ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα «μυστικά» των data centers

Τι κρίνει το μέγεθος των επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων. Τι αναφέρει έκθεση της NAI React

Τα «μυστικά» των data centers

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αγορά των κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα περιλαμβάνει η έκθεση αποτίμησης της συμβουλευτικής NAI React για τα δύο οικόπεδα (69,5 στρεμμάτων και 15 στρεμμάτων το καθένα) στο επιχειρηματικό πάρκο Σπατών, που έχει αποκτήσει, έναντι 14 εκατ. ευρώ, η Microsoft από την Lamda Development με στόχο την ανάπτυξη σε αυτά του πρώτου εκ των τριών κέντρων δεδομένων της.

Σύμφωνα με την έκθεση, στα Σπάτα, όπου θα κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις η Microsoft, η τιμή κτήσης ενός οικοπέδου (αντίστοιχου με αυτά που απέκτησε η εταιρεία) κυμαίνεται από 80 έως 150 ευρώ. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι εκτιμητές, το κέντρο δεδομένων της Microsoft θα έχει συνολική καθαρή επιφάνεια 48,1 χιλ. τ.μ., από τα οποία 38,5 χιλ. τ.μ. θα αντιστοιχούν στα data centers, με τα υπόλοιπα να αφορούν γραφεία.

Βάσει του ίδιου σεναρίου, το κατασκευαστικό κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ / τ.μ., ενώ το συνολικό κατασκευαστικό κόστος τοποθετείται σε 81,1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Turner & Townsend για το δείκτη κόστους των data centers  -υπολογίζεται σε δολάρια ανά Watt-τοποθετεί τη σχετική δαπάνη σε περίπου 6 ευρώ ανά Watt.

Τα μεγέθη των κέντρων δεδομένων

Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της NAI React, τα data centers διαιρούνται σε δύο κατηγορίες, σε αυτά που ιδιοχρησιμοποιούν οι εταιρείες και στους χώρους που προσφέρονται για συν-εγκατάσταση (colocation).

Στην πρώτη περίπτωση, τα κέντρα δεδομένων κατασκευάζονται και ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως Amazon, Facebook, η Google, Microsoft κτλ.

Στη δεύτερη περίπτωση, τα κέντρα δεδομένων συνεγκατάστασης (colocation) είναι υπό την κυριότητα παρόχων υπηρεσιών data centers (π.χ. Digital Realty Trust που εξαγόρασε πριν από ένα χρόνο την Lamda Hellix) που εκμισθώνουν το χώρο σε έναν ή περισσότερους χρήστες. Συνήθης πρακτική, κατά τους αναλυτές της NAI, είναι οι εταιρείες τεχνολογίας να λειτουργούν τα δικά τους κέντρα δεδομένων και ταυτόχρονα να μισθώνουν χώρο από παρόχους υπηρεσιών data centers. Για παράδειγμα, η Microsoft ενοικιάζει κέντρα δεδομένων από πολλούς διαφορετικούς πάροχους υπηρεσιών δεδομένων, όπως η Digital Realty Trust.

Ποια είναι όμως, τα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη όσοι επενδύουν σε data centers; O υπολογιστικός χώρος ή rack yield που αντιστοιχεί στην καθαρή αξιοποιήσιμη επιφάνεια ενός κέντρου δεδομένων και υπολογίζεται σε τετραγωνικά μέτρα. Η επιφάνεια αυτή περιλαμβάνει ράφια διακομιστή (server racks) και εξοπλισμό πληροφορικής. Σημαντικό ρόλο παίζει ο αριθμός των ραφιών που είναι ρυθμισμένα στα περίπου 2,3 μέτρα για να υπάρχει περιμετρικός χώρος γύρω από την αίθουσα του διακομιστή. Δεδομένου ότι η αξιοπιστία και το απόρρητο των δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας, τα data centers έχουν ανάγκη από συστήματα αδιάλειπτης παροχής ρεύματος για να ελαχιστοποιήσουν το χρόνο διακοπής λειτουργίας για διακομιστές και συστήματα ασφαλείας για τους χρήστες τους.

Τα «μυστικά» των data centers-1

 

Τέσσερις κατηγορίες

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που έχει δημιουργήσει ο φορέας Uptime Institute, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες κέντρων δεδομένων σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο, σε ετήσια βάση, τίθενται εκτός λειτουργίας (downtime).

Τα «μυστικά» των data centers-2

Ευρύτερα, η αγορά των κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αφενός επειδή υπάρχουν λιγοστοί παίκτες που λειτουργούν ως πάροχοι υπηρεσιών και αφετέρου το απόθεμα των κατάλληλων χώρων είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 17 κέντρα δεδομένων διάσπαρτα στην Ελλάδα, δέκα στην Αθήνα, ένα στο Κορωπί, τέσσερα στη Θεσσαλονίκη, ένα στο Βόλο και άλλο ένα στα Χανιά.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News