Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 19:37
BUSINESS & FINANCE

Προαγωγή και αύξηση: Πώς θα πρέπει να αναγνωρίζεται η δουλειά μας;

Προαγωγή και αύξηση: Πώς θα πρέπει να αναγνωρίζεται η δουλειά μας;

Η αναγνώριση των επιτυχιών και οι επιβραβεύσεις είναι στοιχεία άκρως απαραίτητα σε έναν εργασιακό χώρο, εάν ο εργοδότης θέλει να κρατήσει τους εργαζομένους με τα καλύτερα προσόντα.

Οι πιο συνήθεις τακτικές επιβράβευσης είναι βέβαια οι προαγωγές, οι αυξήσεις μισθού και οι νέες αρμοδιότητες. Ωστόσο, οι επιβραβεύσεις αυτές, προκειμένου να έχουν και πραγματική αξία για την επαγγελματική πορεία του καθενός, πρέπει να δίνονται σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο, να αφορούν όλους τους εργαζομένους και να γίνονται συντονισμένα, σύμφωνα με τον Δρ. Αρτ Μάρκμαν, Καθηγητή Ψυχολογίας και Marketing στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Αρχικά, είναι σημαντικό να ξέρει ο κάθε εργαζόμενος τους στόχους που πρέπει να επιτύχει, προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του και ενδεχομένως να μπορέσει να διεκδικήσει καλύτερο μισθό. Ουσιαστικά, θα πρέπει να χτιστεί ένας σαφής δεσμός μεταξύ της δουλειάς που πραγματοποιεί κανείς στο γραφείο και της επαγγελματικής του ανέλιξης. Επομένως οι προϊστάμενοι οφείλουν να καθορίσουν τους στόχους κλειδιά για την ομάδα και για ολόκληρη την επιχείρηση.

Εξ ου και μπορεί να θεωρηθεί επιβράβευση η ευκαιρία να συμμετάσχει κανείς σε ένα πρότζεκτ ή να συναντηθεί με έναν σημαντικό πελάτη, μόνο όμως εφόσον θεωρείται και σημαντική επαγγελματική ανέλιξη στον συγκεκριμένο οργανισμό και έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Οι εργαζόμενοι εξάλλου θέλουν να έχουν απτές αποδείξεις ότι κινούνται προς το καλύτερο και προς τους μελλοντικούς τους ρόλους.

Και βέβαια, πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει ενθάρρυνση – ένας «καλός λόγος» – από το προϊστάμενο. Αυτό όμως θα πρέπει επίσης να δίνεται παράλληλα με άλλου είδους ευκαιρίες. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι θα είναι πιο συγκεντρωμένοι στους στόχους τους, αλλά και πιο δεσμευμένοι με τη δουλειά τους.

Γιατί όμως να μιλάμε για άλλου είδους επιβραβεύσεις την στιγμής που υπάρχουν οι προαγωγές, η αύξηση μισθού και σε ορισμένες εταιρείες, οι αξιολογήσεις; Επειδή απλούστατα, αυτά συμβαίνουν ανά μερικά χρόνια, ενώ η αναγνώριση της δουλειάς θα πρέπει να συμβαίνει πολύ πιο συχνά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company

Διαβάστε επίσης:

Ο κανόνας του 80/20 – Πώς να αρχίσετε να αποταμιεύετε σήμερα

Πώς θα ζητήσεις καλύτερο μισθό ακόμη και αν είσαι «πρωτάρης»;

Τελικά, θέλουμε να ξέρουμε πόσα παίρνουν οι συνάδελφοί μας;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News