Business & Finance Δευτέρα 11/07/2022, 15:00
BUSINESS & FINANCE

Ακίνητα: Περιζήτητες παραμένουν από τους ξένους οι βίλες στο Αιγαίο

Μεγάλη ζήτηση για πολυτελή εξοχικά, εξαγορές πολλών εκατομμυρίων από την Κρήτη και τις Κυκλάδες μέχρι την Πρέβεζα

Ακίνητα: Περιζήτητες παραμένουν από τους ξένους οι βίλες στο Αιγαίο

Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι τιμές πώλησης των πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Στη Μύκονο οι τιμές ενισχύονται κατά 3,8% από πέρυσι σε σχεδόν 13.000 ευρώ/τ.μ. (από 12.500 ευρώ/τ.μ. πέρυσι), ενώ στη Σαντορίνη, τη δεύτερη πιο ακριβή αγορά, η μέση τιμή πώλησης πολυτελών εξοχικών αγγίζει τα 10.800 ευρώ/τ.μ. Παρά την αύξηση των τιμών, ανοδικά κινείται και η ζήτηση, καθώς πλέον η ελληνική αγορά προσφέρει ποιοτικά ακίνητα σε ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με άλλους μεσογειακούς προορισμούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή, το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ δαπάνησε πριν από μερικές εβδομάδες ένας Βέλγος επιχειρηματίας προκειμένου να αγοράσει μια νεόδμητη εξοχική βίλα πολυτελείας, με πισίνα, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω αγοραστής σχεδιάζει να αξιοποιήσει το πολυτελές ακίνητο τόσο για ίδια χρήση όσο και για τουριστική εκμετάλλευση, αντί εβδομαδιαίου ενοικίου της τάξεως των 20.000 ευρώ κατά τους θερινούς μήνες. Συναλλαγές τέτοιου βεληνεκούς και προσανατολισμού, δηλαδή με διττό στόχο (ιδιοκατοίκηση και εκμετάλλευση), έχουν πολλαπλασιαστεί φέτος στην εγχώρια αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Μάλιστα, ορισμένοι επενδυτές από το εξωτερικό προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, καθώς αναζητούν οι ίδιοι εκτάσεις για ανάπτυξη συγκροτημάτων πολυτελών εξοχικών, πολλαπλασιάζοντας έτσι το οικονομικό τους αποτύπωμα και την προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία συγκριτικά με μια απλή αγοραπωλησία.

Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο, Γερμανός επιχειρηματίας ναυπήγησης θαλαμηγών, που διαθέτουν ενεργειακή αυτονομία (π.χ. χρήση ηλιακής ενέργειας για την ηλεκτροδότησή τους) σχεδιάζει κάτι αντίστοιχο και στην αγορά ακινήτων, με πρώτιστο στόχο την αξιοποίηση του υφιστάμενου πελατολογίου του. «Ο άνθρωπος αυτός έχει αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη επιχείρηση κι επιθυμεί να την επεκτείνει και στην ξηρά, υλοποιώντας επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Στόχος του είναι να αποκτήσει έκταση στην παραθαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας, όπου θα αναπτυχθεί ένας πρότυπος οικισμός υψηλής πολυτέλειας, αποτελούμενος από 20 κατοικίες με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και πλήρη ενεργειακή και αρδευτική αυτονομία», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Elxis, εταιρείας παροχής μεσιτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, με ειδίκευση τον τομέα των πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Το κάθε ακίνητο αναμένεται να πωλείται αντί ποσού της τάξεως των 2-3 εκατ. ευρώ. Ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει ήδη αποκτήσει ακίνητο στην περιοχή νοτίως της Πρέβεζας, απ’ όπου προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις του.

Επενδυτικό καταφύγιο τα ακίνητα

«Οι ξένοι επενδυτές δεν έφυγαν ποτέ από την ελληνική αγορά πολυτελών εξοχικών, ούτε κατά την περίοδο της πανδημίας. Αυτό που έχει αλλάξει όμως πλέον είναι ότι όσοι επενδύσουν σήμερα έχουν πλήρη συναίσθηση και αντίληψη του πλεονεκτήματος που προσφέρει η χώρα, ως προς το ύψος των τιμών και την ποιότητα των προσφερόμενων ακινήτων, σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Πορτογαλία», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικά αυτήν την περίοδο, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα την εντονότερη αγοραστική δραστηριότητα, αφού σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού τα ακίνητα αποτελούν «επενδυτικό καταφύγιο», ιδίως στην Ελλάδα, που είναι πλέον «το ανερχόμενο αστέρι στη Μεσόγειο», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Elxis.

Μεγάλη ζήτηση παρατηρείται φέτος για εξοχικά ακίνητα στην Κρήτη, λόγω θέσης και αεροπορικών συνδέσεων, ενώ υψηλή είναι και η ζήτηση για τις Κυκλάδες, τα Επτάνησα και ηπειρωτικές περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας. Για παράδειγμα, Ολλανδός επενδυτής που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση δύο παραθαλάσσιων οικοπέδων απέναντι από τη Λευκάδα (με ορατότητα προς τον Σκορπιό), αντί ποσού 1,1 εκατ. ευρώ για κάθε ακίνητο. Στόχος του είναι να κατασκευάσει τέσσερις υπερπολυτελείς κατοικίες, 400 τ.μ. η καθεμία, επενδύοντας συνολικά 10 εκατ. ευρώ. Οι δύο κατοικίες θα αξιοποιηθούν επενδυτικά με τη μίσθωσή τους αντί ποσού της τάξεως των 30.000 ευρώ/εβδομάδα, ενώ οι άλλες δύο προορίζονται για ίδια χρήση.

«Αυτό που προσφέρει σήμερα η ελληνική αγορά εξοχικών και που έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση σε όλο και περισσότερους ξένους επενδυτές, είναι ότι η χώρα μας προσφέρει ιδιαίτερα προσιτά ακίνητα υψηλής πολυτέλειας. Σήμερα δεν βρίσκει κανείς πολυτελή βίλα κοντά στη θάλασσα στην Ισπανία, λόγω της υπερβολικής δόμησης. Την ίδια στιγμή, ακίνητα αντίστοιχων προδιαγραφών πωλούνται δύο ή και τρεις πιο ακριβά στην Ιταλία και πέντε φορές ακριβότερα στη Γαλλία. Ακόμη και στην Κροατία, οι τιμές πλέον είναι διπλάσιες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο κ. Γαβριηλίδης. Κατά τον ίδιο, υπάρχουν περιπτώσεις επενδυτών που αγόρασαν ακίνητα της τάξεως των 800.000-1.000.000 ευρώ με επισκέψεις των 24 ωρών στη χώρα μας.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Elxis αναφέρει ότι κατά το φετινό α΄ εξάμηνο, οι πωλήσεις κατοικιών σε Γερμανούς αγοραστές κατέγραψαν αύξηση κατά 300%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ετσι, οι Γερμανοί κατατάσσονται στην κορυφή των ξένων αγοραστών εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, ξεπερνώντας άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικά ως προς τους αγοραστές από τη Μεγ. Βρετανία, ο κ. Γαβριηλίδης σημειώνει ότι από την οριστικοποίηση του Brexit και μετά, παρατηρείται κατακόρυφη πτώση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, οι Γερμανοί επενδυτές διαθέτουν και τα μεγαλύτερα ποσά, καθώς δαπανούν κατά μέσον όρο 350.000 ευρώ, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξεως του 20% συγκριτικά με το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Elxis έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας ομάδας υποστήριξης, με μόνιμους απασχολούμενους νομικούς και άλλους επαγγελματίες, ώστε να διευκολύνονται οι επενδυτές στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης μιας αγοραπωλησίας. Με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται να αντιμετωπιστούν πάγιες «αδυναμίες» της ελληνικής αγοράς, όπως η γραφειοκρατία στις συναλλαγές. Παράλληλα, παρέχει και υπηρεσίες διαχείρισης των ακινήτων που αγοράζονται, από την εκμίσθωσή τους σε τρίτους μέχρι τον καθαρισμό και την προετοιμασία τους ενόψει της επίσκεψης των ιδιοκτητών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Αύξηση 20% στις τιμές των κατοικιών από το 2018: Ο ρόλος της τηλεργασίας

Έκρηξη της ζήτησης για Airbnb στα ελληνικά νησιά

Ακίνητα: Ξέφρενο ράλι τιμών στην αγορά κατοικιών

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News