Business & Finance Δευτέρα 25/07/2022, 17:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσμικοί επενδυτές και μεγάλοι όμιλοι επιστρέφουν στην αγορά κατοικίας

Θεσμικοί επενδυτές και μεγάλοι όμιλοι επιστρέφουν στην αγορά κατοικίας

Μπορεί στη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι developers να μην κατάφεραν να κερδίσουν το στοίχημα της οργανωμένης δόμησης και των οικιστικών συγκροτημάτων, αλλά 20 χρόνια μετά επιστρέφουν δριμύτεροι στην αγορά κατοικίας. Αυτή τη φορά εστιάζουν στην ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών, καθώς έρχονται να καλύψουν το έλλειμμα στην προσφορά ποιοτικού προϊόντος σε μια περίοδο που η ζήτηση αυξάνεται, η Ελλάδα αποτελεί επενδυτικό προορισμό και το Ελληνικό αλλάζει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή, επιστροφή των θεσμικών επενδυτών, εγχώριων αλλά και ξένων, στην αγορά κατοικίας συντελείται αυτήν την περίοδο, με «αιχμή του δόρατος» τις πολυτελείς κατασκευές στα νότια προάστια, αλλά και τις νέες αναπτύξεις σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου, από τα βόρεια προάστια μέχρι το κέντρο της Αθήνας, όπου εκ των πραγμάτων η έμφαση δίνεται στις ανακατασκευές υφιστάμενων κτιρίων.

Πρόκειται για μια τάση, η οποία είχε αρχικά κάνει την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, όταν μεγάλες τεχνικές εταιρείες, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ και η Αβαξ, είχαν προχωρήσει σε επιμέρους κατασκευές οικιστικών συγκροτημάτων, αξιοποιώντας κυρίως ιδιόκτητα ακίνητα. Αντίστοιχα, η Lamda Development είχε αναπτύξει το Χωριό Τύπου στο Μαρούσι (οι κατοικίες του οποίου πωλήθηκαν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες), όπως επίσης κι ένα τουριστικό συγκρότημα διαμερισμάτων στο Ξυλόκαστρο, ενώ σειρά κυπριακών εταιρειών, όπως η Cybarco, είχαν επίσης δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά κατοικίας.

Σήμερα, επιχειρείται μια νέα «απόβαση» των μεγάλων ομίλων στην αγορά κατοικίας, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει επιστρέψει, τόσο από νοικοκυριά μεσαίων και υψηλότερων εισοδημάτων, όσο και από ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αυτοαπασχολούμενους) και ασφαλώς και από ξένους επενδυτές, είτε για ίδια χρήση είτε με στόχο την εκμετάλλευση. Η ανάδειξη της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, μέσω της δημοφιλίας και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» και ασφαλώς η επένδυση στο Ελληνικό, οι ψηφιακοί «νομάδες» και τα οικονομικά κίνητρα που απευθύνονται σε συνταξιούχους χωρών, κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, φαίνεται πως θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες, για την τροφοδότηση της ζήτησης για απόκτηση ή ενοικίαση κατοικιών τα επόμενα χρόνια.

Ετσι, πληθώρα εταιρειών επιχειρούν να τοποθετηθούν στην αγορά κατοικίας. Πρόσφατα, η Prodea Investments έκανε γνωστή την πρόθεσή της για επένδυση συνολικών κεφαλαίων 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ανάπτυξη και πώληση ή ενοικίαση οικιστικών μονάδων σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση του επενδυτικού σχεδίου, η οποία προβλέπει την τοποθέτηση κεφαλαίων της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και πώληση πάνω από 70 νέων διαμερισμάτων, σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι, η Πολιτεία, η Αγία Παρασκευή και η Νέα Ερυθραία. Τα πρώτα ακίνητα θα αρχίσουν να παραδίδονται σταδιακά από το τέλος του 2023 και μέχρι τα μέσα του 2024, ενώ σύμφωνα με στελέχη της Prodea, το 50% αυτών θα διατεθεί προς ενοικίαση και το υπόλοιπο 50% προς πώληση. Οσον αφορά το εύρος των τιμών πώλησης, αυτό θα κυμαίνεται από 300.000 έως 450.000 ευρώ για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Το προφίλ των αγοραστών

Στόχος της εταιρείας είναι να απευθυνθεί κυρίως σε ελληνικά νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα ανθρώπους που επιθυμούν να αποκτήσουν το επόμενο ακίνητό τους, αλλά αδυνατούσαν στο παρελθόν, είτε λόγω έλλειψης προσφοράς νέων κατασκευών σε περιοχές υψηλής ζήτησης, είτε λόγω οικονομικής δυσκολίας. Οπως τονίζει ο κ. Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea, «πιστεύουμε ότι λείπουν από την αγορά ποιοτικές κατασκευές κατοικιών, συγκριτικά με τη ζήτηση, και αυτό ακριβώς το κενό είναι που προσπαθούμε να καλύψουμε». Παράλληλα, σε άλλες περιοχές, όπως στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, γίνονται ανακατασκευές υφιστάμενων κατοικιών. Για παράδειγμα, η εταιρεία εξαγόρασε πρόσφατα αυτοτελές κτίριο 80 διαμερισμάτων στην περιοχή της Καλλιθέας, το οποίο εκμισθώνει. Μεταγενέστερα, η Prodea θα κινηθεί και προς τα νότια προάστια, με έμφαση στις περιοχές που γειτνιάζουν με την επένδυση του Ελληνικού, ενώ ασφαλώς διατηρεί ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις και εντός της ίδιας της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Ανάλογο ενδιαφέρον έχει και η Αβαξ. Η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία, η οποία στο παρελθόν είχε προβεί σε ενδιαφέρουσες αναπτύξεις πολυτελών οικιστικών συγκροτημάτων (π.χ. στις Σπέτσες), μέσω της θυγατρικής Avax Development, δεν κρύβει την επιθυμία της να τοποθετηθεί εντός του Ελληνικού, με στόχο την ανάπτυξη οικιστικών συγκροτημάτων. Η υλοποίηση των έργων υποδομής της πρώτης φάσης της κατασκευής του έργου στο Ελληνικό, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας με τη διοικητική ομάδα της Lamda Development, προκειμένου στο μέλλον να προχωρήσει και το σχέδιο αυτό. Σημειωτέον ότι η Αβαξ συμμετείχε και στον διαγωνισμό για την κατασκευή του Riviera Tower, του πύργου κατοικιών που θα αναπτύξει η Lamda Development στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού. Αυτήν την περίοδο, η Αβαξ προχωράει και στην αξιοποίηση ιδιόκτητου οικοπέδου επιφάνειας 2,2 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού. Συγκεκριμένα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανέγερση συγκροτήματος 16 πολυτελών διαμερισμάτων, συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ.

Σημαντικές επενδύσεις σε Φάληρο και κέντρο

Από τα σημαντικότερα επενδυτικά έργα που περιλαμβάνουν και χρήση κατοικίας στα νότια προάστια, είναι η επένδυση για την ανάπλαση της πρώην ΒΕΛΚΑ στη βιομηχανική ζώνη του Φαλήρου. Πρόκειται για το προϊόν μιας συνεργασίας ανάμεσα στην Dimand Real Estate (σε συνεργασία με την EBRD), την Avax Development (θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου), τον μεγαλομέτοχο της Αβαξ, Χρ. Ιωάννου και την κ. Δήμ. Δαυίδ. Στο ακίνητο αυτό, επιφάνειας 18,7 στρεμμάτων, σχεδιάζεται μια μεικτή ανάπτυξη κατοικιών και γραφείων, συνολικής επιφάνειας 57.500 τ.μ. (επιμερισμένη σε επτά διαφορετικά κτίρια), με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τρία από τα επτά κτίρια, στο τμήμα του ακινήτου που έχει θέα προς τη θάλασσα, σχεδιάζεται η ανάπτυξη οικιστικών συγκροτημάτων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Οι κατοικίες αυτές θα απευθυνθούν κυρίως σε αγοραστές από το εξωτερικό, που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ακίνητο στην «Αθηναϊκή Ριβιέρα», αλλά και σε Ελληνες επενδυτές.

Σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην αγορά κατοικίας της Αθήνας, έχει εξελιχθεί και το ισραηλινό επενδυτικό fund Zoia. Η εταιρεία έχει αποκτήσει και διαχειρίζεται 31 κτίρια στην Αττική, εκ των οποίων το 70% αφορά αποκλειστικά διαμερίσματα. Συνολικά, σχεδιάζεται η εκμετάλλευση 750 διαμερισμάτων, τα περισσότερα από τα οποία στο κέντρο της Αθήνας. Τα 90 βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ τα υπόλοιπα είτε ανακατασκευάζονται ήδη είτε βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων σήμερα, καθώς στοχεύουμε να μπορούμε να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες και όλους τους πιθανούς χρήστες, από φοιτητές και νέα ζευγάρια, μέχρι ξένους επαγγελματίες και τουρίστες», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Τόλιας. Αντίστοιχα, η Premia Properties ΑΕΕΑΠ έχει αποκτήσει τρία κτίρια σε Κυψέλη (πλησίον της αγοράς της Κυψέλης στην οδό Φωκίωνος Νέγρη), Θεσσαλονίκη και Πάτρα, τα οποία λειτουργούνται από την Hamlet Student Flats, ως φοιτητικές κατοικίες. Επίσης, έχει αγοράσει κτίριο κατοικιών στον Πειραιά, οι οποίες μισθώνονται στην Teleperformance για τη στέγαση εργαζομένων της.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Άπιαστο όνειρο η αγορά κατοικίας για νέους: 13 χρόνια δουλειάς για 100 τετραγωνικά

Prodea: Μπαίνει στην αγορά κατοικίας με επενδυτικό πλάνο 200 εκατ. ευρώ 

Ακίνητα: Ξέφρενο ράλι τιμών στην αγορά κατοικιών

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News