Business & Finance Κυριακή 25/09/2022, 21:24
BUSINESS & FINANCE

Κατά της κατάργησης του φόρου στους τόκους ομολόγων τάσσονται οι Ελβετοί

Σε μια τρίτη ψηφοφορία, το 52,01% των ψηφοφόρων απέρριψε ένα μέτρο που θα προέβλεπε την κατάργηση της παρακράτησης φόρου επί των τόκων των ομολόγων που θεσπίστηκε για την πρόληψη της φοροδιαφυγής.

Κατά της κατάργησης του φόρου στους τόκους ομολόγων τάσσονται οι Ελβετοί

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν την Κυριακή πρόταση για απαγόρευση της εργοστασιακής εκτροφής ζώων σε δημοψήφισμα σχετικά με το εάν οι αυστηροί νόμοι για την καλή διαβίωση των ζώων πρέπει να γίνουν ακόμη αυστηρότεροι.

Η εφαρμογή VoteInfo της κυβέρνησης έδωσε ένα προσωρινό αποτέλεσμα 62,86% των ψήφων κατά της πρότασης, που τέθηκε σε δημοψήφισμα στο πλαίσιο του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, για να καταστεί συνταγματική απαίτηση η προστασία της αξιοπρέπειας των ζώων εκτροφής, όπως τα βοοειδή, τα κοτόπουλα και οι χοίροι.

Το VoteInfo λαμβάνει τα δεδομένα αποτελεσμάτων ψηφοφορίας που συγκεντρώνει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

«Ψήφισα όχι», είπε ο Φαμπρίς Ντρουέν, κάτοικος της Γενεύης.

«Υπάρχουν αγρότες που κάνουν εντατική καλλιέργεια με τα ζώα τους, αλλά σέβονται την καλή διαβίωση των ζώων και για να ταΐσουν τον πληθυσμό, πρέπει να κάνουμε εργοστασιακή καλλιέργεια, έστω λίγο, διαφορετικά, δεν θα μπορούμε να τρώμε πια κρέας».

Σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, οι Ελβετοί ψήφισαν οριακά υπέρ μιας σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης της ασφάλισης γήρατος, η οποία, μεταξύ άλλων, θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 65 από 64.

Η πρόταση για τη γεωργία θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να θέσει αυστηρότερους κανόνες για τη φροντίδα των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσβασης σε εξωτερικούς χώρους και για τη σφαγή τους. Οι απαιτήσεις θα κάλυπταν επίσης τα εισαγόμενα ζώα και ζωικά προϊόντα.

Η κυβέρνηση τάχθηκε κατά της πρότασης, λέγοντας ότι τέτοιες αλλαγές θα παραβιάσουν τις εμπορικές συμφωνίες, θα αυξήσουν τις επενδύσεις και το λειτουργικό κόστος και θα ενισχύσουν τις τιμές των τροφίμων.

«Νομίζω ότι γενικά, οι άνθρωποι ρυθμίζουν τον εαυτό τους μόνοι τους», δήλωσε ο Φλόριαν Μπάρμπον, κάτοικος της Γενεύης, ο οποίος αντιτάχθηκε στην πρωτοβουλία. «Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε νομικό πλαίσιο για αυτό».

Σε μια τρίτη ψηφοφορία, το 52,01% των ψηφοφόρων απέρριψε ένα μέτρο που θα προέβλεπε την κατάργηση της παρακράτησης φόρου επί των τόκων των ομολόγων που θεσπίστηκε για την πρόληψη της φοροδιαφυγής.

Αν και οι επενδυτές μπορούσαν να διεκδικήσουν τον φόρο, υπό την προϋπόθεση ότι αποκάλυπταν το εισόδημα από τόκους στις φορολογικές δηλώσεις τους, η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι η κατάργηση της εισφοράς θα μείωνε το διοικητικό κόστος και θα έκανε την Ελβετία πιο ελκυστική για τις επιχειρήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News