Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 17:55
BUSINESS & FINANCE

Τέσσερις συμβουλές για να ξεχωρίσετε και να σας προσλάβουν αμέσως

Τέσσερις συμβουλές για να ξεχωρίσετε και να σας προσλάβουν αμέσως

H σημερινή αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, με τους recruiters να ψάχνουν τον υποψήφιο ή την υποψήφια που θα ξεχωρίσει.

Είτε γνωριστείτε σε κάποια ημέρα καριέρας, είτε απλά διαβάσει το βιογραφικό σας στο Linkedin ή κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, ο recruiter αποφασίζει μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα αν θέλει να σας προσλάβει ή όχι.

Γι’ αυτό τον λόγο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής τέσσερις συμβουλές για να ξεχωρίσετε από το πλήθος και να εξασφαλίσετε το τηλεφώνημα ή το email με το «ναι» που θέλετε.

Να έχετε ένα περιεκτικό, προσαρμοσμένο βιογραφικό

Οι περισσότεροι recruiters ρίχνουν απλά μια ματιά στα βιογραφικά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσαρμόσετε το δικό σας στην εκάστοτε δουλειά ή εταιρεία όπου κάνετε αίτηση.

Είτε το ελέγχει ο ίδιος ο recruiter, είτε το σκανάρει κάποιο πρόγραμμα (αρκετά συνηθισμένο σε μεγάλες εταιρείες), πρέπει να συμπεριλάβετε στο χαρτί αυτό όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Συνιστάται να αλλάζετε το βιογραφικό σας ανάλογα με τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει. Μπορείτε να αλλάξετε την εργασιακή σας εμπειρία για να περιέχει θέσεις, πρότζεκτ και δεξιότητες που αποκτήσατε και ταιριάζουν με τη δουλειά όπου κάνετε αίτηση.

Συνήθως, στις αγγελίες αναφέρονται οι επιθυμητές δεξιότητες που θα έχει ο ιδανικός υποψήφιος. Πάρτε αυτές τις δεξιότητες και κάντε μια λίστα, δείτε ποιες ταιριάζουν με πράγματα που έχετε ήδη κάνει και προσαρμόστε ανάλογα το βιογραφικό σας.

Να δείξετε και να έχετε ενδιαφέρον

Πολλές φορές θα σας προσεγγίσει ο ίδιος ο recruiter, αντί να περιμένει την αίτησή σας. Σε έρευνα του ZipRecruiter σε πάνω από 2.000 άτομα που άλλαξαν δουλειά τους τελευταίους έξι μήνες, το 37% εξ αυτών προσεγγίστηκε από την εταιρεία όπου προσελήφθησαν.

Τρία πράγματα ψάχνει ο recruiter: ο υποψήφιος πρέπει να ξέρει τι θέλει από τη δουλειά που ψάχνει, να δείχνει ενδιαφέρον για αυτήν και να είναι ο ίδιος ενδιαφέρων ή ενδιαφέρουσα όταν του/της μιλάς.

Ξοδέψετε μερικά λεπτά για να κάνετε μια έρευνα για την εταιρεία όπου κάνετε αίτηση και κάντε τους ερωτήσεις που δείχνουν ότι ενδιαφέρεστε, όπως για την αποστολή της και πώς η θέση εργασίας στην οποία κάνετε αίτηση συμβάλλει σε αυτήν.

Να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι

Καθώς πολλές εταιρείες πλέον διενεργούν τις συνεντεύξεις διαδικτυακά (μέσω Zoom, Skype κτλ.), είναι σημαντικό να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Ντυθείτε επαγγελματικά και ανάλογα με τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει, φροντίστε πίσω από εσάς να μη γίνεται περίεργο, εξασφαλίστε ότι δουλεύει η κάμερά σας και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Γενικότερα, συμπεριφερθείτε σαν να έχετε έναν καλεσμένο στο σπίτι.

Να κάνετε σωστή έρευνα για τον μισθό

Αρκετοί είναι οι recruiters που θεωρούν ότι είναι σωστό να συζητήσετε για το θέμα των χρηματικών απολαβών από την πρώτη κιόλας γνωριμία.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απαντήσετε στο ερώτημα «τι μισθό θα θέλατε/περιμένετε»: είτε πείτε ευθέως πόσα παίρνετε και πόσα θέλετε, είτε ρωτήστε μέχρι πόσα μπορεί να δώσει η εταιρεία και κάντε την αντιπρότασή σας.

Στους recruiters αρέσει να βλέπουν ότι έχετε κάνει την έρευνά σας για το θέμα του μισθού. Μπορείτε να το δείτε διαδικτυακά σε ιστότοπους, όπως το Linkedin, ή να ρωτήσετε άλλους εργαζόμενους στην ίδια εταιρεία.

Αν τα βρείτε από νωρίς για τον μισθό, μπορείτε να προχωρήσετε πιο εύκολα στα επόμενα στάδια της συνέντευξης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τρία πράγματα που θα κάνουν το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει

Το νούμερο 1 λάθος που κάνουν όσοι ψάχνουν για δουλειά

Αν έχετε αυτό στο βιογραφικό σας, απορρίπτεσθε αμέσως: Υπεύθυνη προσλήψεων αποκαλύπτει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News