BUSINESS & FINANCE

UBS: Τι θα γίνει εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα; Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση

UBS: Τι θα γίνει εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα; Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση

Την έκθεση των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και της Ελλάδας στο ρωσικό φυσικό αέριο εξετάζει η UBS, με τα στοιχεία του ελβετικού επενδυτικού οίκου να δείχνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται, συγκριτικά, σε πιο πλεονεκτική θέση, στην περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του 2020 που συγκέντρωσε η UBS, η Ουγγαρία έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, το ρωσικό αέριο αντιστοιχεί στο 27% της εσωτερικής κατανάλωσης ενέργειας. 

Η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη εξάρτηση είναι η Τσεχία, όπου το 18% των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. 

Στις υπόλοιπες χώρες που εξετάστηκαν, η έκθεση είναι μικρότερη: Ρουμανία, Πολωνία και Ελλάδα καλύπτουν μόνο το 7-9% των ενεργειακών αναγκών τους από το ρωσικό αέριο. «Επομένως, αυτές οι οικονομίες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο», σημειώνουν οι αναλυτές της UBS. Μάλιστα, η Πολωνία έχει σταματήσει να λαμβάνει άμεσα ρωσικό αέριο από τα τέλη του Απριλίου.

Άλλωστε, Πολωνία και Ελλάδα είναι οι δύο χώρες που έχουν πλωτά terminals LNG και έχουν ήδη λάβει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Η UBS επισημαίνει την υψηλή εξάρτηση από τους στερεούς υδρογονάνθρακες στο ενεργειακό μείγμα της Πολωνίας και της Τσεχίας (30-40%), με δεδομένο τον ρόλο του άνθρακα.

Η Τσεχία και η Ουγγαρία έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο πυρηνικής ενέργειας (16-19%), ενώ η Ελλάδα καλύπτει πάνω από το 50% των ενεργειακών αναγκών της από προϊόντα πετρελαίου. Η χώρα όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν τον σημαντικότερο ρόλο είναι η Ρουμανία (19%).

Σε ό,τι αφορά την έκθεση των επιμέρους τομέων, τα νοικοκυριά έχουν τον μικρότερο ρόλο στην κατανάλωση φυσικού αερίου (σε σχέση με τη συνολική χρήση) στην Ελλάδα (30%) και τον μεγαλύτερο στην Ουγγαρία (σχεδόν 50%).

Ο εμπορικός τομέας και οι δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν επίσης σημαντικό καταναλωτή αερίου: Το 20% του συνολικού αερίου που καταναλώνεται στην Τσεχία καταλήγει σε αυτούς τους τομείς, ενώ η μικρότερη έκθεση εντοπίζεται στην Ελλάδα και την Πολωνία, γύρω στο 10%.

Ανάμεσα στις βιομηχανίες, τα χημικά και πετροχημικά χρησιμοποιούν το περισσότερο φυσικό αέριο σε ποσοστό επί της συνολικής κατανάλωσης που εκτείνεται από το 7% στην Τσεχία έως το 28% στην Ελλάδα.

UBS: Τι θα γίνει εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα; Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση-1

Υψηλή κατανάλωση αερίου εμφανίζουν επίσης οι τομείς των μη μεταλλικών ορυχείων, των τροφίμων, ποτών και καπνού και της παραγωγής σιδήρου και χάλυβα.

Όπως σημειώνει η UBS, η βιομηχανία ευθύνεται για το 23,5% της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται στις 4 χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και για το 16,5% στην Ελλάδα.

Καθώς η Ελλάδα εισάγει όλο το φυσικό αέριο που καταναλώνει, η UBS υπολογίζει το μερίδιο του εισαγόμενου αερίου στο συνολικό ενεργειακό μείγμα στο 22%.

UBS: Τι θα γίνει εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα; Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση-2

Το μερίδιο του ρωσικού αερίου στις συνολικές εισαγωγές διαμορφώνεται περίπου στο 40%, την ώρα που στην Ε.Ε. συνολικά ανέρχεται στο 45% και στη Γερμανία στο 65%.

UBS: Τι θα γίνει εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα; Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση-3

Συνεπώς, η UBS υπολογίζει ότι η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 8% των ενεργειακών αναγκών της με το ρωσικό φυσικό αέριο, περίπου όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες αυτές μπορούν ευκολότερα να το υποκαταστήσουν.

UBS: Τι θα γίνει εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα; Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση-4

Άλλωστε, μελέτη του ΔΝΤ που επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τις πιθανές επιπτώσεις από το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία, δείχνει ότι αυτές είναι μεγαλύτερες στην Ουγγαρία και την Τσεχία αλλά πολύ μικρότερες σε Πολωνία, Ρουμανία και Ελλάδα, με τη χώρα μας να εμφανίζει μόνο έμμεση έκθεση, μέσω του πλήγματος στους εμπορικούς εταίρους της.

UBS: Τι θα γίνει εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα; Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση-5

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Έχει αέριο για 2,5 μήνες εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Φυσικό αέριο: Για αύξηση τιμών 60% τον χειμώνα προειδοποιεί η Gazprom

WSJ: Η Γερμανία θα παρατείνει τη ζωή των πυρηνικών εργοστασίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News