BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διατήρησε τα κεκτημένα παρά την κατοχύρωση

Χρηματιστήριο: Διατήρησε τα κεκτημένα παρά την κατοχύρωση

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρήθηκε κοντά στο τεχνικό όριο των 810 μονάδων, έπειτα από την εκδήλωση μιας σειράς αντίρροπων δυνάμεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη μία πλευρά, οι επενδυτές κατέβαλαν προσπάθεια υπεράσπισης του τεχνικού σημείου των 810 μονάδων, ενώ από την άλλη πλευρά επιχείρησαν να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα των προηγούμενων ημερών.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης, μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,15% και διαμορφώθηκε στις 809,22 μονάδες, έχοντας ως υψηλό ημέρας τις 818 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 807 μονάδες.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το πρωί, οι επενδυτές κατέβαλαν προσπάθεια διατήρησης του ανοδικού momentum, μετά την χθεσινή «πειστική» διάσπαση του τεχνικού ορίου των 800 μονάδων. Ως σύμμαχο, μάλιστα, είχαν και τις διεθνείς αγορές, οι οποίες παραμένουν σε ιστορικά υψηλά.

Όμως, οι αντιστάσεις των 810 μονάδων αποδείχθηκαν αρκετά ισχυρές, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η επιθυμία για αφομοίωση των κερδών, με αποτέλεσμα ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να εκδηλώσει σημάδια στασιμότητας.

Ο τζίρος των συναλλαγών, στο μεταξύ, διατηρήθηκε στα επίπεδα των 71 εκατ. ευρώ -δείγμα του εξασθενημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος ένεκα της εορταστικής περιόδου- καθώς άλλαξαν χέρια συνολικά 26 εκατ. τεμάχια.

Στηρίξεις από την Πειραιώς

Ο τραπεζικός κλάδος, σ’ αντίθεση με το ανοδικό ξεκίνημα, έκλεισε σε σταθεροποιητικά επίπεδα, καθώς σημείωσε οριακές απώλειες κατά 0,34% και διαμορφώθηκε στις 524 μονάδες. Μάλιστα, από τις εντολές πωλήσεων «γλίτωσε» μόνο η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετά το +15% της Δευτέρας, συνέχισε και σήμερα σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,6%.

Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,82% 0,962 ευρώ
  • Attica Bank -1,05% 0,235 ευρώ
  • Eurobank -2,48% 0,591 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 2,25 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,63% 1,25 ευρώ

Διόρθωσε η Aegean 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και επενδυτές έδωσαν μια αμφίρροπη «μάχη», καθώς το ταμπλό έκλεισε απολύτως μοιρασμένο. Από τις εισηγμένες ξεχώρισε η μετοχή της Coca-Cola, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,71%, αλλά και η μετοχή της Aegean, η οποία -μετά το χθεσινό +9%- διόρθωσε στο -5,29%.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Ελλάκτωρ κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1%, στον απόηχο της χθεσινής γνωστοποίησης για την αύξηση του ποσοστού των Ολλανδών της Reggeborgh στο 26,7%, λαμβάνοντας υπόψη και το δικαίωμα προαίρεσης για το 12,54% των μετοχών του Λεωνίδα Μπόμπολα.

Συνολικά, 51 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 23 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς κυμάνθηκε στα 53,9 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • ΟΤΕ +0,07% 27 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -0,82% 6,1 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,63% 4,4 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ -1,47% 3,3 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 3,1 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Alpha Bank -0,82% 6,5 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -2,48% 3,9 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς +1,63% 3,6 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ -2,03% 3 εκατ. τεμάχια
  • OTE +0,07% 2,1 εκατ. τεμάχια

Στην τελική ευθεία του 2020

Το 2021 είναι προ των πυλών, καθώς απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις -Τετάρτη και Πέμπτη- και το μόνο δεδομένο, για το οποίο είμαστε βέβαιοι, είναι ότι μας περιμένει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον χρηματιστηριακό έτος. Η ελληνική αγορά, άλλωστε, όπως επιβεβαιώνουν διάφοροι αναλυτές, φαίνεται ότι βγαίνει από τον πολυετή Γολγοθά, με τις προσδοκίες των περισσότερων να βρίσκονται στα ύψη.

Ωστόσο, ο φόβος της διόρθωσης των ξένων αγορών, οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικά ρεκόρ, η ανησυχία για μικρότερη του αναμενομένου ανάκαμψη μετά τη βαθιά ύφεση του 2020, καθώς και η πιθανότητα άρσης των μέτρων στήριξης των κεντρικών τραπεζών, θα πρέπει να βρίσκονται πάντα στο πίσω μέρος της σκέψης των επενδυτών.

Από την άλλη πλευρά, η έναρξη των εμβολιασμών, η προσμονή για σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, η εισροή των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα δειλά βήματα εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων τροφοδοτούν με καύσιμα τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος του 2020.

Μετά και την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται κατά 11,70% σε σχέση με τις αρχές του έτους, έχοντας «μαζέψει» σε μεγάλο βαθμό τη «χασούρα» της πανδημίας. Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο -40% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στο -15%, καταφέρνοντας να περιορίσουν τις πρότερες απώλειες και θέτοντας τις βάσεις για ένα δυναμικό rebound εντός του 2021. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News