Business & Finance Κυριακή 16/10/2022, 19:48
BUSINESS & FINANCE

Η επένδυση στην Ελλάδα που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η εκ των κορυφαίων εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού διεθνώς EPAM Systems άνοιξε παράρτημα στην Ελλάδα, όπου απασχολούνται οι εργαζόμενοι που διέθετε σε Ουκρανία και Λευκορωσία.

Η επένδυση στην Ελλάδα που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Τη λειτουργία της στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο διάστημα μία εκ των κορυφαίων εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού (software engineering) στον κόσμο, η EPAM Systems, η δραστηριοποίηση της οποίας στη χώρα μας κρύβει από πίσω μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Oλα ξεκίνησαν όταν ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας στην Ελβετία, που είναι Έλληνας και ονομάζεται Βασίλης Παπαδημητρίου, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, επικοινώνησε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα, ενημερώνοντάς τον πως οι εργαζόμενοι της εταιρείας στην Ουκρανία και στη Λευκορωσία, οι οποίοι δούλευαν για τα κεντρικά της εταιρείας εξ αποστάσεως, θα φύγουν από τη χώρα και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ζήσουν στην Ελλάδα. Η κινητοποίηση του υφυπουργού ήταν άμεση, όχι απλώς για να γίνουν οι Ουκρανοί ψηφιακοί νομάδες στην Ελλάδα, να δουλεύουν δηλαδή από τη χώρα μας για μία εταιρεία, αλλά και για κάτι παραπάνω.

Η εταιρεία δεν διέθετε γραφεία στην Ελλάδα και έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες, το καλοκαίρι που μας πέρασε, με στόχο να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα, ώστε οι Ουκρανοί που ήθελαν να έρθουν εδώ να είναι οι πρώτοι εργαζόμενοι. Ο στόχος όχι απλώς επετεύχθη, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Την περασμένη εβδομάδα ο Χρίστος Δήμας επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία που διαθέτει πλέον η εταιρεία στο κέντρο της Αθήνας και στα οποία απασχολούνται 40 εργαζόμενοι, καθώς η εταιρεία είναι πλέον σε πλήρη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα. Οι 15 προέρχονται από την Ουκρανία και σήμερα βρίσκονται εδώ μαζί με τις οικογένειές τους. Η ασφαλής μετακίνησή τους πραγματοποιήθηκε έπειτα από επικοινωνίες που ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη μεταξύ του κ. Δήμα, του γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη και εκπροσώπων της εταιρείας από την Ελβετία. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τους είχε παρουσιάσει σε συνεχόμενες τηλεδιασκέψεις την προοπτική της Ελλάδας, το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που καλλιεργείται, τα φορολογικά κίνητρα και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να επιτύχει την προσέλκυση της συγκεκριμένης επένδυσης στον χώρο της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Η επένδυση αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι θέσεις εργασίας θα φτάσουν τις 100, με προοπτική αυτός ο αριθμός να ξεπεράσει τις 1.000 σε βάθος πενταετίας.

Η τεχνολογική εταιρεία πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας, ενώ απασχολεί συνολικά περίπου 65.000 εργαζομένους σε πάνω από 50 χώρες. Πλέον, το επόμενο βήμα της εταιρείας είναι να βρεθεί το κατάλληλο ακίνητο που θα φιλοξενήσει τον τεχνολογικό κολοσσό και τους εργαζομένους του σε μεγαλύτερα γραφεία στην Αθήνα.

πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News