Business & Finance Τετάρτη 20/07/2022, 14:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ρωσία μας εκβιάζει – Προτείνει μείωση 15% στην κατανάλωση αερίου

Κομισιόν: Η Ρωσία μας εκβιάζει – Προτείνει μείωση 15% στην κατανάλωση αερίου

«Η Ρωσία μας εκβιάζει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας την πρόταση για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τις χώρες-μέλη τουλάχιστον κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη.

«Σε οποιοδήποτε γεγονός, είτε σε μία μερική ή σε μία ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Το σχέδιο της Κομισιόν ζητά από τα 27 κράτη της Ε.Ε. να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023. Για να επιτευχθεί αυτό, οι 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης και να υποβάλουν έκθεση στην Κομισιόν κάθε δύο μήνες για το πώς προχωρούν προς τους στόχους τους.

Ο στόχος του 15% είναι επί του παρόντος εθελοντικός, όμως η Κομισιόν θα μπορεί να τον καταστήσει υποχρεωτικό για όλες τις χώρες σε ένα σενάριο σοβαρής έλλειψης φυσικού αερίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι είναι ένα «πιθανό σενάριο» ότι η Ρωσία θα κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα. Ως αποτέλεσμα, αυτό θα έχει συνέπειες για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από τις ενεργειακές τους ανάγκες, είπε. Και τόνισε ότι είναι «σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση και την αποθήκευση και να είναι έτοιμα να μοιραστούν φυσικό αέριο» με άλλες χώρες της Ε.Ε., εάν χρειαστεί.

Πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 1,5%

Η πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με έναν κρύο χειμώνα θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 1,5% κατά μέσο όρο, εάν τα κράτη δεν προετοιμαστούν εκ των προτέρων, προειδοποίησε σήμερα η Κομισιόν.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Φυσικό αέριο: Σήμα Πούτιν για άνοιγμα του αγωγού, αλλά με όρους

Υποχρεωτικός κόφτης στην κατανάλωση φυσικού αερίου: Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Ρωσία: Σε επαναλειτουργία ο Nord Stream 1 από την Πέμπτη, αναφέρουν πηγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News