Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 14:49
BUSINESS & FINANCE

Cash is king: Γιατί δεν είναι ιδανικός ένας κόσμος χωρίς μετρητά

Cash is king: Γιατί δεν είναι ιδανικός ένας κόσμος χωρίς μετρητά

«Cash is king», δηλαδή «τα μετρητά είναι ο βασιλιάς». Είναι μια παλιά και γνωστή στον κόσμο των οικονομικών φράση, η οποία όμως τείνει να χάσει το νόημα της σε μια εποχή που έχει επικρατήσει το πλαστικό χρήμα και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μόλις το 17% των πληρωμών γίνεται πλέον με μετρητά και νομίσματα, ενώ χιλιάδες καταστήματα τραπεζών έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, με την πρόσβαση στα μετρητά μέσω αναλήψεων να απειλείται.

Νέα έρευνα προειδοποιεί σε ένα κόσμο χωρίς χρήμα σε χαρτί 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία θα δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα και άλλοι 15 εκατ. θα αντιμετώπιζαν «μεγάλη ταλαιπωρία». 

Σύμφωνα με το βρετανικό Royal Society of Arts (RSA), η βιασύνη να μπούμε στην εποχή του ψηφιακού χρήματος κρύβει πολλούς κινδύνους.

«Για εκατομμύρια ανθρώπους, η σχέση τους με τα μετρητά είναι σημαντική για τον τρόπο που διαχειρίζονται τον εβδομαδιαίο προϋπολογισμό τους. Παρά το γεγονός ότι το online banking και shopping έχει γίνει πολύ πιο κοινό, η έρευνά μας έδειξε ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού βασίζεται ολοκληρωτικά στα μετρητά», ανέφερε ο Μαρκ Χολ, συγγραφέας της έρευνας με τίτλο «The Cash Census».

Αν και εκατομμύρια άνθρωποι επωφελούνται από τις ανέσεις που προσφέρει η πληρωμή με μια κίνηση του κινητού ή της κάρτας, άλλοι θεωρούν ότι μπήκαν απροετοίμαστοι σε έναν νέο κόσμο.

Περίπου 15 εκατομμύρια Βρετανοί χρησιμοποιούν μετρητά για να υπολογίσουν τα έσοδα και τα έξοδα τους, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό τώρα που αυξάνεται το κόστος διαβίωσης.

Ένα βασικό επιχείρημα υπέρ των μετρητών είναι ότι είναι «εύκολα» και «απλά» στη χρήση, δίνοντας μια αίσθηση ελέγχου υπέρ των καταναλωτών. 

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έχουν πέσει θύματα διαδικτυακών απατών με τη χρήση καρτών.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα από το 2019, υπάρχουν περίπου 1,5 εκατ. άτομα στη Βρετανία που δεν έχουν καν τραπεζικό λογαριασμό. Η επικράτηση του πλαστικού χρήματος τους έχει απομονώσει, καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν την οικονομική – και όχι μόνο – ανεξαρτησία τους.

Από την άλλη, υπάρχουν περίπου 11 εκατ. Βρετανοί που τα βγάζουν πέρα χωρίς καθόλου μετρητά, προτιμώντας αποκλειστικά τις ψηφιακές συναλλαγές.

Αυτή η πλευρά υποστηρίζει ότι είναι βαρετό να πηγαίνεις στο ΑΤΜ για να βγάλεις χρήματα και πως τα μετρητά είναι «παρωχημένα», καθώς η τεχνολογία έχει προσφέρει νέους τρόπους πληρωμής.

Πάντως, ο κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος να μείνει χωρίς μετρητά. Μια στις τέσσερις μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι ο πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμής είναι τα μετρητά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Τι ψωνίζουν online περισσότερο οι Έλληνες

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Στα 14 δισ. ευρώ η συνολική αξία το 2021

Κάρτα vs μετρητά: Τι χρησιμοποιούν οι Έλληνες;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News