Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 07:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελικά, θέλουμε να ξέρουμε πόσα παίρνουν οι συνάδελφοί μας;

Τελικά, θέλουμε να ξέρουμε πόσα παίρνουν οι συνάδελφοί μας;

Μέσα σε ένα χώρο εργασίας, μπορούμε να συζητάμε για πολλά πράγματα με τους συναδέλφους μας. Ένα θέμα, όμως, παραμένει ταμπού: αυτό της μισθοδοσίας.

Μια εταιρεία στο Παρίσι έχει λύσει αυτό το πρόβλημα, αφού όλοι ξέρουν πόσο παίρνει ο καθένας και μάλιστα μπορούν να πουν τη γνώμη τους για το κατά πόσο θεωρούν πως κάποιο άτομο αξίζει τον μισθό που παίρνει.

Από το 2015, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της, η Alan, μια εταιρεία που προσφέρει εύκολα και γρήγορα ασφάλεια υγείας μέσω διαδικτύου, έχει επιβάλει μισθολογική διαφάνεια.

Έτσι, οι νέοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν παζάρια για τον μισθό τους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ενώ οι παλιοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον μισθό ως εργαλείο διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που έχουν άλλη πρόταση εργασίας.

Και οι περίπου 470 εργαζόμενοι της Alan παίρνουν 3% αύξηση κάθε χρόνο. Για περαιτέρω αυξήσεις ή μπόνους, αυτοί που θα το κρίνουν είναι οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους.

Παρομοίως, η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Flash Pack πλέον περιλαμβάνει την ακριβή μισθοδοσία για τον εκάστοτε ρόλο στις αγγελίες της. Για τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενούς της, έχει δημιουργήσει μισθοδοτικές ομάδες: ξέρουν περίπου σε ποια κατηγορία βρίσκονται, αλλά όχι πόσα ακριβώς παίρνουν.

Προς μια ισότητα στη μισθοδοσία

Μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους, αλλά η ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά στη μισθοδοσία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Κατά κύριο λόγο, αυτή η διαφάνεια βοηθάει στο λεγόμενο φυλετικό μισθολογικό χάσμα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η διαφορά στη μισθοδοσία ανδρών και γυναικών βρισκόταν κατά μέσο όρο στο 13% στις 37 χώρες-μέλη του.

Τον φετινό Μάρτιο, η βρετανική κυβέρνηση δοκιμαστικά ζήτησε από κάποιες εταιρείες να βάλουν σε λίστα τον μισθό που προσφέρουν για κάθε θέση εργασίας και να μη ζητούν από τους υποψήφιους να τους λένε πόσο έπαιρναν στην προηγούμενη εργασία τους.

Στόχος του σχεδίου αυτού ήταν η μεγαλύτερη διαφάνεια και να μπει «ένα στέρεο έδαφος για να μπορούν να διαπραγματευτούν οι γυναίκες τον μισθό τους σε μια πιο δίκαιη βάση».

Σύμφωνα με έρευνα της Fawcett σε 2.200 άτομα, το 61% των γυναικών και το 53% των ανδρών απάντησε ότι οι ερωτήσεις για τον μισθό σε συνεντεύξεις τούς έκαναν να αισθανθούν ανασφάλεια και λιγότερη αυτοπεποίθηση για να ζητήσουν καλύτερο μισθό.

Πριν λίγες μέρες, στις 15 Μαΐου, η μισθοδοτική διαφάνεια νομοθετήθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης. Οι εταιρείες που έχουν πάνω από τέσσερις εργαζομένους θα είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τα (κατά προσέγγιση) ποσά που παίρνουν οι υπάλληλοι τους.

Σύμφωνα με ειδικούς HR, η διαφάνεια στον μισθό βοηθάει να μειώνονται οι αιτήσεις σε μια εταιρεία, καθώς αρκετές φορές οι εργαζόμενοι πάνε σε συνεντεύξεις με διάθεση για διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, μπορεί να αποτελέσει και «γκρίζα περιοχή» καθώς οι recruiters ενδέχεται να φέρνουν μόνο δικά τους άτομα.

Σε χώρες, όπως η Βρετανία, το θέμα του «πόσα παίρνεις» δύσκολα συζητιέται. Ωστόσο, ο κόσμος στο γραφείο μιλάει και κάποια στιγμή θα μιλήσουν και για αυτό – και μπορεί οι αποκαλύψεις να είναι δυσάρεστες.. 

Οι εταιρείες, λοιπόν, θα πρέπει να είναι πιο διαφανείς σε αυτό το θέμα: αν δεν μπορούν να αποκαλύπτουν τα ακριβή ποσά, θα πρέπει τουλάχιστον να γνωστοποιούν το εύρος της μισθοδοσίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τους παχυλούς μισθούς που παίρνουν όσοι δουλεύουν στη Σίλικον Βάλεϊ

Τελικά, το χρήμα φέρνει την ευτυχία; Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα

Σε ποια δουλειά οι μαθητευόμενοι παίρνουν 15.000 ευρώ τον μήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News