BUSINESS & FINANCE

Σύντομα το σχέδιο της κυβέρνησης για το ρεύμα – Ο Μάιος θα συνεχίσει με το μοντέλο των επιδοτήσεων

Σύντομα το σχέδιο της κυβέρνησης για το ρεύμα – Ο Μάιος θα συνεχίσει με το μοντέλο των επιδοτήσεων

Ίσως και πριν να κλείσει η εβδομάδα, η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να ανακοινώσει το νέο σχέδιο για την ενέργεια, ώστε την επόμενη εβδομάδα να ακολουθήσει η εξειδίκευσή του από τους συναρμόδιους υπουργούς. 

Σημαία των νέων μέτρων  η παρέμβαση στο ρεύμα, που θα ενεργοποιηθεί τουλάχιστον για μερικούς μήνες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, οι καταναλωτές θα βλέπουν την παρέμβαση στους λογαριασμούς τουλάχιστον έως το τέλος τους έτους. 

Το οικονομικό επιτελείο έχει μελετήσει καλά το σχέδιο έτσι ώστε εάν χρειαστεί και ανάλογα με τις εξελίξεις και από το μέτωπο του πολέμου, η παρέμβαση να επεκταθεί και έως του χρόνου το καλοκαίρι. Κύριος  στόχος είναι οι λογαριασμοί ρεύματος να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα. 

Το σχέδιο στις βασικές του γραμμές προβλέπει οι τιμές λιανικής του ρεύματος να προσεγγίσουν ακόμη και τα προ κρίσης επίπεδα,  δηλαδή πέριξ των 0,13 με 0,16 ευρώ ανά kWh, μέσω πλαφόν στην χονδρική αγορά ρεύματος.

Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί τόσο από πόρους του προϋπολογισμού όσο και από πόρους του ΤΕΜ που έως τώρα κατευθύνονταν στις επιδοτήσεις. 

Το μοντέλο των επιδοτήσεων ρίχνει τίτλους καθώς από ότι αποδείχθηκε, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού η κρατική επιδότηση αφορούσε τις πρώτες 300kwh. Αυτό είχε ως συνέπεια όποιοι είχαν λογαριασμούς με κατανάλωση πάνω από 300kwh (καθόλου απίθανο καθώς αρκετά είναι τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν τα air conditions για θέρμανση) να έρχονται αντιμέτωποι με τεράστια ποσά λογαριασμών. 

Ο Μάιος, πάντως, θα συνεχίσει με το μοντέλο των γνωστών επιδοτήσεων που αναμένεται να είναι κοντά στα 60 ευρώ.

Σύντομα το σχέδιο της κυβέρνησης για το ρεύμα – Ο Μάιος θα συνεχίσει με το μοντέλο των επιδοτήσεων-1

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε σχέση από το δεύτερο εξάμηνο  του 2020 αυξήθηκαν από 12%-22,5%.

Σύντομα το σχέδιο της κυβέρνησης για το ρεύμα – Ο Μάιος θα συνεχίσει με το μοντέλο των επιδοτήσεων-2

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος: Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι

Κλειδώνουν οι λεπτομέρειες για την παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ελληνικό πλαφόν στη χονδρική αγορά από τον Ιούνιο

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News