Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 21:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειδώνουν οι λεπτομέρειες για την παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος 

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Κλειδώνουν οι λεπτομέρειες για την παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος 

Θέμα ημέρων είναι η ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, τα οποία όπως φαίνεται θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο. 

Οι τελευταίες λεπτομέρειες του μηχανισμού μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί η κρατική παρέμβαση για τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα συζητήθηκαν κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνου Πετραλιά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι η επιβολή ανώτατου ορίου είτε στις προσφορές των μονάδων που συμμετέχουν στη χονδρεμπορική αγορά είτε στα έσοδα των μονάδων σε συνδυασμό με αποζημιώσεις βάσει του μεταβλητού τους κόστους. Η άσκηση θα καταλήγει στο τέλος σε μια χαμηλή τιμή στην οποία θα αγοράζουν οι προμηθευτές ενέργεια για να διαμορφώσουν τα τιμολόγια τους στη λιανική, περιορίζοντας έτσι τις αυξήσεις, τουλάχιστον στα επίπεδα που ήταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Οικονόμου: Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε για άλλη μια φορά ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε ένα νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, το οποίο θα απαντά πειστικότατα και δραστικότατα στο πρόβλημα της ακρίβειας στις τιμές ενέργειας».

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ακόμη ότι ο χρονικός ορίζοντας της παρέμβασης «θα είναι αρκετά ευρύς» και πρόσθεσε πως «οι ανακοινώσεις θα γίνουν γρήγορα και σε ό,τι αφορά στους πόρους θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει». Πληροφορίες ανεβάζουν το κόστος της παρέμβασης, σε πρώτη φάση, ως το τέλος του έτους, στην περιοχή των 2-2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου οι πόροι θα βρεθούν από την φορολόγηση των όποιων υπερκερδών προσδιοριστούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ακόμη όπως είπε, «θα αξιοποιηθούν όσα εργαλεία είχαν αξιοποιηθεί και το προηγούμενο διάστημα και, επιπλέον, πόροι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Σημειώνεται ότι η κρατική παρέμβαση θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τις τυχόν πρωτοβουλίες που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ο πρωθυπουργός και η χώρα μας συνεχίζει την προσπάθεια και την πίεση και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να υπάρξει και πανευρωπαϊκή απάντηση. Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, το εθνικό σχέδιο το δουλεύουμε, το προετοιμάζουμε και ανακοινώσεις θα υπάρξουν σύντομα». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ελληνικό πλαφόν στη χονδρική αγορά από τον Ιούνιο

Ακρίβεια: Ποια μέτρα ενίσχυσης ξεκλειδώνουν για Μάιο και Ιούνιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News