Business & Finance Κυριακή 27/12/2020, 21:05
ΕΥΡΩΠΗ

Τα πιθανά τραπεζικά deals του 2021

Τα πιθανά τραπεζικά deals του 2021

Ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα έτος, το οποίο φαντάζει πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα. Κι αυτό, διότι κατά τη διάρκεια του 2021, δεν αποκλείεται να λάβουν χώρα συγχωνεύσεις και εξαγορές – ρεκόρ.

Άλλωστε, όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αλλάξει κάτι, προκειμένου να ανακοπεί ο καθοδικός κύκλος της συρρίκνωσης και της μειωμένης κερδοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν «κόψει» κατά 20% το εργατικό δυναμικό σε σχέση με το 2009.

Το περιβάλλον δε των επίμονα χαμηλών και μηδενικών επιτοκίων έχει σοβαρές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ η πανδημία ήρθε για να οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Την ίδια ώρα, η απόσταση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές τράπεζες ολοένα και διευρύνεται.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γηραιάς Ηπείρου έχουν εμπλακεί σε διαρκείς διαβουλεύσεις για συγχωνεύσεις και εξαγοράς, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κλάδο σ’ ένα βιώσιμο μονοπάτι επιβίωσης στη μετα-κορωνοϊό εποχή.

Ποια είναι τα πιθανά τραπεζικά deals του 2021

  • BNP Paribas (Γαλλία) – Societe Generale (Γαλλία): Οι δύο γαλλικές τράπεζες ελέγχουν από κοινού στοιχεία ενεργητικού, συνολικού ύψους 4,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Santander (Ισπανία) – BBVA (Ισπανία): Η πρώτη ελέγχει assets 1,8 τρισ. δολαρίου και η δεύτερη 800 δισ. δολαρίων.
  • Barclays (Hν. Βασίλειο) – Standard Chartered (Ην. Βασίλειο): Οι δύο βρετανικές τράπεζες ελέχουν από κοινού περισσότερα από 2,6 τρισ. δολάρια.
  • UBS (Ελβετία) – Credit Suisse (Ελβετία): Η πρώτη ελέγχει 1,1 τρισ. δολάρια και η δεύτερη 900 δισ. δολάρια.
  • BNP Paribas (Γαλλία) – UniCredit (Ιταλία): Εφόσον υλοποιηθεί, θα πρόκειται για ένα deal – μαμούθ, καθώς οι δύο τράπεζες ελέγχουν περισσότερα από 4 τρισ. δολάρια
  • UBS (Ελβετία) – Deutsche Bank (Γερμανία): Με 1,1 τρισ. δολάρια η πρώτη και 1,6 τρισ. δολάρια η δεύτερη, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια εξαιρετικά ισχυρή ευρωπαϊκή τράπεζα.
  • Barclays (Ην. Βασίλειο) – Credit Suisse (Ελβετία): Η πρώτη ελέγχει 1,8 τρισ. δολάρια και η δεύτερη 900 δισ. δολάρια).
  • UniCredit (Ιταλία) – Commerzbank (Γερμανία): Η ιταλική τράπεζα διαθέτει assets 1,1 τρισ. δολαρίων και η γερμανική 600 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News