Business & Finance Σάββατο 13/08/2022, 08:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάπλαση της Αττικής Ριβιέρας

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου η δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάπλαση της Αττικής Ριβιέρας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του διαγωνισμού με αντικείμενο την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης σε τμήμα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, του παράκτιου µετώπου, µήκους 70 χιλιομέτρων, που ξεκινάει από το Μικρολίµανο στον Πειραιά και καταλήγει λίγο µετά τον Ναό του Ποσειδώνα. Το έργο, του οποίου την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης επικύρωσε, πρόσφατα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης περιλαμβάνει το τμήμα από τον Δήμο Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας συνολικά έξι Δήμους.

Παρεμβάσεις σε μήκος 13,5 χλμ.

Η παρέμβαση, που έχει προϋπολογισμό 24,7 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί σε μήκος 13,5 χιλ. της Αττικής Ριβιέρας, έναντι περίπου 22 χιλιομέτρων που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Συγκεκριμένα, η διαφορά αυτή προκύπτει επειδή η αστική ανάπλαση :

  • από το λιμάνι του Πειραιά έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), μήκους περ. 4 χλμ., θα υλοποιηθεί ως ξεχωριστό έργο, από τον Δ. Πειραιά.
  • από το ΣΕΦ έως τα Ολυμπιακά Ακίνητα, μήκους περ. 1,5 χλμ., θα υλοποιηθεί ως μέρος της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Αττικής.
  • σε τμήμα 1 χλμ. της Μαρίνας Αλίμου (ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος) εντάσσεται στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου της Μαρίνας (Reds)
  • τμήμα 800 μ. διέρχεται εντός των ακινήτων της επένδυσης του Ελληνικού.  
  • τμήμα που διέρχεται από τον Δήμο Γλυφάδας, μήκους περ. 2 χλμ., υλοποιείται ως μέρος του ξεχωριστού έργου με τίτλο «Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Γλυφάδας», από τον Δ. Γλυφάδας.

Ο διαγωνισμός

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, μέχρι και τις αρχές Φθινοπώρου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου η παρέμβαση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025. Η τήρηση των χρονικών ορόσημων αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για να εκταμιευθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, με το συγκεκριμένο έργο να ανήκει σε μία μεγάλη ομάδα αστικών αναπλάσεων. Αυτή περιλαμβάνει την αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού-Ελαιώνα και ευρύτερες παρεμβάσεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα κληθεί να υλοποιήσει πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο και αναβαθμισμένο ελεύθερο δημόσιο χώρο με αύξηση των χώρων πρασίνου και των χώρων στάσης.

Ευρύτερα στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ενιαία και προσβάσιμη ακτογραμμής στην Ευρώπη, παρόμοια με τη Γαλλική Ριβιέρα, την Ιταλική Ριβιέρα, τη Βαρκελώνη και το Τελ Αβίβ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Τρέχει» το έργο για την Αθηναϊκή Ριβιέρα – Οι προκλήσεις για τον ποδηλατόδρομο στο παραλιακό μέτωπο

Ακίνητα: Περιζήτητες οι χρυσές βίλες της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Πιο κοντά στην εκκίνηση η ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News