Business & Finance Πέμπτη 15/09/2022, 09:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς αξιοποίηση ακίνητα-φιλέτα του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας

Προς αξιοποίηση ακίνητα-φιλέτα του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας

Σειρά ακινήτων ιδιοκτησίας του στο κέντρο της Αθήνας, ορισμένα εκ των οποίων κρίνονται ως λίαν εμβληματικά, σχεδιάζει να αξιοποιήσει ο ΕΦΚΑ, έχοντας προκηρύξει σχετικούς διαγωνισμούς μακροχρόνιας παραχώρησης εκμετάλλευσης το προηγούμενο διάστημα. Στόχος του ΕΦΚΑ είναι η ανακατασκευή και επαναλειτουργία των ακινήτων κυρίως ως ξενοδοχείων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα ακόμη και ανέγερσης κτιρίου γραφείων. Μόνο το ελάχιστο ύψος των επενδύσεων για την ανακατασκευή των ακινήτων υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τα 52 εκατ. ευρώ, δείγμα του όγκου του προγράμματος.

Το πλέον ιστορικό ακίνητο που επιχειρείται να αξιοποιηθεί μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης είναι το Μέγαρο Σλήμαν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη. Πρόκειται για ακίνητο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890 από τον Ερρίκο Σλήμαν, αποτελώντας μέρος του συμπλέγματος τεσσάρων κατοικιών που είχε ανεγείρει ο ίδιος στην οδό Πανεπιστημίου. Το συγκρότημα των 7.115 τ.μ. φιλοξενεί τον κινηματογράφο Ιντεάλ στον προαύλιο χώρο του, ενώ σε έτερο τμήμα προς την οδό Φειδίου 3 στεγάζει το Παλαιό Ωδείο κι έχει παραχωρηθεί στο υπ. Πολιτισμού.

Βάσει των όρων του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν προσφορές για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων, με ελάχιστο ύψος επένδυσης για εργασίες αναβάθμισης τα 15,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται σε 60.000 ευρώ. Η παραχώρηση θα είναι μέγιστης διάρκειας 45 ετών (35+10), ενώ οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 9 Νοεμβρίου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη, για ακόμη μία φορά, διαγωνισμού μακροχρόνιας εκμίσθωσης για το κτίριο του πρώην εφετείου, επί της οδού Σωκράτους 65-67, το οποίο πρωτολειτούργησε τη δεκαετία του 1960 ως ξενοδοχείο Ambassadeur. Το ακίνητο των 10.247 τ.μ. θα παραχωρηθεί για περίοδο 40 ετών (30+10) προκειμένου να επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Ο επενδυτής θα πρέπει να δεσμευτεί για την υλοποίηση εργασιών αναβάθμισης του κτιρίου, ύψους τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έχει οριστεί σε 30.000 ευρώ. Το κτίριο παραμένει κενό και αναξιοποίητο από το 2001.

Σε ξενοδοχείο προβλέπεται να διαμορφωθεί και το ακίνητο του ΕΦΚΑ στη συμβολή των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος. Ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί και προβλέπει την υποβολή προσφορών την 30ή Νοεμβρίου. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την υλοποίηση επενδύσεων τουλάχιστον 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ το μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται σε 41.000 ευρώ και η παραχώρηση θα είναι διάρκειας 45 ετών. Το ακίνητο είναι συνολικής επιφάνειας 6.878 τ.μ.

Ενας ακόμη σημαντικός διαγωνισμός αφορά την εκμίσθωση οικοπέδου στη συμβολή των οδών Μ. Κοτοπούλη 7 και Σατωβριάνδου, όπου έχει προκριθεί η ανέγερση (από τον ανάδοχο) πολυώροφου κτιρίου γραφείων και καταστημάτων. Με βάση τους όρους δόμησης, κρίνεται εφικτή η ανάπτυξη κτιρίου της τάξεως των 2.000 τ.μ. Το ελάχιστο ποσό της επένδυσης ανέρχεται σε 4,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ προγραμματίζει και την επόμενη «φουρνιά» ακινήτων προς αξιοποίηση. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός πρόσληψης συμβούλου για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης και διαμόρφωσης των όρων των αντίστοιχων προκηρύξεων. Το πακέτο προβλέπει τη μακροχρόνια εκμετάλλευση τριών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, προωθείται η αξιοποίηση πενταώροφου ακινήτου 3.854 τ.μ. στην οδό Σταδίου 28, που σήμερα διαθέτει χρήσεις γραφείων, καταστημάτων και κινηματογράφου (πρώην Αστορ). Το έτερο ακίνητο, επιφάνειας 2.218 τ.μ., βρίσκεται στην οδό Ζήνωνος 4-4α στην περιοχή της πλ. Ομονοίας, ενώ το τελευταίο ακίνητο είναι κτίριο γραφείων που βρίσκεται στην οδό Μαμούρη 14, στον σταθμό Λαρίσης, επιφανείας 690 τ.μ.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News