ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Τι θα κρίνει το τελικό σχέδιο

Προϋπολογισμός: Τι θα κρίνει το τελικό σχέδιο

Σε λιγότερο από έναν μήνα θα έχει κλειδώσει και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Όπως έχει αναφέρει πρόσφατα και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, με τα σημερινά δεδομένα και τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας, φαίνεται ότι η εκτίμηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, 6,1% είναι απολύτως ρεαλιστική, ίσως και συντηρητική.

Οι συζητήσεις πάντως που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και με τους θεσμούς και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες οδηγούν σε άλμα του ρυθμού Ανάπτυξης στο 7%-7,5% για το 2021.Πάρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες που θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να συνυπολογίσει.

Ο βασικότερος παράγοντας ασάφειας παραμένει η πορεία της πανδημίας και το πώς θα εξελιχθούν οι τελευταίοι μήνες του 2021. Αυτό σημαίνει πως εάν οι τελευταίοι μήνες του έτους κρύβουν «φούντωμα» της πανδημίας θα έχουμε περαιτέρω μέτρα στήριξης ή ακόμη και επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης.

Ο δεύτερος άγνωστος παράγοντας έχει να κάνει με την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος.

Στον λογαριασμό τελευταίες αλλά όχι μη σημαντικές προστίθενται  και  πιθανές δυνητικές αναθεωρήσεις από την ΕΛΣΤΑΤ.  Η τελική επικαιροποίηση των στοιχείων του 2020,  θα δείξει ποια θα είναι η τελική επίδραση για το  2021. 

 

Πώς θα αξιοποιηθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

Εφόσον προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από τη νέα αναθεώρηση τους ρυθμού ανάπτυξης ,σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξουν  προτεραιότητες για την χρήση του.

Πρώτη στο κάδρο μπαίνει η   συνέχιση  της βοήθειας προς  νοικοκυριά και επιχειρήσεις εφόσον παραμένει άγνωστη η έκταση και η ένταση νέου προβλήματος που μπορεί να δημιουργήσει η πανδημία.

Δεύτερον θα υλοποιηθούν και δεν θα υπάρξει απόκλιση για τις φοροελαφρύνσεις που ανακοινωθήκαν από τη ΔΕΘ ,όπως η επέκταση για όλο το 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης αλλά και της μείωσης των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Όπως η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων το 2022, από  το 24% στο 22%. 

Τρίτον εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα για την ενεργειακή κρίση θα υπάρξουν και νέα μέτρα πέρα των 500 εκατομμυρίων που έχουν προϋπολογιστεί. Αυτό σημαίνει πως ίσως και χρειαστούν και άλλα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών που θα έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετες φορελαφρύνσεις, να μπουν στο συρτάρι. Παρόλα αυτά η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά για κάποιο είδους μερίσματος  σε στοχευμένες ομάδες όπως σε  ευάλωτα νοικοκυριά ή χαμηλοσυνταξιούχους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News