BUSINESS & FINANCE

Μέτρα στήριξης: Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια «ροκανίζουν» τον δημοσιονομικό χώρο

Μέτρα στήριξης: Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια «ροκανίζουν» τον δημοσιονομικό χώρο

Σβήνει και γράφει η κυβέρνηση το νέο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 5,1 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του έτους, δίνει νέο αέρα στην κυβέρνηση για ένα γενναιότερο πακέτο αλλά εν μέσω έντονων αβεβαιοτήτων λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας. Η καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο αλλά και η σημαντική είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής που ανήλθε σε 897 εκατ. ευρώ περίπου τον Ιούλιο, γέμισαν τα κρατικά ταμεία αλλά όπως φαίνεται, μαζί με τα έσοδα θα αυγατίσει και το ποσό που θα πρέπει να βγάλει ο προϋπολογισμός ώστε να στηριχθεί ο νέος μηχανισμός για την ηλεκτρική ενέργεια.

Το φυσικό αέριο πραγματικά ίπταται τις τελευταίες ημέρες με την τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας να έχει φθάσει χθες και στα 250 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα μέσα στην ημέρα και σήμερα να βρίσκεται κοντά στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με νέα εφιαλτικά σενάρια να έρχονται από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom, που κάνει λόγο για φυσικό αέριο στα 400 ευρώ μέσα στον χειμώνα. 

Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τόση μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο όπως έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως, για παράδειγμα η Γερμανία, λόγω της βιομηχανίας της, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα –κοντά στο 40%– προέρχεται από το φυσικό αέριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν ξεφύγει, με την τιμή χονδρικής σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο να έχει σκαρφαλώσει στα 416,53 €/Mwh.

Με αυτές τις τιμές, διαβλέπεται πως το κόστος ώστε να στηριχθεί ο νέος μηχανισμός ρεύματος για το προϋπολογισμό είναι διπλάσιο, κοντά στα 300-350 εκατ. ευρώ για τον Αύγουστο και ίσως πολύ μεγαλύτερο για τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με το αρχικό ποσό των 150 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί. To σίγουρο είναι πως ένα σημαντικό μέρος από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται θα κατευθυνθεί προς τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος, περιορίζοντας  σίγουρα κάποιες άλλες παρεμβάσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Γεμίζει ο κουμπαράς για τη ΔΕΘ: «Μαγιά» 800 εκατ. για μέτρα στήριξης

Προϋπολογισμός: 5,1 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα

UBS: Τι θα γίνει εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα; Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News