Business & Finance Παρασκευή 19/08/2022, 10:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Real estate: Μπαράζ επενδύσεων σε γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών

Real estate: Μπαράζ επενδύσεων σε γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύουν τα υψηλών προδιαγραφών βιοκλιματικά γραφεία, σύμφωνα με την έρευνα πρώτου τριμήνου της συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων Δανός – BNB Paribas Real Estate για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων. Ειδικότερα, τα ενοίκια και η ζήτηση για πρώτης κατηγορίας γραφειακούς χώρους με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά ακολούθησαν την ανιούσα, με τις εταιρείες επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και τους ξένους επενδυτές να επιδίδονται σε μπαράζ επενδύσεων. Πράγματι, κατά τους τελευταίους 18 μήνες έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές συναλλαγές στην αγορά γραφείων, όπως η απόκτηση τον Φεβρουάριο του 2021 από την κοινοπραξία Brook Lane – Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, έναντι 28,5 εκατ. ευρώ, του οικοπέδου (πρώην Kodak) 17 στρεμμάτων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφ. Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι. Το κοινοπρακτικό σχήμα, μέσω της εταιρείας Grid, ξεκίνησε τον Ιούλιο τις εργασίες ανάπτυξης του βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων, που θα έχει μεικτή δομημένη επιφάνεια άνω των 50.000 τ.μ. Μια ακόμη από τις μεγάλες επενδύσεις της φετινής χρονιάς περιλαμβάνει την απόκτηση από την Prodea, έναντι 35 εκατ. ευρώ, του κτιρίου γραφείων που ανήκε στην L.P. Ellinas. Επίσης, στο Μαρούσι η Trastor αγόρασε κτίριο γραφείων 16.790 τ.μ. προς περίπου 27 εκατ. ευρώ.

Στην εποχή μετά την πανδημία, σύμφωνα με την εταιρεία, οι χώροι γραφείων παραμένουν σημαντικοί για τις επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα οι χρήστες απαιτούν υψηλότερες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα η ζήτηση για πρώτης κατηγορίας ακίνητα να παραμένει υψηλή. Ωστόσο, η προσφορά παραμένει χαμηλότερη της ζήτησης –που καλύπτεται μόνο μερικώς μέσω των δρομολογουμένων νέων επενδύσεων–, με την αθηναϊκή αγορά γραφείων να παρουσιάζει υψηλότερα περιθώρια κέρδους και αποδόσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, όπως αναφέρει η Δανός – BNB Paribas.

Οι αποδόσεις και οι μισθωτικές αξίες των γραφείων εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το 2021. Οι πρώτες κυμαίνονται από 6% έως 6,5% για πρώτης κατηγορίας χώρους, ενώ τα ενοίκια τοποθετούνται σε περίπου 26 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από 12,5 ευρώ το 2015.

Οσον αφορά τον άλλο κλάδο επαγγελματικών χώρων, τα καταστήματα προσελκύουν ζήτηση – κυρίως όσα διαθέτουν υψηλής ποιότητας προδιαγραφές ή βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία α΄ τριμήνου της συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων, τα ζητούμενα ενοίκια παραμένουν σταθερά, ενώ ο αριθμός των κενών καταστημάτων έχει μειωθεί στις πρώτης κατηγορίας περιοχές. Παρά τις επιπτώσεις λόγω του πολέμου και του υψηλού πληθωρισμού, η είσοδος στην ελληνική αγορά νέων παικτών ή η επιστροφή παλιών, όπως η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour, οι πολωνικοί όμιλοι λιανικής Pepco, LPP – Sinsay και η τουρκική Vakko (είδη ένδυσης – υπόδησης) τροφοδοτούν τη ζήτηση για χώρους καταστημάτων. Τα ενοίκια κυμαίνονται από 180 έως 265 ευρώ ανά τ.μ. στην οδό Ερμού, από 50 έως 90 ευρώ στο Κολωνάκι, από 70 έως 130 ευρώ στη Γλυφάδα και από 80 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. στην Κηφισιά. Στις δευτερεύουσες εμπορικές συνοικίες, κατά μέσο όρο τα μισθώματα ανέρχονται σε 22 ευρώ από 17 ευρώ ανά τ.μ. το 2015. Οι αποδόσεις στις υψηλής ζήτησης εμπορικές αρτηρίες παραμένουν σταθερές, με τις χαμηλότερες, της τάξεως του 5,5% (σημ.: η πορεία των αποδόσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη της ζήτησης), να συναντώνται στην οδό Ερμού.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News