ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «φιλέτα» του ΕΦΚΑ – Στην αγορά νέα ακίνητα 

Τα «φιλέτα» του ΕΦΚΑ – Στην αγορά νέα ακίνητα 

Στην αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να μπαίνει ο ΕΦΚΑ, καθώς προχωράει κανονικά η δημιουργία της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ μέσα από την οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του οργανισμού.

Ήδη τρέχουν διαγωνισμοί με στόχο την αξιοποίηση ακινήτων όπως το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν που επιχειρείται να αξιοποιηθεί μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης. Σε ξενοδοχείο προβλέπεται να διαμορφωθεί και το ακίνητο του ΕΦΚΑ στη συμβολή των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος. Ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί και προβλέπει την υποβολή προσφορών έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ένας ακόμη σημαντικός διαγωνισμός αφορά την εκμίσθωση οικοπέδου στη συμβολή των οδών Μ. Κοτοπούλη 7 και Σατωβριάνδου, όπου έχει προκριθεί η ανέγερση (από τον ανάδοχο) πολυώροφου κτιρίου γραφείων και καταστημάτων.

Ο στόχος της αξιοποίησης των ακινήτων είναι διπλός: Από την μία πλευρά, η αξιοποίηση των ακινήτων και η ενοικίαση τους σε εταιρείες θα μπορούσε να φέρει νέα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην εξαρτώνται μόνο από την κρατική χρηματοδότηση και από τις εισφορές των ασφαλισμένων. 

Από τη άλλη, ο ΕΦΚΑ αξιοποιώντας τα ακίνητα θα προσπαθήσει να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του σε ιδιόκτητα κτίρια. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας καθώς δεν θα χρειάζεται να πληρώνει ενοίκια.

Πολλές από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του MR ο φορέας πληρώνει 1.000.000 ευρώ μηνιαίως σε ενοίκια, που σημαίνει 12.000.000 το χρόνο. Έτσι, η στέγαση όλων των υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια του ΕΦΚΑ θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του Εθνικού Ασφαλιστικού Φορέα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News