Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 13:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Η Ουκρανία κλείνει αγωγό, μειώνονται οι ροές στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο:  Η Ουκρανία κλείνει αγωγό, μειώνονται οι ροές στην Ευρώπη

Κατά ένα τέταρτο μειώθηκαν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου διαταράχθηκε η μεταφορά αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Το Κίεβο διέκοψε τη χρήση ενός μεγάλου σημείου τράνζιτ, επικαλούμενο τη δράση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, αναφέρει το Reuters. Από το σημείο αυτό περνά περίπου το 8% των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Gazprom δήλωσε ότι εξακολουθεί να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, όμως, οι όγκοι διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα σήμερα, από 95,8 εκατ. κυβικά μέτρα την Τρίτη. 

Η GTSOU, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα φυσικού αερίου της Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες ότι θα διακόψει τις ροές στο σημείο τράνζιτ Sokhranivka, από το οποίο περνά το ένα τρίτο που στέλνει στην Ευρώπη, μέσω της Ουκρανίας, η Ρωσία. Οι παραδόσεις θα γίνονται μέσω άλλης διαδρομής, από το σημείο εισόδου Sudzha, με την εταιρεία να επικαλείται παράγοντες εκτός του δικού της ελέγχου, καθώς ο αγωγός από το σημείο Sokhranivka περνά από την περιοχή του Λουγκάνσκ, μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. 

Η Gazprom δήλωσε ότι είναι «τεχνολογικά αδύνατο» να στραφούν όλοι οι όγκοι στη διαδρομή Sudzha, όπως προτείνει η GTSOU.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News