BUSINESS & FINANCE

Στην τελική ευθεία το πακέτο μέτρων για τα καύσιμα

Στην τελική ευθεία το πακέτο μέτρων για τα καύσιμα

Να μην διαταραχθούν τα μπάνια του λαού λόγω των αυξημένων τιμών των καυσίμων θέλει η κυβέρνηση και έτσι προχωρά άμεσα στη λήψη νέων μέτρων για τις υψηλές τιμές των καυσίμων. Όπως προανήγγειλε σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός, οι ανακοινώσεις θα γίνουν την άλλη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο ενώ θέλοντας να δώσει μια γεύση των μέτρων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα  δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από δω και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο. Θέλουμε να κάνουμε μία παρέμβαση για τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Για να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων».

Σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία του προϋπολογισμού του Μαΐου  και σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα φορολογικά έσοδα ήταν περισσότερο ενθαρρυντικά από τα αναμενόμενα. Ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ οδήγησε αρκετούς φορολογούμενους σε εφάπαξ εξόφληση, κάτι που σημαίνει  περαιτέρω φορολογικά έσοδα  κατά το συγκεκριμένο διάστημα στον κρατικό κορβανά.

Προφανώς και η καλύτερη εικόνα του Μαΐου άνοιξε και τον δρόμο για τα νέα μέτρα στήριξης σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων.  

Ανάμεσα στα μέτρα που φαίνεται να έχουν κλειδώσει είναι ένα διευρυμένο fuel pass αλλά και επιδότηση της τιμής της βενζίνης στην πηγή, όπως γίνεται ήδη και στο πετρέλαιο κίνησης.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, προς το παρόν προέχει  να ολοκληρωθεί η αναδρομική επιδότηση του ρεύματος, το power pass, με την πλατφόρμα να ανοίγει την Παρασκευή. Την σκυτάλη των μέτρων παίρνει από 1η Ιουλίου το  έμμεσο πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να οι λογαριασμοί που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές  να γυρίσουν σε επίπεδα Σεπτεμβρίου του 2021. Όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Ομόλογο του, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποίει τον πλεονάζοντα δημοσιονομικό χώρο ώστε να συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα επιζητά και ευρωπαϊκές λύσεις, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών βέβαια να απαντά πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι εθνική υπόθεση για κάθε κράτος-μέλος και να υποδεικνύει τον δρόμο της δημοσιονομικής ουδετερότητας και πειθαρχίας ώστε να χτυπηθεί ο πληθωρισμός.

Θετικά νέα αναμένονται και από το Εurogroup της Πέμπτης με  μια θετική δήλωση από το Εurogroup για την 14η   μεταμνημονιακή αξιολόγηση που αποτελεί και  το πρώτο βήμα της εξόδου  από την  ενισχυμένη εποπτείας, ενώ αποτελεί και ένα καλό σινιάλο προς τις αγορές της  εξομάλυνσης της οικονομικής πολιτικής καθώς η Ελλάδα θα σταματήσει να αποτελεί εξαίρεση. Το επόμενο βήμα βέβαια  είναι η πολιτική απόφαση τον Αύγουστο όταν θα μπει και η τελική σφραγίδα της εξόδου. Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία , μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  κλείνουν ένα δύσκολο κεφάλαιο για την χώρα που άνοιξε το 2010.

Διαβάστε επίσης: 

Λίντνερ: Εθνική υπόθεση τα μέτρα για την ενέργεια

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για να αντιμετωπιστούν νέες αυξήσεις στα καύσιμα

Το Eurogroup, o Κρίστιαν Λίντνερ και τα μέτρα στήριξης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News