BUSINESS & FINANCE

Το αρχιπέλαγος του real estate: Στα ύψη η ζήτηση για ακίνητα στο Αιγαίο

Το αρχιπέλαγος του real estate: Στα ύψη η ζήτηση για ακίνητα στο Αιγαίο

Το καλό κλίμα και οι χαμηλότερες τιμές των ακινήτων στα ελληνικά νησιά, σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς προορισμούς ανά την Ευρώπη, έχουν εκτοξεύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική εξοχική κατοικία.

Η μεγάλη «δεξαμενή» των αγοραστών περιλαμβάνει εύπορους συνταξιούχους που αναζητούν μια δεύτερη κατοικία δίπλα στη θάλασσα και επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις ή επιδιώκουν να εξασφαλίσουν, μέσω του καθεστώτος της «χρυσής βίζας», άδεια διαμονής. Οι Ελληνες αγοραστές αποτελούν μειονότητα.

Για τους λόγους αυτούς, που έχουν ως κοινό παρονομαστή την εκρηκτική άνοδο της Ελλάδας ως προορισμού για διακοπές, αλλά και για εργασία από απόσταση, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μια δίχως προηγούμενο κινητικότητα στα κορυφαία παραθεριστικά μέρη της χώρας.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο μεγάλο ενθουσιασμό για το Νότιο Αιγαίο στο παρελθόν. Το 2021 οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 10%. Νησιά που παρέμεναν κάποτε εκτός ενδιαφέροντος είναι πια περιζήτητα. Για πολλούς η Ελλάδα είναι το συνώνυμο της σταθερότητας εν μέσω της παγκόσμιας αποσταθεροποίησης. Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι η ζήτηση και οι τιμές των σπιτιών στο Νότιο Αιγαίο θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του δικτύου Engel & Völkers Ελλάδας, Γιώργος Πετράς.

«Το ενδιαφέρον για ακίνητα στη Μύκονο, την Πάρο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, αλλά και στην Αθήνα, είναι ιδιαίτερα έντονο από την Αμερική, λόγω βεβαίως και του ότι η εταιρεία μας διαθέτει, εκεί, μακροχρόνια παρουσία. Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα σοβαρό ενδιαφέρον προέρχεται από τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Βουλγαρία», σχολιάζει ο διευθυντής του ψηφιακού μεσιτικού δικτύου exp Realty, που μετράει λίγους μήνες παρουσίας στην ελληνική αγορά, Νίκος Μανομενίδης.

Υπολογίζεται ότι στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, που προσελκύουν το υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, σε σύγκριση με το 2019, οι αγοραπωλησίες ενισχύθηκαν κατά 80%, ενώ η ζήτηση, που καταγράφεται μέσω αιτημάτων στα μεσιτικά δίκτυα, αυξήθηκε κατά 200%.

Οι κορυφαίοι προορισμοί

Κατά την Engel & Völkers, που έχει χαρτογραφήσει την αγορά εξοχικής κατοικίας, τα δέκα νησιά του Νότιου Αιγαίου που προσελκύουν την υψηλότερη ζήτηση είναι η Μύκονος, η Ρόδος, η Πάρος, η Σύρος, η Σύμη, η Σαντορίνη, η Πάτμος, η Νάξος, η Ανδρος και η Τήνος.

Στο νησί των Ανέμων, μία από τις πιο ακριβές βίλες που πούλησε τους τελευταίους δώδεκα μήνες η Engel & Völkers, έναντι τιμήματος 3,85 εκατ. ευρώ βρίσκεται κοντά στο Αγράρι και διαθέτει επιφάνεια 560 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, το μεσιτικό δίκτυο διαθέτει προς πώληση έναντι 7,5 εκατ. ευρώ βίλα σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη Χώρα της Μυκόνου. Η υψηλή τιμή της εν λόγω κατοικίας ίσως να δικαιολογείται εάν ληφθεί υπόψη ότι το ακίνητο, εμβαδού 540 τ.μ., διαθέτει επτά υπνοδωμάτια, 18 μέτρων πισίνα, κήπο και θέα στο νησί της Δήλου.

Ευρύτερα, οι υψηλότερες τιμές κατοικιών που βρίσκονται σε καλές τοποθεσίες, και οι μεσίτες προτιμούν να αποκαλούν ως «αποκλειστικά» ακίνητα, βρίσκονται στη Μύκονο και στην Πάρο, και κυμαίνονται, κατά μέσον όρο, από 2 έως 5 εκατ. ευρώ και από 1,5 εκατ. ευρώ έως 3,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στη Ρόδο, οι ζητούμενες τιμές πώλησης υψηλής ποιότητας παραθαλάσσιων σπιτιών είναι από 1 έως 2,5 εκατ. ευρώ. Αν και οι τιμές αυτές μοιάζουν αστρονομικές, εάν συγκριθούν με τις αντίστοιχες για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών σε ευρωπαϊκούς παραθεριστικούς προορισμούς, παραμένουν ανταγωνιστικές, όπως επιμένουν να υπενθυμίζουν επαγγελματίες του κλάδου.

Η πλειονότητα των αγοραστών κατοικίας στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα είναι ξένοι. Σχεδόν ένας στους δύο είναι Γερμανός και ακολουθούν οι Σουηδοί, οι Αυστριακοί και οι Βρετανοί. Οι αγοραστές από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν συνολικά το 30% των συναλλαγών.

Υψηλές αποδόσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αποδόσεις που προσφέρει η εξοχική κατοικία είναι υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές που προκύπτουν από τη μακροχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων κι έχουν εντείνει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η επιστροφή επί της επένδυσης (ROI) για ακίνητα που ενοικιάζονται τις περισσότερες ημέρες της θερινής περιόδου τοποθετείται στη Μύκονο από 5% έως 10% και κυμαίνεται από 4% έως 7,5% και από 5% έως 8% στην Πάρο και στη Ρόδο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου Re/max, η εξασφάλιση υπεραξίας μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης ή ευρύτερα της τουριστικής εκμετάλλευσης επηρεάζει σοβαρά την απόφαση για αγορά εξοχικού, όπως διαπιστώνουν επτά στα δέκα γραφεία της μεσιτικής εταιρείας. Τις υποσχόμενες αποδόσεις της εξοχικής κατοικίας τροφοδοτεί και το γεγονός ότι μέχρι τουλάχιστον το 2016, οι ζητούμενες τιμές βρίσκονταν να υποχωρούν σε ποσοστό έως και 50% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Λόγω των ελκυστικών αυτών αποδόσεων, νέοι παίκτες αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων, ιδίως μετά την πολύ μεγάλη συρρίκνωση των αγοραπωλησιών, μέσω «χρυσής βίζας», από Κινέζους.

Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι το γεγονός ότι η Ινδία, που διαθέτει σημαντικό αριθμό εύρωστων πολιτών, ανήκει στις αγορές όπου όχι μόνον Ελληνες αλλά και ξένοι μεσίτες προσβλέπουν για να πραγματοποιήσουν deals. «Καταγράφεται έντονη κινητικότητα από ξένους μεσίτες που διαθέτουν πηγή ενδιαφερόμενων αγοραστών από την Ινδία», τονίζει ο κ. Μανομενίδης. Η «γέφυρα» με την αγορά της Ινδίας φαίνεται να έχει ήδη πραγματοποιηθεί χάρη στον τουρισμό, καθώς φέτος το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση οι κρατήσεις από Ινδούς τουρίστες έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Διαβάστε επίσης: 

Real estate: «Big bang» πολυτελών κατοικιών στην Αττική

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάπλαση της Αττικής Ριβιέρας

Ακίνητα: Περιζήτητες παραμένουν από τους ξένους οι βίλες στο Αιγαίο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News