Business & Finance Τετάρτη 20/04/2022, 14:06
BUSINESS & FINANCE

Αφήνουν τις κάρτες και πιάνουν τους κουμπαράδες: Οι νέοι στρέφονται στα μετρητά λόγω ακρίβειας

Αφήνουν τις κάρτες και πιάνουν τους κουμπαράδες: Οι νέοι στρέφονται στα μετρητά λόγω ακρίβειας

Σε μια περίοδο που οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες έχουν επικρατήσει για τις συναλλαγές, τα μετρητά κάνουν comeback μέσω TikTok με νέους να δίνουν συμβουλές για την αποταμίευσή τους.

Βίντεο όπου νέοι ανακαλύπτουν την παλιά πρακτική του να βάζουν μετρητά σε φακέλους, ο καθένας για διαφορετικού τύπου έξοδα, ή να φτιάχνουν τον προϋπολογισμό του μήνα έχουν γίνει viral. Το hashtag #cashstuffing – σε πολύ ελεύθερη απόδοση, το να βάζεις τα λεφτά στο στρώμα – κυριαρχεί και το TikTok έχει γεμίσει με ατζέντες, φακέλους, χρωματιστούς σελιδοδείκτες και κουμπαράδες.

Όλο και περισσότεροι ρευστοποιούν τα χρήματά τους, έτσι ώστε να έχουν μια απτή εικόνα του πόσο ξοδεύουν, και χωρίζουν τα χαρτονομίσματα σε κομποδέματα: λογαριασμοί, νοίκι, βενζίνη, φαγητό, λεφτά στην άκρη για τα επερχόμενα γενέθλια ενός αγαπημένου προσώπου…

@beebudgeting Stuffing my sinking Funds 🤑 #moneysaving #budgetbinder #daveramsey #cashenvelopesystem #foryoupage #cashstuffing #fypシ #budgeting #canadiancashstuffing #cashenvelopes ♬ Calm LoFi song(882353) – S_R

Η αιτία, φυσικά, πίσω από αυτή τη «νέα» μόδα είναι ο πληθωρισμός, με την ακρίβεια σε καύσιμα και τρόφιμα να έχει ωθήσει millenials και zoomers να θέλουν να έχουν περισσότερο έλεγχο στα οικονομικά τους.

Είτε πρόκειται για μαμάδες που είναι πια ειδήμονες της αποταμίευσης, είτε για νέους και νέες που τώρα ανακαλύπτουν την αξία της, το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουν επηρεαστεί από τον πληθωρισμό και πλέον δεν τους παίρνει να ξεπερνάνε τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους.

Μια νεαρή μητέρα και TikToker αναφέρει στο CNBC ότι για τις καθημερινές τις συναλλαγές χρησιμοποιεί μόνο μετρητά, κάτι που την βοηθάει να έχει τον έλεγχο στα έξοδά της.

«Κάνω μια λίστα από όλα τα έξοδα που έχω: φαγητό, νερό, λογαριασμοί, θέρμανση, ηλεκτρισμός, στεγαστικό. Στη συνέχεια, βάζω τα λεφτά που έχω διαθέσιμα από τον μισθό και τα αποθέματά μου και θέτω προτεραιότητες. Μπορεί να θυσιάσω χρήματα από μελλοντικές διακοπές ή για να αγοράσω ρούχα καθώς οι τιμές τροφίμων και καυσίμων, όπως επίσης και οι φόροι έχουν αυξηθεί. Δεν έχω επιλογή», επισημαίνει.

Πώς θα κάνετε αποταμίευση

Το σίγουρο είναι ότι όλοι αυτοί οι influencers της αποταμίευσης συμφωνούν ότι ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσετε να φυλάτε λεφτά στην άκρη.

Ακολουθούν μερικά tips από το TikTok για τη σωστή αποταμίευση:

1. Ξεκινήστε με λίγα

Ακόμα και αν καταφέρετε να έχετε μαζέψει τα χρήματα για τους λογαριασμούς του επόμενου μήνα ή για κάποια σημαντική γιορτή (πχ. εξοδα για δώρα Χριστουγέννων), τότε είστε σε καλό δρόμο.

Είναι δύσκολο να φτιάξετε έναν πλήρη προϋπολογισμό, γι’ αυτό μπορείτε να ξεκινήσετε με τα βασικά για το σπίτι, όπως το ενοίκιο και οι λογαριασμοί του.

Αν δείτε ότι σε ένα συγκεκριμένο τομέα κάνετε περισσότερα έξοδα, επικεντρωθείτε περισσότερο σε αυτόν πριν επεκταθείτε σε άλλους.

Απλά πάρτε έναν φάκελο ή μια ατζέντα και φροντίστε να είστε συνεπείς με τα έξοδά σας, κάθε φορά που μπαίνει ο μισθός.

2. Προσέξτε μην τα χάσετε

Τα… λεφτά στο στρώμα ενέχουν και τον κίνδυνο να τα χάσετε σε περίπτωση διάρρηξης ή κλοπής, ενώ συνήθως σπανίως καλύπτονται από τις ασφάλειες.

Αν μαζέψετε ένα σεβαστό ποσό σε μετρητά, της τάξης δηλαδή των 500 με 1.000 ευρώ, καλό θα ήταν να βάλετε κάποια από αυτά στην τράπεζα.

3. Ορίστε κανόνες

Σίγουρα η πρακτική αυτή καταναλώνει περισσότερο χρόνο σε σχέση με μια απλή κίνηση της κάρτας σας σε κάποιο POS.

Χρειάζεται χρόνο να πάρετε από το ΑΤΜ τα χαρτονομίσματα, να τα μαζέψετε, να σκεφτείτε πόσα θα διαθέσετε και πού, και να τα βάλετε σε φακέλους ή κουμπαράδες.

Γι’ αυτό τον λόγο, χρειάζεται δέσμευση, κανόνες, εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και ένα καλό σχέδιο εξόδων.

Τέλος, χρειάζεται να έχετε ένα καλό κίνητρο, διαφορετικά μπορεί να καταλήξετε να ξοδεύετε ακόμα περισσότερα μετρητά ή να «κλέβετε» από το φάκελο για το νοίκι για να πληρώσετε για το φαγητό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Δεν πληρώνουν λογαριασμούς και δεν αποταμιεύουν οι Έλληνες… αλλά γνωρίζουν από κρίσεις

Cash is king: Γιατί δεν είναι ιδανικός ένας κόσμος χωρίς μετρητά

Εισόδημα: Πόσα χρήματα πήγαν στην κατανάλωση, πόσα στην αποταμίευση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News