Business & Finance Τετάρτη 20/07/2022, 20:03
BUSINESS & FINANCE

Nord Stream: Πώς ο αγωγός έγινε τόσο σημαντικός στον πόλεμο του φυσικού αερίου

Nord Stream: Πώς ο αγωγός έγινε τόσο σημαντικός στον πόλεμο του φυσικού αερίου

Ολόκληρη η Ευρώπη περιμένει να ξημερώσει η Πέμπτη, για να διαπιστώσει εάν η Ρωσία θα ξεκινήσει ξανά τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, μετά το πέρας των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης που έκλεισαν εντελώς τον αγωγό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να φανεί ότι οι προμήθειες θα ξεκινήσουν εκ νέου, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα και με όρους. Ωστόσο, οι μετέπειτα δηλώσεις του για την κατάσταση της τουρμπίνας που απαιτείται για τη λειτουργία του αγωγού, θόλωσαν το τοπίο.

Σε κάθε περίπτωση,  καθώς η Μόσχα περιορίζει τις ροές του φυσικού αερίου μέσω των άλλων οδών, ο Nord Stream είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Οι εργασίες συντήρησης ολοκληρώνονται στις 6 π.μ. ώρα Βερολίνου και τόσο οι traders όσο και οι αξιωματούχοι θα περιμένουν τα πρώτα στοιχεία για τις ροές.

Το Bloomberg παρουσίασε τις βασικές οδούς μέσω των οποίων φτάνει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και πώς όλες επηρεάζονται από τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Nord Stream

Ο υποθαλάσσιος αγωγός προς τη Γερμανία είναι η κύρια διαδρομή. Ο αγωγός αυτός παρέδωσε τουλάχιστον το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη πέρυσι, καθώς έχει μέγιστη χωρητικότητα περίπου 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες μέσω του αγωγού μόλις στο 40% της χωρητικότητας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στη συντήρηση των τουρμπινών λόγω των κυρώσεων από τον Καναδά. Ο εξοπλισμός αυτός είναι αναγκαίος για τον σταθμό συμπίεσης Portovaya, ο οποίος είναι το σημείο εισόδου του Nord Stream στη ρωσική πλευρά της Βαλτικής Θάλασσας.

Μόνο δύο τουρμπίνες στο σταθμό μπορούν να χειριστούν τις ροές, σύμφωνα με τη Ρωσία, ενώ κανονικά λειτουργούν έξι. Και μία τουρμπίνα από αυτές τις δύο θα χρειαστεί να πάει για συντήρηση την επόμενη εβδομάδα, είπε ο Πούτιν. Όπως πρόσθεσε, αυτό θα σήμαινε ότι ο Nord Stream θα μπορούσε να λειτουργεί μόνο στο 20% της χωρητικότητάς του, εκτός και εάν η Ρωσία πάρει πίσω την ανταλλακτική τουρμπίνα που «πιάστηκε» στις καναδικές κυρώσεις.

Το εξάρτημα είναι τώρα καθ’ οδόν μέσω Γερμανίας. Ο Πούτιν ζήτησε επίσης να παραδοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

Τράνζιτ μέσω Ουκρανίας

Η Ρωσία μπορεί να εξάγει περίπου 110 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως μέσω της Ουκρανίας, στο πλαίσιο μιας πενταετούς συμφωνίας μεταφοράς φυσικού αερίου που κλείστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με τους όγκους να επιμερίζονται σε δύο βασικά σημεία εισόδου στα σύνορα.

Τον Μάιο, ένα από αυτά, το Sokhranovka ή Sokhranivka στα ουκρανικά, τέθηκε εκτός λειτουργίας, καθώς το δίκτυο της Ουκρανίας λέει ότι έχασε τον έλεγχο της εγκατάστασης λόγω των δυνάμεων κατοχής. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Gazprom να διοχετεύσει μέσω άλλης διαδρομής τις ροές ή τουλάχιστον να επαναφέρει τους όγκους στα επίπεδα που προβλέπει η συμφωνία χρησιμοποιώντας το άλλο σημείο εισόδου, αλλά η Ρωσία αρνείται. Λέει ότι οι εναλλακτικές διαδρομές, που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, είναι προς το παρόν αδύνατες.

Αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη

Ο αγωγός, ο οποίος διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία προς τη Γερμανία και έχει δυνατότητα προμήθειας περίπου 90 εκατ. κυβικών ημερησίως, δεν λειτουργεί από τον Μάιο, όταν η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε στη Gazprom οποιαδήποτε συνεργασία με την EuRoPol Gaz, την ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού.

Λίγο πριν από αυτό, η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στην Πολωνία καθώς η χώρα ήταν μεταξύ των πρώτων που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρωθεί το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Ο αγωγός αυτή τη στιγμή λειτουργεί αντίστροφα, μεταφέροντας φυσικό αέριο από τη Γερμανία στην Πολωνία.

TurkStream

Ο αγωγός μεταφέρει ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στην Τουρκία και τροφοδοτεί αρκετές χώρες της νοτιοδυτικής Ευρώπης, με τις ροές του να συνεχίζονται προς το παρόν κανονικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει περίπου 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από αυτό τον αγωγό.

Nord Stream 2

Ο αγωγός, ο οποίος θα είχε την ίδια χωρητικότητα με τον Nord Stream 1  και θα μετέφερε αέριο μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία, ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τις παραδόσεις τον Δεκέμβριο, παρά μια σειρά εμποδίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν οι αμερικανικές κυρώσεις. Απλώς περίμενε τις τελικές ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Όμως ακριβώς πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και υπό τη διεθνή πίεση, η Γερμανία εγκατέλειψε το έργο που υπερασπιζόταν εδώ και καιρό. Η Μόσχα επιμένει ότι ο αγωγός είναι ακόμα διαθέσιμος για χρήση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κομισιόν: Η Ρωσία μας εκβιάζει – Προτείνει μείωση 15% στην κατανάλωση αερίου 

Φυσικό αέριο: Σήμα Πούτιν για άνοιγμα του αγωγού, αλλά με όρους

«Τα γυρίζει» ο Πούτιν για τον Nord Stream: Να δούμε την κατάσταση της τουρμπίνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News