Business & Finance Δευτέρα 20/06/2022, 12:54
BUSINESS & FINANCE

ΔΕΠΑ: Διακόπτεται για μία εβδομάδα η τροφοδοσία ρωσικού αερίου

ΔΕΠΑ: Διακόπτεται για μία εβδομάδα η τροφοδοσία ρωσικού αερίου

Διακόπτονται από αύριο 21 Ιουνίου μέχρι και τις 27 Ιουνίου οι ροές φυσικού αερίου της Gazprom προς τη χώρα μας, σύμφωνα με την ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό πρακτορείο, η διακοπή οφείλεται στην ετήσια προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού Turk Stream, μέσω του οποίου τροφοδοτείται η χώρα μας.

Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ η διακοπή της ροής δεν αναμένεται να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας καθώς συνεχίζεται η τροφοδοσία της με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), αλλά και μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού ενώ υπάρχουν – όπως αναφέρεται – υψηλά αποθέματα.

Πιέσεις για την Ευρώπη

Η ρωσική ενεργειακή ανακοίνωσε χθες το «πάγωμα» των μεταφορών στο διάστημα μεταξύ 21 και 28 Ιουνίου είχαν συμφωνηθεί μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεάσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, κλιμακώνει την πίεση στην Ευρώπη. Άλλωστε, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα ιλιγγιώδες άλμα κατά 60%, το μεγαλύτερο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. 

Υπενθυμίζεται, ότι η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni SpA ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έλαβε μόλις το 50% της προμήθειας που ζήτησε από την Gazprom, σαφώς λιγότερο δηλαδή από τα περίπου 2/3 που είχε λάβει την προηγούμενη ημέρα. Παράλληλα, μείωση των ροών αερίου κάτω του 50% του συνήθους όγκου ανέφερε και η Σλοβακία, ενώ έχει προηγηθεί από τις αρχές της εβδομάδας η ραγδαία μείωση κατά 60% των ροών αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Και η Γαλλία, επίσης, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν λαμβάνει καθόλου ρωσικό αέριο από τις 15 Ιουνίου

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι και ο αγωγός Nord Stream 1 πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του την περίοδο 11 έως 21 Ιουλίου, καθώς σύμφωνα με την Gazprom πάντοτε πραγματοποιούνται έργα συντήρησης.

Διαβάστε επίσης:

Δικό μας προϊόν, δικοί μας κανόνες: Η Ρωσία προειδοποιεί για το φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Νέο πλήγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης

Nord Stream: «Στερεύουν» τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου αν σταματήσουν οι ροές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News