν παρουσιάστηκαν μεγάλες μεταβολές (3% και -3% αντιστοίχως).

Μικρή μεταβολή του εμβαδού του μέσου ακινήτου

Στις περιοχές του Δήμου Αθηναίων το εμβαδόν του μέσου ακινήτου αυξήθηκε κατά 3% (67 τ.μ.). Στα Νότια Προάστια δεν παρατηρείται κάποια μεγάλη απόκλιση σε σχέση με το πρώτο εννιάμηνο του 2021. Εξαιρείται η περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, όπου το ποσοστό του εμβαδού της μέσης κατοικίας αυξήθηκε κατά 6 τ.μ. (2022 – 91 τ.μ.). Όσον αφορά στα Βόρεια Προάστια, συγκεκριμένα στην Κηφισιά το εμβαδόν αυξήθηκε 44 τ.μ. (2022 – 182 τ.μ.) και στην περιοχή Παπάγου – Χολαργού κατά 21 τ.μ. (2022 – 112 τ.μ.). Στο Χαλάνδρι το ποσοστό «έπεσε» κατά 15 τ.μ. (2022 – 15 τ.μ.). Στο σύνολο των περιοχών της Ανατολικής Αττικής δεν υπήρξε κάποια μεγάλη μεταβολή. Ωστόσο στο Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης το εμβαδόν μέσου ακινήτου μειώθηκε κατά 13 τ.μ. (2022 – 108 τ.μ.). Από τις περιοχές της Δυτικής Αττικής η μεγαλύτερη μείωση διαπιστώθηκε στην Ελευσίνα 20 τ.μ. (2022 – 72 τ.μ.) και η μεγαλύτερη αύξηση στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλλίας 12 τ.μ. (2022 – 83 τ.μ.). Όσον αφορά στον Πειραιά, καταγράφηκε σημαντική μεταβολή του εμβαδού της μέσης κατοικίας κατά 23 τ.μ. (2022 – 67 τ.μ.) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα προάστιά του έμεινε σχεδόν στάσιμο (-1%, 2022 – 69 τ.μ.).

Έτος κατασκευής

Όσον αφορά το έτος κατασκευής των πωληθέντων ακινήτων, κατά μέσο όρο τα πιο παλιά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας (1971) και σε κάποιες περιοχές των προαστίων όπως του Ζωγράφου (1973), την Καλλιθέα (1976), το Αιγάλεω και το Ιλιον (1980). Οι περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη τάση να πωλούνται νεότερα ακίνητα σε σχέση με το 2021 είναι ο Άγιος Δημήτριος (+6 έτη), η Δάφνη και ο Υμηττός (+5 έτη), η Πεντέλη (+5 έτη), η Φιλαδέλφεια και η Χαλκηδόνα (+6 έτη), το Αιγάλεω (+4 έτη) και αρκετές περιοχές στην Ανατολική Αττική (Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Σπάτα και Αρτέμιδα).

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα:

Έρευνα: Πόσο πωλήθηκαν τα ακίνητα ανά περιοχή – Δείτε πίνακες-2

Έρευνα: Πόσο πωλήθηκαν τα ακίνητα ανά περιοχή – Δείτε πίνακες-3

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

S&P: Στις ασφαλέστερες αγορές κατοικιών στην Ευρώπη η ελληνική

Σπίτια για νέους: Oι όροι για τα φθηνά δάνεια – Τι δόση θα πληρώνουν

Τρεις αλλαγές ανακατεύουν την τράπουλα στην αγορά ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News