Business & Finance Τρίτη 26/07/2022, 17:09
RE/MAX

Ανάρπαστα παραμένουν τα ελληνικά εξοχικά για τους ξένους

Ανάρπαστα παραμένουν τα ελληνικά εξοχικά για τους ξένους

Ισχυρή δυναμική καταγράφει η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχει δεχθεί μικρά μόνο πλήγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τις πληθωριστικές πιέσεις. Σημαντική στήριξη προσφέρουν εξάλλου οι συνταξιούχοι της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι «ψηφίζουν» Ελλάδα μετά το τέλος της δουλειάς τους. Επίσης, οι καλές επιδόσεις της χώρας στον τομέα του τουρισμού και οι χαμηλές – συγκριτικά με άλλες χώρες της Μεσογείου – τιμές, παρέχουν σημαντικό στήριγμα στην αγορά εξοχικής κατοικίας.

Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από σχετική έρευνα της RE/MAX, η οποία παρατηρεί παράλληλα ότι καταλύτης για την σχετική αγορά αποτέλεσε και η πανδημία, αφού έκτοτε δημιουργήθηκε μία νέα ανάγκη για κατοικίες όπου θα μπορεί κανείς να εργάζεται σε ένα χαλαρωτικό μέρος. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι σημαντικός παράγοντας επιλογής τοποθεσίας είναι και τα έργα υποδομών, τα οποία διευκολύνουν την πρόσβαση των ιδιοκτητών στις εξοχικές τους κατοικίες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης ακινήτων σε τουριστικούς προορισμούς πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Μύκονος και ακολουθεί η Πάρος και η Σαντορίνη.

AirBnB & αγορά εξοχικών κατοικιών 

Οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν ακίνητα-ευκαιρίες με στόχο την δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, την απόκτηση της Golden Visa και την εκμετάλλευση τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η τελευταία φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την απόφαση για αγορά εξοχικής κατοικίας, σύμφωνα με το 67% των γραφείων του δικτύου της RE/MAX Eλλάς, κυρίως στα κέντρα των αστικών πόλεων και στην νησιωτική Ελλάδα όπως για παράδειγμα στην Μύκονο, στην Νάξο, στην Σαντορίνη, στην Πάρο, στα Χανιά, στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά. 

Ανάρπαστα παραμένουν τα ελληνικά εξοχικά για τους ξένους-1

Αποδόσεις τουριστικών ακινήτων

To υψηλότερο ποσοστό απόδοσης στα τουριστικά ακίνητα πανελλαδικά εντοπίζεται στη Ν.Ελλάδα, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (7%) ενώ έπεται η Β.Ελλάδα (6%) και τα νησιά του Ιουνίου (5%).

Ανάρπαστα παραμένουν τα ελληνικά εξοχικά για τους ξένους-2

Τιμές πώλησης ακινήτων σε τουριστικούς προορισμούς (2021)

Η Μύκονος αναδεικνύεται στην τουριστική περιοχή με τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικίας (7.250 €/τ.μ..) Ακολουθεί η Πάρος και η Σαντορίνη με μέση ζητούμενη τιμή 3.450 τ.μ.& 3.250 τ.μ. αντίστοιχα.

Στην Κρήτη, παρά την δημοφιλία του νησιού σε επίπεδο τουρισμού, τα επίπεδα των τιμών πώλησης δεν είναι τόσο υψηλά και δεν συναντώνται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις περιοχές των Χανίων, του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου. 

Όσον αφορά στο Ιόνιο Πέλαγος, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και η Λευκάδα κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα ως προς τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών ενώ σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αποτελούν εξίσου τουριστικό πόλο έλξης, όπως είναι η Χαλκιδική, ο Βόλος και η Καλαμάτα οι τιμές πώλησης των ακινήτων διαμορφώνονται στα 1.583€/τ.μ., 1.700€/τ.μ. & 1.950 αντίστοιχα.

Αναλυτικά οι τιμές των ακινήτων (νέα & άνω των 5 ετών) ανά τουριστική περιοχή έχουν ως ακολούθως:

Ανάρπαστα παραμένουν τα ελληνικά εξοχικά για τους ξένους-3

Ανάρπαστα παραμένουν τα ελληνικά εξοχικά για τους ξένους-4

Ανάρπαστα παραμένουν τα ελληνικά εξοχικά για τους ξένους-5

Χώρες προέλευσης αγοραστικού ενδιαφέροντος

Οι εθνικότητες εκείνων που αναζητούν εξοχικές κατοικίες στην χώρα μας, διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ίδιας έρευνας, στην Βόρεια Ελλάδα στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί ενώ στη Νότια Ελλάδα πολίτες από το Ισραήλ.

Ανάρπαστα παραμένουν τα ελληνικά εξοχικά για τους ξένους-6

Εξοχική κατοικία: προέλευση αγοραστών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας της RE/MAX Ελλάς, στις 100 πωλήσεις που πραγματοποιούνται το 54% καλύπτει την ζήτηση Ελλήνων ενδιαφερομένων και το 46% από χώρες του εξωτερικού. Η αναζήτηση εξοχικής κατοικίας φαίνεται ότι είναι σχεδόν «ελληνική» υπόθεση σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Ηγουμενίτσα (90 στις 100 πωλήσεις πραγματοποιούνται από Έλληνες) ενώ το αντίστροφο παρατηρείται σε νησιωτικές περιοχές όπως η Νάξος, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα όπου οι 90 στις 100 πωλήσεις αφορούν αγοραστικό κοινό του εξωτερικού.

Ανάρπαστα παραμένουν τα ελληνικά εξοχικά για τους ξένους-7

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεσμικοί επενδυτές και μεγάλοι όμιλοι επιστρέφουν στην αγορά κατοικίας

Ο κρυμμένος θησαυρός ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος

Ανάκαμψη ρεκόρ για το Airbnb στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News