Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 07:23
BUSINESS & FINANCE

Πώς θα ζητήσεις καλύτερο μισθό ακόμη και αν είσαι «πρωτάρης»;

Πώς θα ζητήσεις καλύτερο μισθό ακόμη και αν είσαι «πρωτάρης»;

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια μίας συνέντευξης για δουλειά είναι βέβαια η διαπραγμάτευση του μισθού. Ακόμη και εάν πιστεύετε πως το ποσό που σας προσφέρουν δεν μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, οφείλετε να προσπαθήσετε. Ιδίως εάν πρόκειται για την πρώτη σας δουλειά, αξίζει να δοκιμάσετε τις εξής τακτικές:

Εάν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία

Είναι δύσκολο να ζητήσετε υψηλότερες αποδοχές εάν είστε προσφατος απόφοιτος πανεπιστημίου ή εάν θέλετε να αλλάξετε πορεία στην καριέρα σας. Πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται ότι οφείλουν να δεχθούν όποια προσφορά τους δοθεί, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι σε βάθος χρόνου χάνουν πάρα πολλά χρήματα.

Μιλήστε με άτομα από τον κλάδο

Το πιο σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να κάνετε σωστή έρευνα, για το ποιος είναι ο μέσος και ο αρχικός μισθός στον κλάδο όπου στοχεύετε. Απευθυνθείτε και σε άντρες και σε γυναίκες.

Σχηματίστε μία πλήρη εικόνα για την μελλοντική δουλειά

Πολύ συχνά οι αγγελίες για δουλειά δεν περιγράφουν ακριβώς τα καθημερινά καθήκοντα που θα έχετε. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης θα πρέπει να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις, ώστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, ιδίως εάν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο κλάδο. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να μιλήσετε για τον μισθό θα μπορείτε να διαπραγματευτείτε καλύτερα, γνωρίζοντας τις απαιτήσεις του ρόλου.

Προσαρμόστε την εμπειρία σας στον ρόλο

Μπορεί στο βιογραφικό σας να μην έχετε κάποια αντίστοιχη θέση, έχετε όμως άλλες εμπειρίες. Εάν σας ρωτήσουν στην συνέντευξη για το πώς θα αντιμετωπίζατε μία κατάσταση, μπορείτε να πείτε για τις πρωτοβουλίες που πήρατε όσο ετοιμάζατε ένα μεγάλο πρότζεκτ στο πανεπιστήμιο ή μία ομαδική εργασία. Επίσης, είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις να αναδείξετε και όσο το δυνατόν περισσότερα μετρήσιμα αποτελέσματα, αυτά που έχουν μία χειροπιαστή αξία και μπορεί να αντιληφθεί ο μελλοντικός σας εργοδότης.

Δείξτε τις γνώσεις σας γύρω από τον κλάδο

Ακόμη και εάν δεν έχετε εμπειρία εντός του κλάδου, μπορείτε να δείξετε ότι είστε πλήρως ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει σε αυτόν και ότι ακολουθείτε τα trends.

Προλάβετε τυχόν ερωτήσεις

Εάν μπορείτε να καταλάβετε εκ των προτέρων ποια είναι τα αδύναμά σας σημεία, τότε μπορείτε να το αναφέρετε σαφώς κατά την συνέντευξη και να τα αντισταθμίσετε παράλληλα με άλλα στοιχεία που είναι υπέρ σας. Εάν για παράδειγμα έχετε εμπειρία με ένα συγκεκριμένο λογισμικό, μπορείτε να αναφέρετε ότι δεν θα χρειαστεί να σας διδάξει κανείς σε αυτό.

Εξασκηθείτε με φίλους

Εάν εξασκηθείτε με κάποιον με τον οποίο αισθάνεστε άνετα και δεν θα ντραπεί να σας κάνει σκληρές ερωτήσεις – ακόμη καλύτερα εάν έχει εμπειρία από τον κλάδο – τότε θα είστε καταλληλότερα προετοιμασμένοι. Αξίζει επίσης να επαναλάβετε και φωναχτά το ύψος των αποδοχών που θέλετε πριν την πραγματική συνέντευξη. Τέλος, είναι χρήσιμο να βιντεοσκοπείτε τον εαυτό σας κατά την εξάσκηση, ώστε αφενός να ξέρετε πόσο χρόνο χρειάζεστε, αφετέρου να εντοπίσετε τυχόν στάσεις του σώματος ή φράσεις που σας ενοχλούν.

Τέσσερα λάθη που πρέπει να αποφύγετε

  • Σπάτε τη σιωπή πολύ νωρίς. Η σιωπή είναι διαπραγματευτικό εργαλείο. Εάν πείτε τον μισθό που θέλετε και ακολουθήσει σιωπή λίγων δευτερολέπτων, δεν είναι απαραίτητα κακό. Και εάν εκείνη την στιγμή σας έρθει η ανάγκη να «μαλακώσετε» την στάση σας, λέγοντας ότι θα είστε ευχαριστημένοι και με λίγο λιγότερα χρήματα, αντισταθείτε.
  • Ζητάτε για μισθό που ανταποκρίνεται στον τρόπο ζωής που θέλετε, όχι στα δεδομένα. Δυστυχώς, δεν αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο το να πείτε σε μία συνέντευξη πόσα χρειάζεστε για να συντηρήσετε τον τρόπο ζωής σας. Αντιθέτως, εάν έχετε κάνει σωστή έρευνα μπορείτε να πείτε ότι ο μέσος μισθός στον κλάδο είναι υψηλότερος και πως θα θέλετε να πλησιάσετε σε αυτόν τον στόχο.
  • Δέχεστε χαμηλό μισθό χωρίς να διαπραγματευτείτε. Ιδίως όσοι αποκτούν την πρώτη τους δουλειά δέχονται αμέσως την πρώτη προσφορά, όσο χαμηλή και να είναι. Έτσι, όμως, είναι πιθανό να καταλήξουν να παίρνουν χαμηλό μισθό για ολόκληρη την θητεία τους στον συγκεκριμένο οργανισμό ή εταιρεία.
  • Δεν είστε ευέλικτοι. Εάν σας πουν ότι ένα συγκεκριμένο ποσό είναι το ύψιστο, μπορείτε να ζητήσετε για μία εξαμηνη δοκιμαστική περίοδο και στη συνέχεια, εάν είναι ευχαριστημένοι μαζί σας, να αυξηθεί το ύψος του μισθού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company

Διαβάστε επίσης:

Τελικά, θέλουμε να ξέρουμε πόσα παίρνουν οι συνάδελφοί μας;

Μαθήματα καριέρας από τις ιδρύτριες της πρώτης γυναικείας ζυθοποιίας στη Ν. Υόρκη

ManpowerGroup: Έξι tips για καλύτερη προετοιμασία σε μια συνέντευξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News