Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 08:07
BUSINESS & FINANCE

Τα τρία πράγματα που απαιτούν οι νέοι στο γραφείο

Τα τρία πράγματα που απαιτούν οι νέοι στο γραφείο

Για μία πολύ μεγάλη μερίδα των νέων της Gen Z, η πρώτη δουλειά στο πεδίο τους ήταν εξ αποστάσεως ή υβριδική. Έχοντας κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρώσει τους τελευταίους μήνες των σπουδών τους επίσης εξ αποστάσεως, όσοι γεννήθηκαν μετά το 1997 κλήθηκαν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα, δουλεύοντας από τα κρεβάτια ή τους καναπέδες τους.

Προκειμένου να διεισδύσουν στην καθημερινότητα της δουλειάς, πολλοί ήταν οι νέοι που ήθελαν να επιστρέψουν στο γραφείο μετά την χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό (περίπου 40% της Gen Z έναντι 12% μεγαλύτερων γενεών, σύμφωνα με έρευνα της Generation Lab). Ωστόσο, θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις για την επιστροφή τους στο γραφείο:

1. Ευκαιρίες για δημιουργία σχέσεων

Υψηλή προτεραιότητα για τους νέους εργαζομένους είναι με την επιστροφή τους στο γραφείο να μπορούν να έχουν ουσιαστική επαφή με τους συναδέλφους τους και ιδανικά με τους προϊσταμένους τους, οι οποίοι μπορούν να τους δώσουν και χρήσιμες συμβουλές καριέρας. Συνεπώς, οι ευκαιρίες για συνεργασία και δημιουργία σχέσεων εντός του εργασιακού χώρου μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους νέους. Μάλιστα, από σχετική έρευνα του Indeed από το 2021 είχε προκύψει ότι στο 73% των ερωτηθέντων είχε λείψει η κοινωνικοποίηση με τους συναδέλφους τους και στο 45% είχαν λείψει τα meetings διά ζώσης.

2. Ευελιξία

Η ευελιξία είναι σημαντική για όλες τις ηλικίες, αλλά φαίνεται πως ειδικά για την Gen Z είναι πολύ υψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Microsoft, οι νέοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας είναι κατά 77% πιο πιθανό να εξετάσουν μία αγγελία για δουλειά μέσω LinkedIn, εφόσον περιλαμβάνει την λέξη «ευελιξία». Αντιθέτως, για τους millennials, το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 30%.

3. Θετικό κλίμα

Η νέα γενιά εργαζομένων μιλά ανοιχτά για τη σημασία της ψυχικής υγείας στον χώρο της δουλειάς. Ενδεικτικά, μπορεί να μην θέλει να εργάζεται υπερβολικά πολλές ώρες την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι έχει ζωή και έξω από τη δουλειά και ότι θέλει να διατηρήσει μία καλή ισορροπία. Επίσης, οι νέοι εργαζόμενοι θέλουν να αισθάνονται ότι υπάρχουν ισχυρές αξίες στην επαγγελματική κουλτούρα του γραφείου τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα ζητήσεις καλύτερο μισθό ακόμη και αν είσαι «πρωτάρης»;

H απλή συμβουλή καριέρας του δρ. Φάουτσι στους νέους

Ο κανόνας του 80/20 – Πώς να αρχίσετε να αποταμιεύετε σήμερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News