Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 14:55
BUSINESS & FINANCE

«Χειρότερα και από Θάτσερ»: Μαύρη Παρασκευή για την ενέργεια στη Βρετανία

«Χειρότερα και από Θάτσερ»: Μαύρη Παρασκευή για την ενέργεια στη Βρετανία

Ο Απρίλιος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τους Βρετανούς πολίτες, καθώς σήμερα έλαβε χώρα η μεγαλύτερη αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας στην ιστορία της χώρας.

Παρά τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, η αύξηση σε όλους τους λογαριασμούς ενέργειας φτάνει το 54%, δηλαδή ένας μέσος λογαριασμός για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο θα φτάνει τις 1.971 λίρες, θα αυξηθεί δηλαδή κατά 693 λίρες μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ιστοσελίδες εταιρειών ενέργειας της χώρας «έπεσαν» χτες, καθώς χιλιάδες Βρετανοί μπήκαν τελευταία στιγμή για να δηλώσουν τις μετρήσεις τους, με την ελπίδα ότι η αύξηση – που ούτως ή άλλως θα δουν στον λογαριασμό τους – δεν θα είναι τόσο δραματική.

«Δεν μπορώ να πληρώσω για τα φάρμακα για την αρθρίτιδά μου. Οι τιμές έχουν αυξηθεί ακόμα και σε σούπερ μάρκετ σαν το Lidl και το Aldi. Υπάρχει πανικός στον κόσμο, είναι τρομακτικό. Τριγυρνάς στο σούπερ μάρκετ και σκέφτεσαι το κόστος. Απλά παίρνεις τα βασικά: χαρτί τουαλέτας, γάλα, ψωμί. Μεγάλωσα επί Θάτσερ – νόμιζα ότι ήταν άσχημα τότε, αλλά τώρα είναι χειρότερα. Τότε, δεν υπήρχαν τράπεζες τροφίμων» αναφέρει χαρακτηριστικά μια 54χρονη γυναίκα από τη Βρετανία.

Τα χειρότερα έρχονται

Το think tank Resolution Foundation αναμένει ότι ο αριθμός των νοικοκυριών στην Αγγλία που πιέζονται από το κόστος των καυσίμων θα διπλασιαστεί σε μία νύχτα, από 2,5 σε 5 εκατομμύρια.

Οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των παιχνιδιών του Πούτιν στην αγορά του φυσικού αερίου.

Μια άλλη οργάνωση, η Citizens Advice, αναμένει ότι περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας από τον Απρίλιο, ακόμα και μετά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Μάλιστα, εφόσον υπάρξουν οι αναμενόμενες αυξήσεις τιμών από το φθινόπωρο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί. Δηλαδή ένας στους τέσσερις Βρετανούς – πάνω από 14 εκατ. άτομα – δεν θα έχει χρήματα για ηλεκτρικό και αέριο.

Οι αναλυτές της Cornwall αναμένουν ότι θα διπλασιαστούν οι λογαριασμοί για την ενέργεια το φθινόπωρο. Το μέσο τιμολόγιο ενέργειας θα φτάνει δηλαδή τις 2.600 λίρες.

«Χειρότερα και από Θάτσερ»: Μαύρη Παρασκευή για την ενέργεια στη Βρετανία-1

Πριν, όμως, έρθει το φθινόπωρο και ο χειμώνας, οι Βρετανοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν σκληρό και κρύο Απρίλη, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν είναι και οι καλύτερες για τον μήνα που διανύουμε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Έρχεται η ώρα των καταναλωτών; – Θα κληθούν να μειώσουν την χρήση

Βρετανία: Ανακοίνωσε μείωση φόρων και δασμών στα καύσιμα

EIU: Πόσο βαραίνει ο πόλεμος την ανάπτυξη το 2022 – Σφαγή για την ουκρανική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News