Business & Finance Τετάρτη 27/07/2022, 08:35
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιο κοντά στην εκκίνηση η ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου

Τις επόμενες ημέρες η έκδοση της ΚΥΑ, ακολουθούν οι οικοδομικές άδειες

Πιο κοντά στην εκκίνηση η ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου

«Θέμα ημερών» χαρακτήρισε χθες την έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ που θα «ανοίξει τον δρόμο» για την έκδοση των οικοδομικών αδειών ανάπλασης της μαρίνας Αλίμου, η διοίκηση της REDS, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ. Απευθυνόμενος στους μετόχους της χθεσινής γενικής συνέλευσης, ο κ. Γ. Κωνσταντινίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σημείωσε χαρακτηριστικά, «μας έχουν ενημερώσει από τον υπ. Τουρισμού, ότι πρόκειται πλέον για ζήτημα λίγων ημερών».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή, η έκδοση της ΚΥΑ, που αναμένεται εδώ και αρκετούς μήνες, θα αποτελέσει το έναυσμα για την έναρξη της επένδυσης που δρομολογεί η REDS για την ανάπλαση του χερσαίου τμήματος της μαρίνας Αλίμου, συνολικής επιφάνειας 210 στρεμμάτων. Αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη 18.000 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου θα στεγαστεί ένα ξενοδοχείο πολυτελείας, εμπορικές χρήσεις, καταστήματα εστίασης και αναψυχής, γραφεία, όπως επίσης και υποδομές αποθήκευσης και επισκευής σκαφών. Εκτιμάται ότι η έκδοση των οικοδομικών αδειών θα γίνει εντός του 2023, ενώ τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025, προσθέτοντας έναν ακόμα «προορισμό» στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 57,5 εκατ. ευρώ θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης παραχώρησης της εκμετάλλευσης για τα επόμενα 40 χρόνια (με δικαίωμα παράτασης για 10 ακόμα έτη).

Επέκταση του Smart Park

Στα σχέδια της REDS είναι και η νέα επέκταση του υφιστάμενου Smart Park, μέσω της εξαγοράς όμορων εκτάσεων, τόσο του ομίλου Ελλάκτωρ όσο και άλλων συνδεδεμένων με τον όμιλο εταιρειών, ή και τρίτων. Στόχος είναι η προσθήκη χρήσεων ψυχαγωγίας, που θα πλαισιώσουν τη λειτουργία του εμπορικού πάρκου των 53.000 τ.μ. Παράλληλα, όπως σημείωσε χθες η διοίκηση, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα και δευτερευόντως με την Τρ. Πειραιώς, για την αναχρηματοδότηση δανεισμού ύψους 36 εκατ. ευρώ με ευνοϊκότερους όρους. Μάλιστα, δεν αποκλείεται και η επέκταση του εν λόγω δανεισμού, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ρευστότητα της REDS για την υλοποίηση των σχεδίων της. Στόχος για το 2022 είναι να εκμισθωθεί το 100% των διαθέσιμων χώρων του Smart Park (ήδη βέβαια η πληρότητα βρίσκεται στο 98%).

Εντός του 2023 αναμένεται να εξασφαλιστούν και οι οικοδομικές άδειες για μια ακόμη σημαντική επένδυση της REDS στην Αττική. Ο λόγος για την ανάπτυξη των πρώην Κτημάτων Καμπά, σε έκταση 315 στρεμμάτων στην Παλλήνη. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2026. Με το σχετικό επενδυτικό σχέδιο, το 50% της έκτασης θα αφορά ένα μεγάλο πάρκο, που θα πλαισιωθεί και από σημαντικούς κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και στο τμήμα της έκτασης που θα οικοδομηθεί. Αντίστοιχα, από τις 90.000 τ.μ. των δομήσιμων επιφανειών, σχεδόν 50.000 τ.μ. θα αφορούν γραφεία, 25.000 τ.μ. χώρους πολιτισμού και 16.400 τ.μ. καταστήματα και χώρους εστίασης. Επίσης, θα δημιουργηθεί και ένα μικρό ξενοδοχείο.

Το έτερο έργο μεγάλης κλίμακας που θα αναπτύξει τα επόμενα χρόνια η REDS αφορά την έκταση των 345 στρεμμάτων στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η εξαγορά των μετοχών της εταιρείας ειδικού σκοπού, στην οποία θα εισφερθεί το δικαίωμα του ακινήτου, ενώ κοντά στην ολοκλήρωσή τους βρίσκονται τα απαιτούμενα επιχειρησιακά και πολεοδομικά σχέδια για την έναρξη της αδειοδοτικής διαδικασίας. Στόχος της REDS είναι να αναπτύξει καζίνο, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, μαρίνα και συνεδριακό-εκθεσιακό κέντρο.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News