Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 12:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κανόνας του 80/20 – Πώς να αρχίσετε να αποταμιεύετε σήμερα

Ο κανόνας του 80/20 – Πώς να αρχίσετε να αποταμιεύετε σήμερα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να τηρήσουν τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους και αυτό έχει γίνει ακόμα δυσκολότερο τώρα που τα πάντα γύρω τους ακριβαίνουν.

Έρευνα που έγινε πέρυσι από το The Penny Hoarder στις ΗΠΑ έδειξε ότι πάνω από 1 στους 2 δεν γνωρίζουν καν πόσα χρήματα ξοδεύουν κάθε μήνα. Και αυτό, την ώρα που το 64% των Αμερικανών ζουν μισθό με το μισθό, χωρίς να έχουν χρήματα στην άκρη.

Ένας μηνιαίος προϋπολογισμός μπορεί να βοηθήσει, καθώς με τον τρόπο αυτό ο καθένας μπορεί να εντοπίσει και να περιορίσει τα μη αναγκαία έξοδα, ώστε στο τέλος του μήνα να έχει καταφέρει να βάλει κάτι στην άκρη. Όμως, οι περισσότεροι δυσκολεύονται να τηρήσουν ένα λεπτομερές εξοδολόγιο.

Η στρατηγική του 80/20 απευθύνεται ακριβώς σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο κανόνας είναι απλός και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο μέσα στον μήνα ή αρχεία xls και σημειώσεις σε χαρτιά.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος; Μόλις πάρει τον μισθό του κάθε μήνα, να βάζει στην άκρη το 20%  για επενδύσεις, αποταμιεύσεις ή αποπληρωμές χρεών. Ο πρώτος στόχος με αυτό το 20% που αποταμιεύει θα πρέπει να είναι να δημιουργήσει ένα «ταμείο» έκτακτων αναγκών, το οποίο να μπορεί να καλύψει τα έξοδά του για διάστημα 3-6 μηνών.

Το υπόλοιπο 80% απομένει για την κάλυψη αναγκών και επιθυμιών, όπως η αγορά τροφίμων, η πληρωμή ενοικίου και οι δαπάνες για ψυχαγωγία.

Ο σημαντικός κανόνας είναι πως ό,τι και εάν γίνει, κανείς θα πρέπει να κρατά στην άκρη τουλάχιστον το 20% από όσα βγάζει μέσα στον μήνα για την κάλυψη των μακροπρόθεσμων οικονομικών του στόχων.

Για καλύτερα αποτελέσματα, κάποιος μπορεί να δώσει τραπεζική εντολή για την αυτόματη μεταφορά του 20% από τον λογαριασμό μισθοδοσίας του σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό, την 1η μέρα του μήνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Πέντε κινήσεις για να είστε ασφαλείς σε περίπτωση ύφεσης

Τα 7 στάδια της οικονομικής ελευθερίας: Σε ποιο βρίσκεστε;

Τα 5 λάθη που κάνουν με τα χρήματά τους οι 30άρηδες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News