Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 14:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 7 στάδια της οικονομικής ελευθερίας: Σε ποιο βρίσκεστε;

Τα 7 στάδια της οικονομικής ελευθερίας: Σε ποιο βρίσκεστε;

O Grant Sabatier είναι ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος και μία από τις κορυφαίες φωνές του κινήματος FIRE, που σημαίνει «financial independence, retire early». Ο ίδιος έχει επιτύχει αυτό που πρεσβεύει το κίνημα: Έχει συσσωρεύσει αρκετά χρήματα ώστε θα μπορούσε να ζει άνετα –χωρίς να δουλεύει- από  το εισόδημα που του εξασφαλίζουν οι επενδύσεις του για πάντα. Όμως, από τα επτά στάδια της οικονομικής ελευθερίας που εντοπίζει ο εκατομμυριούχος, ένας στους δύο εργαζόμενους βρίσκεται μόλις στο δεύτερο.

Στάδιο 1: Συνειδητοποίηση

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να εξετάσει την οικονομική του κατάσταση, λέει ο Sabatier, σύμφωνα με το CNBC: Πόσα χρήματα έχει, πόσα  χρωστάει, ποιοι είναι οι στόχοι του. «Δεν μπορείς να  φτάσεις εκεί που θέλεις να πας χωρίς να γνωρίζεις από πού ξεκινάς», εξηγεί.

Στάδιο 2: Αυτάρκεια

Θα πρέπει κανείς να μπορεί να σταθεί στα πόδια του, οικονομικά. Αυτό σημαίνει να βγάζει αρκετά για να καλύψει τα έξοδά του χωρίς τη βοήθεια τρίτων, όπως είναι οι γονείς. Σε αυτό το στάδιο, κάποιος μπορεί να ζει με όσα βγάζει τον μήνα ή να δανείζεται για να καλύψει τις ανάγκες του.

Στάδιο 3: Ανάσα

Όσοι βρίσκονται σε αυτό το στάδιο καλύπτουν τα τρέχοντα έξοδά τους και τους μένουν χρήματα που μπορούν να διαθέσουν για την εκπλήρωση των στόχων τους, όπως η δημιουργία αποταμιεύσεων για έκτακτες δαπάνες ή οι επενδύσεις για τη συνταξιοδότηση.

Στάδιο 4: Σταθερότητα

Όσοι φτάνουν σε αυτό το στάδιο έχουν αποπληρώσει τα χρέη υψηλού επιτοκίου τους (όπως π.χ. τις πιστωτικές τους κάρτες) και έχουν στην άκρη ποσό αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες τους για έξι μήνες.  «Σε αυτό το στάδιο, δεν ανησυχείς εάν χάσεις τη δουλειά σου ή εάν χρειαστεί να μετακομίσεις σε μια άλλη χώρα», λέει ο Sabatier.

Στάδιο 5: Ευελιξία

Οι άνθρωποι που φτάνουν σε αυτό το στάδιο έχουν αποταμιεύσει τουλάχιστον τα έξοδα δύο ετών. Με αυτά τα χρήματα, κανείς έχει την ευκαιρία να σκεφτεί τον χρόνο που μπορεί να αγοράσει. «Μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα ενός έτους από τη δουλειά σου εάν το θέλεις», σημειώνει.

Στάδιο 6: Οικονομική ανεξαρτησία

Σε αυτό το στάδιο, κανείς μπορεί να ζήσει αποκλειστικά από τα έσοδα που έχει από τις επενδύσεις του, είτε είναι ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που αποφέρει εισόδημα ή ένας συνδυασμός των δύο.

Στάδιο 7: Άφθονος πλούτος

«Το στάδιο 7 είναι το να έχεις περισσότερα χρήματα από αυτά που θα χρειαστείς ποτέ. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τα χρήματα και δεν είναι κρίσιμα για την καθημερινή σου ύπαρξη», εξηγεί ο Sabatier, ο οποίος βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τα 5 λάθη που κάνουν με τα χρήματά τους οι 30άρηδες

Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τους σημερινούς 20άρηδες να βγάλουν χρήματα

Τελικά, το χρήμα φέρνει την ευτυχία; Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News