Business & Finance Δευτέρα 27/06/2022, 12:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Νέα άνοδος των τιμών – «Με το αριστερό» ξεκινά η εβδομάδα

Φυσικό αέριο: Νέα άνοδος των τιμών – «Με το αριστερό» ξεκινά η εβδομάδα

«Φούσκωσαν» εκ νέου οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία επιβραδύνει τον ρυθμό αναπλήρωσης των αποθεμάτων, προκαλώντας ανησυχίες για την επάρκεια του μπλοκ τον χειμώνα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στο χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ ξεκίνησαν την εβδομάδα με άνοδο έως και 6,9% ξεπερνώντας και τα 133 ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαν κλείσει με άνοδο 9,1%. Οι Ευρωπαίοι πελάτες δυσκολεύονται να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο από άλλους προμηθευτές, αφότου ο βασικός εισαγωγέας, η ρωσική Gazprom, μείωσε τις ροές κατά περίπου 60% προς την Ευρώπη τις προηγούμενες ημέρες.

Στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται βελτίωση της κατάστασης, αφού ο αγωγός Nord Stream, ο μεγαλύτερος σύνδεσμος από τη Ρωσία προς την Ε.Ε., αναμένεται να κλείσει εντελώς για συντήρηση τον επόμενο μήνα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε αβέβαιος για το εάν η Ρωσία θα συνεχίσει τις παραδόσεις μέσω του αγωγού μετά τις εργασίες συντήρησης, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα άνοδος των τιμών και περιορισμοί στην κατανάλωση αυτό τον χειμώνα.

Για την Ευρώπη η πληρότητα των αποθεμάτων είναι άκρως απαραίτητη, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του χειμώνα, όταν η ζήτηση για ηλεκτροδότηση κορυφώνεται λόγω των αναγκών θέρμανσης. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. πρόκειται να συζητήσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο για την ετοιμότητα στην περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία. Η Κομισιόν προσπαθεί να έχει έτοιμη πρόταση τον Ιούλιο, όσον αφορά το πώς το μπλοκ θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σταθερά έσοδα 100 εκατ. ευρώ την ημέρα για την Gazprom από την Ε.Ε. – Γιατί δεν «χτυπήθηκε» περισσότερο

Γερμανία: Έχει φυσικό αέριο για 2,5 μήνες ενόψει του χειμώνα

Φυσικό αέριο: Συναγερμό σήμανε η Γερμανία – Ράλι πάνω από τα 130 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News